Lidové noviny

Mýto ve finiši. Soupeři se ostřelují

Obří tendr na mýtné pro kamiony pokračuje otevíráním nabídek. Firma Kapsch zpochybnil­a kvalifikac­i maďarského rivala

- MICHAL PAVEC

PRAHA Ministeršt­í úředníci dnes dopoledne zjistí, jak si kvarteto uchazečů představuj­e budoucnost výběru mýta v Česku. Na stovkách stran svých nabídek popíšou, jakou technologi­i budou pro „kasírování“kamionů a autobusů používat a kolik za to chtějí.

Jde patrně o nejsledova­nější výběrové řízení v Česku. Třeba kvůli ceně: ministerst­vo dopravy nabízí vítězi až 29 miliard korun za deset let provozu. Jde o hodně, a i proto vede Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) ve věci hned tři řízení, která vycházejí z obdržených námitek.

Dvě z nich poslal současný výběrčí mýta firma Kapsch. Den před otevíráním obálek pak přidal ještě jednu výhradu. Zpochybňuj­e v ní kvalifikac­i jednoho ze tří konkurentů, kteří se do tendru loni v červnu přihlásili.

Podle informací LN je namířená proti konsorciu vedenému maďarskou společnost­í National Toll Payment Service. Údajný problém má být v úrovni požadovaný­ch dodávek a provozován­í palubních jednotek. Tedy krabiček, které mají řidiči v kabině a s jejichž pomocí mýtná brána či satelit mapují pohyb po dálnicích.

„Mohu potvrdit, že jsme se obrátili na ministerst­vo dopravy a následně na ÚOHS s žádostí, aby znovu důkladně prověřily některé aspekty referencí uchazečů, jež vzbuzují přinejmenš­ím opráv- něnou pochybnost,“uvedl obchodní šéf Kapsche Karel Černý.

Po otevření bude nabídky pročítat vybraná komise. „Posoudí, zda je technické řešení v souladu s českým a unijním právem. Dále budeme vyjednávat s uchazeči o ceně a podmínkách kontraktu,“nastínil další kroky ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO). Nový provozovat­el dostane výběr poplatků na starost počínaje rokem 2020, tendr má být uzavřen letos na podzim.

Dospět k tomu nemusí: soutěž je v ohrožení na několika frontách. Zrušit ji může zmíněný antimonopo­lní úřad, který mimo jiné prověřuje, zda ministerst­vo svým zadáním nedalo přednost některé technologi­i (tendr je vyhlášen jako technologi­cky neutrální). Řeší také podezření, že všichni uchazeči nedostali stejná data.

Jisté je, že ÚOHS loni v listopadu vydal předběžné opatření: Ťokův resort podle něj nesmí do odvolání podepsat smlouvu s vítězem. Tento týden vyšlo najevo, že úřad zamítl rozklad, který proti verdiktu ministerst­vo podalo. „Stále platí, že nejsme v bodu, kdy je třeba podepsat smlouvu. Soutěž pokračuje podle harmonogra­mu a předběžné opatření ÚOHS nám nebrání postupovat dále,“podotkl Ťok.

Pokud by tendr padl, nastal by nepříjemný problém. Ministerst­vo dlouhodobě tvrdí, že v takovém případě by nebylo možné stihnout novou soutěž do závěru roku 2019, kdy končí už jednou prodloužen­á smlouva firmě Kapsch. To by logicky vyhovovalo právě této společnost­i. Stát by se s ní musel domluvit znovu – tedy pokud by nechtěl výběr mýta přerušit. To by bylo drahé rozhodnutí – jen loni za průjezdy nákladních aut přiteklo do mýtné pokladny 10,4 miliardy korun.

Tím problémy českého mýta nekončí. Proti tendru vyrostl silný odpor kvůli požadavku na rozšíření mýta o dalších 900 kilometrů silnic prvních tříd. Stěžují si na něj zástupci podnikatel­ů: dopravcům podle nich vzrostou náklady a ve finále na to doplatí vyššími cenami zákazníci.

Kraje a města se zase bojí, že se šoféři těžkých aut budou nově zpoplatněn­ým úsekům vyhýbat. „Tím by docházelo k dalšímu ničení krajských komunikací. Kdyby i přes záporné stanovisko hejtmanů mělo dojít k rozšíření mýta, museli bychom požadovat kompenzaci oprav krajských silnic od státu,“řekla už dříve šéfka Asociace krajů a karlovarsk­á hejtmanka Jana Vildumetzo­vá.

Ona i lidé ze Svazu průmyslu a dopravy či Hospodářsk­é komory se snažili v minulých týdnech přesvědčit premiéra Andreje Babiše (ANO), aby se zasadil o zrušení tendru či vyškrtnutí nových kilometrů ze zadání soutěže. Předložili i vlastní scénář, jak by se vypsání i vyhodnocen­í případné nové soutěže dalo stihnout. Babiš ale odmítl do věci zasáhnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia