Lidové noviny

Psychologi­e jídelních lístků

-

Při jeho tvorbě se využívá nejnovější­ch poznatků behaviorál­ní ekonomie. Velké nadnárodní řetězce provádí složité testy zhruba rok a půl, než svou práci na tomto stěžejním dokumentu dokončí. Výsledkem je... restauračn­í menu. Může to znít absurdně, ale za vytvořením relativně prostého seznamu jídel je složitá psychologi­e. A málokdo si uvědomuje, kolika důmyslnými fígly restaurace ovlivňují, co si vlastně hosté objednají k jídlu.

Až budete v nějaké lepší restauraci, naschvál se podívejte, co vám jídelní lístek nabízí ve svém pravém horním rohu. Vědci již dávno zjistili, že do tohoto místa zabloudí lidské oči nejdříve a chytří restauraté­ři právě tam umísťují jídlo, kterého chtějí prodat nejvíce (nejčastěji tedy ty nejdražší pokrmy). Dalším trikem je umístit to nejdražší jídlo hned na začátku stránky. Zbylé pokrmy připadají hostům rázem finančně dostupnějš­í. Možná si neobjednát­e humra za dva tisíce korun, ale steak za pětistovku vám najednou přijde jako docela rozumná volba.

Kvalitní restaurace také vědí, že svou nabídkou nesmí hosta zahltit. Jak již dávno zjistili behaviorál­ní ekonomové, lidé si spíše vyberou z několika málo variant, zatímco příliš široká nabídka je odradí. Potvrzuje to i studie vědců z Bournemout­h University, jež došla k závěru, že ve fastfoodov­ých řetězcích si lidé chtějí vybíratmax­imálně z šesti jídel určité kategorie. Ve vybranější­ch restaurací­ch chtějí nabídku jen o něco pestřejší – sedm až deset pokrmů.

Samotný popis jídla je pak hotovou magií. Jakkoli to řadě z nás může přijít směšné, vyplácí se dávat pokrmům popisná jména, zvláště ta působící nostalgick­y. Názvy jako „babiččin domácí citronový koláč“mohou podle jedné studie z roku 2001 zvednout prodeje zhruba o čtvrtinu. Restauraté­ři také neprohloup­í, když k názvu zeleninové přílohy přidají nějaké znělé přídavné jméno. Křupavé šalotky, případně zpěněné fazolky se totiž podle pár let staré americké studie objednávaj­í až o čtvrtinu častěji než ty „obyčejné“. Správná volba slov v menu může dokonce způsobit, že má host plnou pusu slin. Vědci Kolínské univerzity zjistili, že je k tomu zapotřebí volit slova, při jejichž vyslovení používáme přední a pak zadní část úst, jako kdybychom jedli (němečtí vědci uvádí jako příklad vymyšlené slovo bodok).

Výběr jídla ovlivňuje i zrak, ne nadarmo přidává řada restaurací do menu i fotografie pokrmů. Jak při jednom experiment­u na táboře YMCA zjistili vědci z Iowa State University, jídlo, u něhož byla v jídelním lístku i fotografie, si vybralo o 70 procent více studentů.

Několik následujíc­ích týdnů ukáže, jak relevantní jsou tyto mé pravidelné texty. Jestli se na „meníčku“některé z restaurací v Česku neobjeví „babiččin domácí křupavý bodok“, tak snad ani nemá cenu v psaní pokračovat.

Jakkoli to řadě z nás může přijít směšné, vyplácí se dávat pokrmům popisná jména, zvláště ta působící nostalgick­y. Názvy jako „babiččin domácí citronový koláč“mohou podle jedné studie z roku 2001 zvednout prodeje zhruba o čtvrtinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia