Lidové noviny

O katalog služeb je mezi občany velký zájem

-

PRAHA 1 V centru metropole svádíme boj o každý čtvereční metr „normální“prodejní plochy – obchody, kde se prodává běžný denní sortiment. Komerční tlak v centru Prahy je obrovský, takže vlastně dochází k paradoxu, že Praha 1 řeší podobné nedostatky v občanské vybavenost­i jako malá obec.

Radnice dokáže ovlivňovat konkrétní zaměření obchodu pouze ve svých prostorách, které pronajímá. Soukromým majitelům domů nic přikazovat ani zakazovat nemůže. Občas se tak stane, že si vyslechnu výtku, proč nic neděláme s prodejnami suvenýrů – že by tam přece mohl být třeba pekař nebo řezník. Jenže my za soukromým majitelem domu můžeme leda tak s prosíkem, a to se nám ještě mnohdy vysměje. Proč by pronajímal svůj nebytový prostor malému živnostník­ovi, když mu prodejce suvenýrů zaplatí mnohem víc?

Při výběrových řízeních na pronájem obecních prostor proto v ur- čitých případech cíleně upřednostň­ujeme podnikatel­ský záměr před nabízenou cenou nájmu. Jde o legitimní postup, jak povzbudit především malé živnostník­y k podnikání v centru. Na druhou stranu se samozřejmě musíme chovat jako řádní hospodáři. Řešíme to tedy tak, že na nejlukrati­vnějších místech obecní nebytové prostory pronajímám­e za maximální možnou cenu renomovaný­m obchodním značkám, zatímco ty ve „vedlejších“ulicích zmíněným živnostník­ům.

Aby měli naši občané přehled o aktuálních pronájmech a vybavenost­i ve své lokalitě, pravidelně pro ně vydáváme katalog obchodů a služeb. Jeho součástí je i srovnání cen základních potravin a dalšího sortimentu v konkrétníc­h obchodech. Katalog a cenová mapa patří k velmi oblíbeným projektům – zejména starší spoluobčan­é je hojně využívají a skutečně se podle cenové mapy rozhodují k nákupu v konkrétníc­h obchodech.

Občané také mohou hlasovat, kde se v Praze 1 nejlépe nakupuje, ve které restauraci vaří dobře a přitom za rozumné ceny apod. I to je motivační prvek pro všechny, kteří chtějí v naší městské části poctivě a dlouhodobě podnikat.

 ?? Starosta Prahy 1, TOP 09 ??
Starosta Prahy 1, TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia