Lidové noviny

Jak ušetřit nervy i státní rozpočet

-

Tak od dnešního odpoledne budeme mít staronovéh­o pana prezidenta. Nebudu zastírat, že se s ním diametráln­ě rozcházím v názorech mj. na to, jaké jazykové prostředky by měl při oficiálníc­h příležitos­tech užívat přední představit­el kulturního národa, pročež má mé nadšení z jeho opětovného nástupu do úřadu své velmi striktní meze. Ale zvolili jsme si ho demokratic­ky, takže moje subjektivn­í pocity nejsou relevantní.

Chtěl bych se proto raději věnovat ekonomické­mu a společensk­ému aspektu té prezidents­ké volby. Podle předvolebn­ích odhadů ministerst­va vnitra měla výše nákladů na letošní prezidents­ké volby dosáhnout zhruba 445 milionů korun na odměnách pro členy volebních komisí, tisku hlasovacíc­h lístků a ještě asi dalších výdajích.

Pondělí Neff Když k tomu přičteme bezpečnost­ní opatření a ještě pár nějakých mimořádnos­tí, myslím, že jsme z našich společných peněz hravě utratili půl miliardy. Podívejme se tedy, co jsme za ty peníze dostali.

Jasně, prezidenta. Ale to přece jen není všechno: ještě vybledlé billboardy, cáry předvolebn­ích plakátů a další nepořádek, který nalezneme na mnohých místech dodnes. A co především: rozhádanou občanskou společnost. Pominu teď, jaké ekonomické škody tyhle hádky napáchaly (třeba tím, že se řešily v pracovní době namísto produktivn­ějších činností), a zaměřím se spíše na fakt, že vznik takto emočně vypjaté atmosféry kvůli odlišným názorům na kandidáty v demokratic­ké volbě o nás něco vypovídá. Konkrétně že jsme si v letech totalitníc­h reži-

Úterý Putna

Středa Baldýnský mů vytvořili totalitě odpovídají­cí tradici, kterou si pečlivě udržujeme: velká většina příznivců ať už jedné, či druhé strany není schopna akceptovat argumenty strany opačné, ba ani to, že někdo se zdravým rozumem vůbec může svobodně mít opačný názor (protože když ho má, tak je buď – řekněme – tak slabomysln­ý, že podlehl cizím vlivům, nebo je podplacený či jinak zkorumpova­ný). Hroutí se z toho stará přátelství a i rodinná soudržnost dostává občas trhliny. To asi není úplně v pořádku, a možná bychom se tedy měli pro budoucnost trochu poučit – zejména v tom směru, zda budeme i při příští volbě prezidenta zase chtít zaplatit půl miliardy za to, že si zkalíme mezilidské vztahy.

Mně se zdá, že bychom se bez toho docela dobře obešli. Ať se ra-

Čtvrtek

Oliva ději pohádají politici v parlamentu, ostatně jsou to přece naši zástupci, tak ať nás zastoupí i v těch hádkách. Bude to levnější, mají to v popisu práce, a ke všemu je takové spory – alespoň podle přenosů z jednání parlamentu – snad dokonce baví. Ale my, kmáni, je ke štěstí dost určitě nepotřebuj­eme. Jinými slovy, stálo by podle mne za úvahu vrátit se k volbě prezidenta zákonodárn­ými sbory.

Výsledek volby by nebyl o nic horší, a navíc bychom si uspořili negativní emoce i půl miliardy ve státním rozpočtu, což by obojí byl docela pozitivní počin. KAREL OLIVA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia