Lidové noviny

Začít se dá i bez trenéra

-

fitness center ženou lidi novoroční předsevzet­í, k běhání vybízí nastoupivš­í jaro. Problém většiny začátečník­ů tkví v netrpělivo­sti a příliš rychlém tempu. Záhy nabudou dojmu, že běh není nic pro ně, a skončí s ním ještě dřív, než se přiblíží léto.

Stokrát omílaná pravda zní: začít střídmě – tak, aby nováček rychlost bez problémů udýchal. Není ostudou, ale naopak kýženým odrazovýmm­ůstkem nejprve se pustit do takzvaného indiánskéh­o běhu čili střídání joggingu s chůzí. A postupně běžec- ké úseky na úkor odpočinkov­ějších prodlužova­t. Lepší než se hned začít stresovat zdolanými kilometry je sledovat uběhnutý čas a dobu trvání pomalu navyšovat – asi o deset procent týdně.

Lidé sportem dosud nepolíbení či lidé s nadváhou by neměli překračova­t porci tří tréninků týdně s tím, že by je měly oddělovat volné dny. Dokonce lze začít pouze svižnou chůzí, díky níž se zpevní a aktivují potřebné svaly a šlachy.

Běh je pro člověka přirozený pohyb, a tak by měl fungovat víceméně automatick­y. Vlivem sedavého způsobu života či ochablého svalstva však může docházet k řadě dysbalancí, které by běhání jen prohloubil­o.

Kdo na to chce jít z gruntu, může si zaplatit trenéra. Běžecký boom s sebou přinesl nárůst počtu koučů rozličných kvalit, a tak má smysl hledět na zkušenosti i reference. Lekce stojí od 300 do 3500 korun.

Někdo se sám k aktivitě nepřinutí nebo chce své výkony posouvat – tomu může pomoci tréninkový plán. Jejich úroveň se opět značně liší: od unifikovan­ých, kterých si lze z internetu zdarma stáhnout řadu, po ty na míru, pohybující se od 800 korun za měsíc výš.

Běhání ve skupině je spíše záležitost­í sociální, zároveň se mohou členové vzájemně motivovat. Funguje v každém větším městě a nabízí prosté proběhnutí se i speciální rychlostní tréninky. Jednotka vyjde zhruba na 100 korun, ucelený kurz i na 2500. Bezplatné je běhání s kouči Mattoni FreeRun, které se pravidelně koná na pětikilome­trových trasách po celé republice. fry

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia