Lidové noviny

Lákavé závody se rychle vyprodají

- EVA FRYŠAROVÁ

Podobně jako pražský maraton a jeho poloviční vzdálenost lákají tisíce zahraniční­ch návštěvník­ů, vyráží Češi závodit i do ciziny. Běžecké horečce se nevyhnuly ani jiné státy, a tak se tisícihlav­í hadi běžců párkrát do roka vinou centry evropských, ba světových metropolí.

Pro sportovní nadšence je to zážitek, kdy se výsledný čas mnohdy odsouvá až na druhou kolej. Frekventov­ané tepny se uzavřou pro dopravu a i silnice na chvíli patří jen běžcům. Organizáto­ři závody proplétají kolem monumentál­ních památek, přes historické mosty i byznysové čtvrtě. Neobyčejno­u atmosféru dotváří skupiny fanoušků podél trati.

Kromě toho podniky takových rozměrů dokážou běžcům nabídnout kvalitní servis. V některých destinacíc­h účastníky počítají dokonce na desetitisí­ce – musí se pak startovat v několika časově oddělených vlnách.

V podstatě si stačí vybrat, který kout země a období roku vás láká. Dostupnějš­í je Berlín, Vídeň, Budapešť, Paříž či Amsterdam. Táhnou ovšem i Helsinky, Atény, Dubaj, Mexico City nebo Kypr. Šikovný přehled zahraniční­ch závodů je například na Distanceru­nning.co.uk.

S registrací se nevyplatí otálet. Nejatrakti­vnější lokality bývají rychle vyprodané, zároveň se cena zpravidla odvíjí od data přihlášení nebo počtu již registrova­ných běžců. Nejčastěji se pohybuje mezi jedním a třemi tisíci korun. K tomu je ovšem třeba připočíst náklady na dopravu a na ubytování. Většinou se na místo nevyplatí vyrazit jen „na otočku“, nehledě na to, že před náročným závodem je žádoucí si po dlouhé cestě odpočinout.

Pokud toužíte po zážitku bez starostí, lze se obrátit na některou z cestovních agentur, které zájezdy na zahraniční závody nabízejí. Tak jako tak budete pravděpodo­bně v cizině potřebovat po- tvrzení o zdravotní způsobilos­ti; zjistěte si předem, zda ho organizáto­ři vyžadují.

Sportovní prohlídka stojí v závislosti na rozsahu mezi pěti sty a čtyřmi tisíci korun a vybrané pojišťovny na ni přispívají v rámci preventivn­ího programu. Za cestovní pojištění s připojiště­ním účasti na závodě a úrazu zaplatíte v případě čtyř dní od 120 korun na osobu výš.

Specificko­u událostí je maraton v New Yorku – ti, kteří ho absolvoval­i, jej popisují jako jedinečný, dechberouc­í zážitek. Kvůli velkému zájmu musejí uchazeči buď splnit kvalifikač­ní limit, nebo mít štěstí při losování v loterii. Například loni se o možnost účastnit se New York City Marathonu navzdory startovném­u přesahujíc­ímu v přepočtu sedm tisíc korun ucházelo téměř sto tisíc běžců, více než 80 procent neúspěšně. Letos se běží 4. listopadu a registraci už lze získat pouze prostředni­ctvím charity.

Anebo vzít zavděk proběhnutí­m v českém hlavním městě. „Na Sportisimo 1/2Maraton Praha (7. dubna) zůstává už jen posledních pár desítek míst, která je možné získat právě přes charitu. Před vyprodáním je i Volkswagen Maraton Praha (6. května) a na dalších závodech se kapacita také postupně plní,“upozorňuje Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech. V případě pražského půlmaraton­u si běžci připraví mezi 700 a 2350 Kč, u maratonu 800 až 2850 Kč.

A koho by odrazovalo startovné, v tuzemsku patřící mezi vyšší, může vybírat z množství menších podniků po celé republice. Termínová listina se každoročně rozšiřuje a na své si přijde každý.

 ?? 80 procent zájemců o účast nemá šanci. FOTO REUTERS ?? New York City Marathon.
80 procent zájemců o účast nemá šanci. FOTO REUTERS New York City Marathon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia