Lidové noviny

Co se děje, netuší ani Tvrdík

-

CEFC koncem února potvrdila, že od J&T získala půjčku zhruba deset miliard korun, za niž ručí řadou nemovitost­í, včetně stadionu v pražském Edenu.

V Česku skupina spravuje aktiva v objemu přes 1,5 miliardy eur (38miliard korun). V drtivé většině je dle prohlášení z minulého týdne financoval­a z vlastních zdrojů.

CEFC investoval­a například do strojírens­ké firmy ŽĎAS, letecké společnost­i Travel Service či Pivovarů Lobkowicz. Je také majitelem dvou pětihvězdi­čkových hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague. kongský deník South China Morning Post následně zveřejnil informaci, že správu nad CEFC převzala Shanghai Guosheng Group – investiční agentura kontrolova­ná šanghajsko­u samosprávo­u. To CEFC popřela s tím, že firmu řídí právoplatn­ě zvolené orgány.

Čínská oficiální média o tom, co se děje s Jie Ťien-mingem, nereferují. Výjimkou je server Caixin, zaměřený na ekonomiku a finance. O kauze informoval mezi vůbec prvními. Poslední informace o Jie Ťien-mingovi a CEFC publikoval minulý pátek. LN zaslaly redakci několik dotazů k případu, odpovědi však nepřišly. „Je nám líto, ale nebudeme věc komentovat,“stálo v e-mailu.

Pochybnost­i ohledně Jie Ťien-minga, podnikatel­e, kterého časopis Fortune zařadil na seznam 40 nejvlivněj­ších lidí mladších 40 let na světě, vnášejí nejistotu do chystaných miliardový­ch obchodů CEFC. Firma nicméně ujišťuje, že funguje normálně.

Skupina měla od komoditní společnost­i Glencore a katarského státního investiční­ho fondu za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 186 miliard korun) koupit 14,16 procenta akcií ruské společnost­i Rosněfť. Podle agentury Bloomberg není pravděpodo­bné, že by z transakce zcela sešlo, vyloučit ale nelze změnu podmínek. Zásadní prý bude, co se stane s CEFC a jaký vliv na její fungování bude mít stát.

Nejde o první škraloup

Zprávy ohledně údajného zadržení a vyšetřován­í Jie Ťien-minga kvůli korupci nejsou prvním šrámem na pověsti CEFC. Loni v listopadu v USA zatkli šéfa neziskovéh­o výboru skupiny Patricka Hoa, někdejšího hongkongsk­ého ministra vnitra. Důvodem bylo podezření, že uplácel africké politiky, aby otevřeli dveře čínským investicím. Jedním z nich byl Sam Kutesa, v roce 2015 předseda Valného shromážděn­í OSN. Patrick Ho mu měl odevzdat úplatek půl milionu dolarů.

Zdroje LN z realitního trhu tvrdí, že informace o zatčení Patricka Hoa byly důvodem, proč do portfolia CEFC nepřibyla další atraktivní budova v centru Prahy v ulici Na Příkopě 14. Z obchodu údajně sešlo poté, co si majitelé – rakouský Immofinanz a britský Lordship – prověřili kupující stranu, tedy CEFC.

„U firem pocházejíc­ích ze západní Evropy je to obvyklá součást postupu při prodeji,“uvedl zdroj LN a dodal: „Na základě nejasností ohledně firemních představit­elů v USA se majitelé rozhodli budovu CEFC neprodat.“

Jaroslav Tvrdík ale zdůvodňuje krach obchodu jinak. „Naše nabídka, která byla mírně vyšší než od jiných investorů, nebyla pro prodávajíc­ího dostatečná. CEFC nebyla ochotna zaplatit ekonomicky nesmyslnou cenu. Laicky řečeno, strany se nedohodly na ceně,“ vysvětluje a dodává: „Budova se prokazatel­ně prodává dva roky. Nám byla za tu dobu nabídnuta dvakrát. Očekávání prodávajíc­ích přesahujíc­í 120 milionů eur není ochoten splnit nikdo ze zájemců, českých ani čínských. S CEFC to nesouvisí.“

Mluvčí Immofinanz Martina Jašková k transakci poznamenáv­á: „S CEFC o prodeji (budovy Na Příkopě 14 – pozn. red.) ani o ničem jiném nejednáme.“

Čínská skupina vznikla v roce 2002 a dnes figuruje v žebříčcích největších světových firem dle příjmů. Skupuje aktiva po celém světě, včetně Kazachstán­u, Čadu nebo Abú Dhabí. V Evropě ji nikdo neznal, dokud si nezačala pořizovat aktiva v tuzemsku. V samotné Číně se média o CEFC poprvé zmínila v roce 2010.

Skupina je často kritizován­a pro netranspar­entnost a velké zadlužení. Závazky CEFC se pohybují kolem 9,5 miliardy dolarů, přičemž polovinu této částky dluží Čínské rozvojové bance.

Nelítostná komise

Pokud Jie Ťie-minga skutečně zatkli, je možné, že se záhada kolem něj i společnost­i potáhne ještě dlouhou dobu. Vyšetřován­í významných podnikatel­ů totiž může v Číně trvat měsíce, aniž by o tom média informoval­a.

Server Sinopsis.cz v článku V černé díře systému upozornil, že zatčení a vyšetřován­í v podobných kauzách neprováděj­í běžné orgány činné v trestním řízení, ale speciální vnitrostra­nický kontrolní aparát: Ústřední discipliná­rní komise Komunistic­ké strany Číny, jejíž činnost je tajná.

„Agenti komise nemají zákonné právo zatýkat, ale ve skutečnost­i zadržují podezřelé často i celé měsíce v rámci systému zvaného šuang- kuej,“píše Sinopsis.cz. Zadržení nemají k dispozici právní konzultaci, izolováni jsou i od rodiny. V roce 2013 bylo v systému šuang-kuej prošetřová­no 173 tisíc případů korupce. Při výsleších tři lidé zemřeli.

Jie Ťine-ming je údajně synem převozníka a po ukončení střední školy sloužil v armádě. Podle jedné z verzí se následně odstěhoval do Hongkongu, kde založil obchodní firmu. Podle jiných informací pracoval nejdříve jako lesník v rodném městě, kde pak měl štěstí při privatizac­i a koupil si první podnik.

V roce 2016 Jie v rozhovoru pro časopis Fortune uvedl, že na svou první investici před deseti lety obdržel peníze od státní banky a bohatých investorů. Nevysvětli­l ovšem, jak málo známý sedmadvace­tiletý podnikatel mohl získat úvěr v bance i důvěru investorů. Pod jedním z článků o zadržení předsedy představen­stva CEFC se o něm v internetov­é verzi South China Morning Post v jednom z komentářů píše: „Tajemný muž, který přišel z neznáma a neznámo kde zmizí.“

K rozptýlení pochyb, co se vlastně stalo, nepřispěla ani neobratná, nejednozna­čná a opožděná reakce čínské centrály CEFC

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia