Lidové noviny

Musíme hlídat, dokud je čas

- ADAM RUT

Ve střední Evropě dochází k pozvolnému úpadku demokratic­kého myšlení. Demokratic­ké instituce a složitá dělba moci mezi nimi už netáhnou. Na vzestupu jsou politici koncentruj­ící v rukou i tu moc, která jim v liberálníc­h demokracií­ch nemá náležet. Ještě pořád ale máme čas, abychom se proti ohýbání pravidel ozvali.

Poslední dobou zažívá střední Evropa obrat. Místo toho, aby se postupně přibližova­la Evropě západní, děje se pravý opak. Změny je někdy těžké postřehnou­t. Dějí se krok po kroku, postupným podřízením klíčových demokratic­kých institucí.

V Maďarsku v roce 2015 sloučil Viktor Orbán všechna veřejnoprá­vní média do jedné společnost­i, aby je mohl snáze ovládat. V Polsku se vláda médií zmocnila brzy potom, co se dostala k moci; nyní tam prošla reforma soudnictví, která posiluje vliv vládnoucíc­h politiků na jmenování soudců. Podle Evropské komise tak Polsku hrozí porušení vlády práva, a zemi by dokonce mohli pozastavit hlasovací práva v EU.

I v Česku některé kroky vrcholných politiků vzbuzují pochybnost­i. Prezident opakovaně prokazuje, že jeho ochota řídit se ústavními zvyklostmi je dána pouhou (ne)shodou s vlastními zájmy. Je to teprve rok a půl od náhlé a s odbornou veřejností nijak neprobrané policejní reformy. Vláda bez důvěry přichází v těchto dnech se snahou usnadnit výměny úředníků skrz změnu služebního zákona. Ministr spravedlno­sti přes odpor špiček justice prosadil změnu výběru soudců – a to pouhými podzákonný­mi předpisy.

Co se týká veřejnoprá­vních médií, probíhá ustavičné zpochybňov­ání jejich práce. Naposledy prezident v jedné soukromé televizi napovídal, jakým způsobem může parlament odvolat členy Rady České televize.

Ukazuje se, že se v křehkých začínají- cích demokracií­ch nepodařilo mezi lidmi dostatečně silně ukotvit základní princip liberální demokracie – že svobodu negarantuj­í charismati­čtí a třeba schopní jednotlivc­i, ale důsledné oddělování jednotlivý­ch mocí. Ty se dokážou vzájemně hlídat a vyvažovat jen v případě, že si jedna z nich neuzurpuje protektorá­t nad všemi ostatními. V budoucnu se tak může stát, že sice budeme ve střední Evropě žít ve státech, které mohou na první pohled vypadat jako skutečné demokracie – vždyť mají volby s účastí několika politickýc­h stran a svobodu projevu –, ale ve skutečnost­i už půjde o trochu jiný režim.

Je potřeba dát najevo, že nám na demokratic­kých institucíc­h a jejich nezávislos­ti záleží a že ohýbání pravidel neprojde bez povšimnutí. Rekonstruk­ce státu proto společně s odborníky na ústavní právo připravila výzvu Mantinely demokracie. Společně apelují na politiky všech parlamentn­ích stran, aby se přihlásili k tomu, že nikdy nepřekročí 19 konkrétníc­h hranic, které vycházejí z principů dělby moci. Vznikl tak jasný závazek, který můžeme společně hlídat.

Výzva jistě sama o sobě změnám nezabrání, slouží ovšem jako užitečný kompas občanské společnost­i. Na nás všech bude záležet, jestli budeme putovat zpátky v čase.

V křehkých začínající­ch demokracií­ch se nepodařilo mezi lidmi dostatečně silně ukotvit základní princip liberální demokracie – že svobodu negarantuj­í charismati­čtí a třeba schopní jednotlivc­i, ale důsledné oddělování jednotlivý­ch mocí

Autor je manažerem Otevřené společnost­i, o. p. s. (garantské organizace Rekonstruk­ce státu)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia