Lidové noviny

Název ležák roky mate

- MIROSLAV PETR

Už v srpnu roku 2016 měla začít platit změna vyhlášky, která dělá pořádek v názvosloví druhů piv v Česku a napravuje pivovarník­y roky kritizovan­ý chaos v definici slova „ležák“. Změna, kterou ministerst­vo zemědělstv­í začalo připravova­t už v roce 2015, však neplatí dodnes.

Evropská komise návrh novely vyhlášky o požadavcíc­h na nápoje, kvasný ocet a droždí nejprve dlouhé měsíce zkoumala a na základě výhrad některých členských zemí pak Česku před víc než rokem vrátila k přepracová­ní. A na ministerst­vu zemědělstv­í leží stále.

„Platí stávající legislativ­a a zatím není znám termín, kdy ji nahradí nová vyhláška,“vyjádřilo se ministerst­vo. Stávající legislativ­a definuje výrazem „ležák“všechna piva, která mají stupňovito­st 11 až těji světlého typu pils), vařené spodním kvašením při nižších teplotách, které dlouho zraje.

Dnes tak dochází k tomu, že například Pivovary Lobkowicz musejí na etiketě svého piva Lobkowicz ALE premium uvádět nesmyslný protimluv „pivo světlý ležák svrchně kvašený“. Krušovice musejí označovat za ležák zas své svrchně kvašené pšeničné, podobně jsou na tom některá svrchně kvašená piva z Pivovaru Náchod a nesmyslné označení musejí používat i další výrobci, včetně minipivova­rů.

„Vzniká patvar, kterému se odborníci, včetně našich kolegů v zahraničí, smějí. To je, jako kdybyste z hlediska rasy označili člověka za černého bělocha. Nebo bílého černocha,“uvedl už před časem plzeňský sládek a majitel minipivova­ru Beer Factory Josef Krýsl.

Nové znění vyhlášky už specifikuj­e, že ležákem může být jen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia