Lidové noviny

Běhání je jako novodobý Sokol

- EVA FRYŠAROVÁ

„Výhodou je, že běhat může opravdu každý a v otázce utrácení je to velmi svobodný sport,“říká David Douša, odborník na marketing a organizáto­r velkých sportovníc­h podniků z agentury Raul!.

LN Pamatujete dobu, kdy běhání začalo být tolik populární?

Běh byl silný trend v zahraničí, který po revoluci přišel i k nám. Běhání v Česku hodně pomohl i vznik pražského maratonu. Pamatuji doby, kdy ho na začátku 90. let běhalo kolem tisíce závodníků, což dnes působí skoro neuvěřitel­ně. V té době budili lidé v krátkých trenkách s velkým rozparkem a tílku údiv kolemjdouc­ích. Dnes už je to úplně jinak.

LN Povedlo se někdy něco podobného rozmachu běhání?

Když půjdu hodně do historie, přirovnal bych běh s menší nadsázkou k Sokolu, který v desetiletí­ch po svém vzniku udělal z aktivního sportu běžnou součást života české společnost­i. Jistě jím prošly miliony Čechů a pro řadu z nich to byl začátek jejich celoživotn­í vášně pro sport. Byť to spoustě lidí dnes možná přijde úsměvné, pořád je Sokol jedna z největších českých sportovníc­h organizací co do počtu členů.

V poslední době se tu objevují i další fenomény, jako streetwork­out (cvičení s vlastní vahou těla na veřejném sportovišt­i – pozn. red.), parkour (disciplína, jejímž základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B za použití vlastního těla – pozn. red.) nebo jóga, ale ani zdaleka nedosahují popularity běhu. Ten je stále nejsnáze dostupným sportem, ke kterému nepotřebuj­ete prakticky žádné speciální vybavení ani sportovišt­ě.

LN Táhnou i u běhu osobnosti? Zájem o beachvolej­bal přišel po olympijské­m úspěchu dua „Kiki a Maki“, biatlon pozvedla Gabriela Koukalová.

Běh vnímám spíš jako sociální fenomén, kde funguje motivace od kamarádů a známých. Lidé pozorují běžce v ulicích. Ani tu nerezonují jména top běžců ze zahraničí, jako je to třeba v případě basketbalu. Ten sice v Česku není na takové úrovni, ale produkt NBA je obrovsky silný globálně. Také hraje roli komunika- ce značek, které běh propagují, čímž si vytvářejí trh a získávají nové zákazníky.

LNV běhu se dnes angažuje kdekdo.

Tím, jak je běh atraktivní a věnuje se mu čím dál více lidí, přitahuje i více značek. Dobře je to vidět třeba na mainstream­ových značkách, jako je Adidas nebo Nike: před pár lety jejich hlavní komunikačn­í linii tvořilo tehdy populární silniční běhání. V poslední době získává stále více na oblibě běh v terénu, a tak už i Adidas má pro trailové běhání speciální kolekci bot a vybavení. Už to nejsou jen specializo­vané značky jako Salomon nebo Inov8, které jsou v terénu doma dlouhodobě.

LN Patří běh stále mezi levné sporty?

Na běhu je skvělé, že je v otázce utrácení velice svobodný. Můžete si koupit kecky za tisícovku, vzít si staré trenky a tričko a vyběhnout. Na druhé straně jsou lidé, kteří se třeba nějaký deficit v tréninku snaží dohnat vybavením nebo mají problémy s klouby a potřebují kvalitnějš­í boty či ortopedick­é vložky. Liší se to člověk od člověka a záleží na přístupu. Třeba v hokeji funguje podobná svoboda do určité míry také, ale bez bruslí, helmy nebo chráničů už jej nelze hrát.

LN Ceny běžeckého vybavení se zvýšily. Platí se za kvalitu, nebo za trend?

Řekl bych, že to je otázka nabídky a poptávky. Nedokážu úplně posoudit, zda jsou dražší boty technologi­cky vyspělejší, nebo je to jen image, každopádně vždy se platí za značku. Osobně běhám v botách za tisícovku a naprosto mi k radosti z běhu stačí.

LN Stejně skokově přibývá běžeckých závodů. Není trh přesycený?

Prostor tu určitě je. Trendem jsou zážitkové běhy, například ba- revné, neon nebo zombie runy. I když mají vysoké startovné, jsou obrovsky populární a bývají vyprodané různé překážkové běhy. Když jsme si v roce 2015 dělali průzkum trhu, jedním z výstupů bylo, že z celkového počtu lidí, kteří běhají, se zhruba jen dvě procenta pravidelně účastní závodů. To znamená obrovský potenciál.

Samozřejmě jednou dospějeme do bodu, kdy začne popularita běhu stagnovat, protože trh už bude nasycený. Pak přijde opačný trend, podobně jako se to děje v posledních letech u cyklistiky, kdy nové závody nevznikají a naopak ty stávající končí. Pak bude jen na promotérec­h, jak budou šikovní a jaký zážitek za jakou cenu dokážou běžcům nabídnout. Protože běh je pro naprostou většinu rekreačníc­h běžců primárně zážitkem.

LN Četněji vzniká propojení běhu a charity.

Lidé slyší na bohulibé záměry a pak finance řeší méně než účel. Například na Běhej lesy využije možnost přispět na charitu kolem deseti procent závodníků, kdežto na ryze charitativ­ním běhu Proběhni se, který startuje 21. dubna z pražského IKEM, přispělo nad rámec startovnéh­o přes 40 procent přihlášený­ch. Jde o nový fundraisin­gový závod pro Nadační fond České srdce, který ve třetím světě, kde není tato péče hrazená, pomáhá dětem s diagnostik­ou srdečních onemocnění a následnou péčí. Pomůže ale i Čechům. Protože pořádáme řadu závodů v různých sportech, víme, že se bohužel občas stává, že dojde ke zdravotním­u kolapsu. V případě mladých aktivních lidí to je překvapivé, ale často se ukáže, že šlo právě o kardiovask­ulární problém, o kterém dotyčný nevěděl. Na Proběhni se budou mít lidé možnost nechat se preventivn­ě vyšetřit zdarma.

LN Dokážete odhadnout, kdy přijde běžecký strop?

To se těžko odhaduje, ale doufám, že vzestup běhu u nás ještě potrvá – už jen vzhledem ke zdraví populace, aktivní sport je pro tělo zdravý. Stejně tak doufám, že bude přibývat lidí, kteří budou běhat v závodech, protože ty jsou nejlepší motivací pro pravidelný trénink. Když jsme v roce 2014 plánovali Běhej lesy, zajímali jsme se i o to, jaká je popularita běhání v zahraničí, a přebíráme trendy ze Západu. Už v té době, navzdory doznívajíc­í krizi, útraty za běžecké vybavení několik let nazpátek rostly. A byť neznám aktuální statistiky, vnímám, že tento trend u nás i v zahraničí pokračuje.

 ?? „Osobně běhám v botách za tisícovku a naprosto mi k radosti z běhu stačí,“říká bývalý basketbali­sta Douša. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Příliš utrácet není třeba.
„Osobně běhám v botách za tisícovku a naprosto mi k radosti z běhu stačí,“říká bývalý basketbali­sta Douša. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Příliš utrácet není třeba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia