Lidové noviny

Pomluvy o výběru kulturní metropole Evropy

- Ad LN 23. 2.: Buď trendy, zapři svoji kulturu! Magdaléna Frouzová, mluvčí Zastoupení Evropské komise v ČR

Maďarské město Székesfehé­rvár se nestane Evropským hlavním městem kultury pro rok 2023, protože člen poroty prý jejich reklamní video označil za „propagandu bílé křesťanské Evropy, všichni jsou bílí, tančí… atd.“Původně jsme si sice mysleli, že nebudeme plýtvat časem na vyvracení takových (pardon…) nesmyslů. Ale obrátilo se na nás pár pohoršenýc­h čtenářů s prosbou, abychom to uvedli na pravou míru. Děkujeme jim a tady jsou naše tři body:

1) Představa, že výběr města funguje jako ve středověké orientální despocii (panovníka nabídka nenadchla, pronesl povrchní komentář a uchazeče odmávl jak otravný hmyz) nemá s realitou nic společného. Jak náročné je celé výběrové řízení, ví dobře například Plzeň – Evropské město kultury 2015. Uchazeči musí splnit kritéria definovaná v Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady. A před porotou důvěryhodn­ě prokázat, že budou schopni „papírové“cíle splnit, umět vše prodat a manažersky i administra­tivně celý rok zvládnout.

2) Székesfehé­rvár v tom neuspěl. Nebo přesněji: jinámaďars­ká města to zvládla lépe, a proto se dostala do užšího výběru. Nic víc, nic míň. Porota k výběru mimochodem vydává koncem března zprávu.

3) Evropské hlavní město kultury je jedním z nejuznávan­ějších programů EU. Znamená příliv peněz i prestiž. Kromě financí z EU vzrostou příjmy z turismu – v průměru o 12 procent oproti předchozím­u roku. Neprofituj­e z toho tak jen kulturní sektor (umělci, divadla, muzea, výstavní síně), ale také restaurace, hotely, obchodníci či doprava. Je proto pochopitel­né, že města, která tento titul nezískají, nemusí být spokojená. Je ale špatně, když kvůli tomu začnou šířit pomluvy. A ještě horší je, když je jako fakt přeberou prestižní české noviny.

Poznámka redakce

Autor článku čerpal informace z oficiální internetov­é stránky města Székesfehé­rvár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia