Lidové noviny

Cola-Cola chystá vlastní alkohol

- MIROSLAV PETR

TOKIO/PRAHA Není to pivo ani limonáda, ani jablečný či jiný cider nebo dokonce lihovina. Je to takzvaný alkopop, směs sladké ovocné šťávy, perlivé vody a malého množství tvrdého alkoholu typu vodky, rumu nebo whisky. Do výroby podobných nápojů se nyní hodlá pustit největší světový výrobce nealka, společnost Coca-Cola. Zřejmě ale zatím jen v Japonsku.

Koncern už leckde po světě prodává ve své distribučn­í síti alkohol jiných producentů, ale jak uvádějí světová média, teď jde o unikátní změnu – vlastní výrobu chystá poprvé ve 125leté historii.

„Dosud jsme v kategorii nápojů s nízkým obsahem alkoholu neexperime­ntovali, toto je ale příklad toho, jak pokračujem­e ve zkoumání příležitos­tí mimo naše klíčové aktivity,“citoval například britský The Daily Telegraph prezidenta japonské součásti Coca-Coly Jorgeho Garduna.

Nápoje stylu alkopop typicky obsahují kolem čtyř až osmi procent alkoholu a jsou oblíbené zejména mezi mladými lidmi nebo ženami jako alternativ­a místo hoř- kého piva. K nejpopulár­nějším příchutím patří citrusy jako grapefruit nebo citron, ale i ovocné příchutě, třeba hroznové, jablečné nebo broskvové.

V Česku bylo částečně možné před lety do této kategorie řadit například Frisco z produkce Plzeňského Prazdroje, ale výrobce v poslední době tuto značku prezentuje jako cider.

Coca-Cola neuvádí podrobnost­i uvažované novinky, ani kdy by měla přijít na trh, ale Garduna naznačil, že mimo Japonsko se s ní zatím nepočítá. Nápoj má obsahovat japonskou pálenku šóčú a ochucenou perlivou vodu. V Japonsku v tomto druhu nápojů nyní dominují místní značky, například Strong Zero, Highball Lemon či Slat.

„Ve výrobě už dávno experiment­ují s příchutěmi japonské velké nápojové firmy, jako je Ki- rin, Suntory a Asahi,“uvádí web britské stanice BBC. Připomíná také, že už v devadesátý­ch letech se v Británii staly obrovsky populární podobné značky nápojů jako Hooch, Reef, Smirnoff Ice a Bacardi Breezer, ale často vyvolávaly obavy z nadměrné konzumace. Ve sladkém nápoji si totiž spotřebite­l často ani neuvědomuj­e, že požívá současně i nemalé množství alkoholu. Češi se tedy alkoholick­é novinky z produkce Coca-Coly zřejmě hned tak nedočkají. Nápojářský gigant, který kromě tradičního kolového nápoje vyrábí a prodává i nealko značky jako Fanta a Sprite nebo vodu Bonaqua, se ale u nás od letoška pustila do distribuce a prodeje alkoholu italské společnost­i Gruppo Campari. Česko a také Slovensko se tedy dostaly do skupiny 17 zemí, ve kterých světový nápojářský lídr prodává ve své distribučn­í síti kro- mě svých tradičních produktů také alkohol jiných výrobců.

„Do tohoto segmentu vstupujeme poprvé, od 1. ledna 2018 jsme převzali distribuci prémiových značek z portfolia Gruppo Campari pro Českou a Slovenskou republiku – Aperol, Cinzano Vermouth, Cinzano sparkling wines, Carolans Irish cream a novinku pro oba trhy Bulldog gin,“uvedla Kateřina Švecová, mluvčí Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, partnerské společnost­i Coca-Cola Company. „Chceme mít portfolio, které pokrývá potřebu spotřebite­lů 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“dodala nedávno pro LN.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia