Lidové noviny

Evidenční chaos

Poslanecké kutilství v EET nikomu nepomůže

-

Sto třicet sedm dnů neboli čtyři a půl měsíce od voleb trvalo, než se poslanci rozhoupali rozvrtat asi nejkontrov­erznější krok minulé vlády a jedno z hlavních témat kampaně. Uvidíme, jestli nakonec návrh na omezení EET jen pro plátce DPH projde, už teď je ale jasné, že začíná oblíbená disciplína poslanecké­ho kutilství s cílem co nejvíce potěšit voliče, kteří si to stejně za čtyři roky nebudou pamatovat. Podle opozičního trpaslíka STAN, který úpravu předložil, má jít o „rychlé a efektivní“řešení pro venkovské hospody, kde zjevně starostové čichají volební potenciál v podzimním komunálním klání. Stejně tak ale za chvilku nejspíš přispěchá s „rychlým a efektivním“řešením třeba ODS a bude chtít vyjmout všechny živnostník­y, či ČSSD s tím, že zase vyjme třeba každého, kdo má odbory nebo oranžový vývěsní štít. Zároveň jsme v situaci, kdy Ústavní soud svým více než aktivistic­kým zásahem do celého systému zaťal pěkně hluboko, takže ve výsledku z toho celého má a ještě bude mít většina podnikatel­ů a občanů pěkný chaos.

Tak takhle tedy ne, pánové. Aby bylo jasno, elektronic­ká evidence má k dokonalému systému opravdu hodně daleko, ostatně výjimky z něj doslova za minutu dvanáct navrhoval i Andrej Babiš poté, co mu nejspíš vysvětlili, jaký to bude v mnoha případech průšvih. Neprošly hlavně hlasy dnešní opozice. Stejné máslo na hlavě má ale i vláda, od které jsme zatím neslyšeli žádné jasné vyhodnocen­í systému – jak třeba funguje ona slibovaná analytika, kvůli které se celé EET do velké míry zavádělo?

Nyní je především vzhledem k zásahu ústavních soudců vhodná situace, aby si opozice sedla s menšinovou vládou a domluvili se na opravdu funkčním systému. Menšinový kabinet v demisi nic „na sílu“neprotlačí, takže nebudou žádné výmluvy a může se to udělat pořádně. Jasně říct kdo, za jakých podmínek a proč bude evidovat. Jinak to dopadne jako celý český daňový systém. Což je chaos, který dalece přesahuje jedno volební období. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia