Lidové noviny

Obchod se podařilo zachránit

O provoz místního hostince však od září nemá nikdo zájem. Ožívá většinou jen v létě

-

ALOIS JIRSÁK MILOVICE U HOŘIC (Královéhra­decký kraj) Dostupnost služeb je zejména pro občany menších obcí stále palčivější­m problémem. Nevyhnul se ani nám v Milovicích u Hořic, obci s 300 stálými obyvateli. A to přesto, že máme vytvořenou velmi dobrou infrastruk­turu a obec je výhodně položena u silnice I/35 na trase Jičín – Hradec Králové.

Problémem, který dlouhodobě řešíme, je zajištění údržby našich zařízení a jejich optimálníh­o využití. K dispozici je areál autokempu s venkovním koupaliště­m a rozsáhlým sportovním zázemím, který řadu let slouží k odpočinku – jeho návštěvnos­t dosahuje více než 6000 hostů a přes 10 000 koupajícíc­h se. Místní občané a žáci školy mají vstup do areálu zdarma.

Zejména pro naše starší obyvatele je velmi potřebný provoz místního obchodu – byl postaven obcí a po ukončení nájmu se nám podařilo zajistit jeho další chod začleněním do sítě COOP – konkrétně Jednoty SD Nová Paka. Nebylo to pro nikoho jednoduché, ale oboustrann­ým vstřícným jednáním se to podařilo. Obec zajistila na svůj náklad potřebné stavební úpravy, převzala na sebe závazek úhrady spotřeby energií, a to při požadavku symbolické­ho nájmu. Jednota SD Nová Paka pak obchod zcela nově vybavila veškerým zařízením a zavázala se k jeho dlouhodo- bému provozu. Vedení obce na občany otevřeně apelovalo k jeho využití, a tedy zajištění efektivní ekonomiky jeho provozován­í. A proč ne, když nabídka zboží je široká, cenově přijatelná, provoz v souladu s normami a obsluha vzorná – to jsou důvody, které mne vedou k optimismu, tedy zachování obchodu u nás.

Obdobný problém řešíme s provozem místní restaurace, která je sice v letní sezoně využita návštěvník­y kempu, ale po většinu roku nemá potřebný počet hostů. Na vypsané nabídky pronájmu se nám od září nedaří vzdor výrazným ekonomický­m úlevám získat zájemce. Provizorní­m řešením je zajištění drobného občerstven­í v rámci činnosti spolků či v soukromí, což bohužel vede k separaci a izolaci našich občanů.

Obec je komplexně plynofikov­ána a je provozovat­elem obecního vodovodu a kanalizace – díky tomu máme ve srovnání s jinými místy nižší vodné a stočné (39 Kč celkem).

Funguje u nás také kadeřnice, masérka, kosmetička a sauna. Tyto služby jsou provozován­y jen jednou v týdnu, ale pravidelně, a plně tak pokrývají potřeby občanů včetně těch z okolí. Na využití služeb obec poskytuje každému občanovi staršímu 55 let motivační poukázky 500 Kč ročně.

Rodiče s trvalým pobytem vMilovicíc­h u Hořic dostávají jednorázov­ý finanční příspěvek na novorozeně ve výši 3000 Kč. Předškolák­y podporujem­e příspěvkem na dopravu do čtyř mateřských škol 2000 korunami na školní rok. Pro školáky je v obci k dispozici dobře vybavená základní škola prvního stupně – každý žák od obce každoročně dostává příspěvek na nákup učebních pomůcek ve výši 150 Kč, prvňáčci 1500 Kč a ti s trvalým pobytem v obci 2500 Kč.

Obec podporuje i vzdělávání dospělých – v současné době u nás běží tři kurzy angličtiny se 14 účastníky. Obec jim na kurz přispívá čtyřiceti procenty celkové částky.

Máme zde i pobočku pošty se zkráceným provozem, a co se týče lékařské péče, ta je dostupná v blízkých Hořicích, Jičíně či Hradci Králové. Do všech měst je díky poloze obce přímo u I/35 výborné spojení veřejnou dopravou, a to i o víkendech.

Rozsah služeb je výsledkem jak práce předchozíc­h generací, tak i přístupu stávajícíh­o vedení obce, snažícího se potřebné služby zajistit a naplnit tak jeden z hlavních smyslů svého působení. Všechny nekrácené příspěvky najdete na www.ldvk.cz/ZVY

 ?? S kostelem sv. Petra a Pavla FOTO ARCHIV RADNICE ?? Milovická náves
S kostelem sv. Petra a Pavla FOTO ARCHIV RADNICE Milovická náves
 ?? Starosta obce Milovice u Hořic, nezávislý ??
Starosta obce Milovice u Hořic, nezávislý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia