Lidové noviny

Zemanův projev popudil i Klause

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Že bude mít inauguračn­í projev Miloše Zemana řadu kritiků, bylo jasné už ve chvíli, kdy prezident ve Vladislavs­kém sále hovořil. Jedna rána ale přistála z nečekaného směru. Ozval se Institut Václava Klause (IVK), konkrétně člen správní rady Ivo Strejček. Postrádal jakékoli vážné zamyšlení nad osudem republiky.

„Miloš Zeman se naopak opět neopanoval, nechal průchod své mstivosti a posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáván­ím si svých osobních účtů. Bylo nemístné, aby část svého dnešního prezidents­kého poselství svému národu věnoval zbytečným útokům na média,“míní Strejček ve svém komentáři na webu IVK.

O Zemanovi s Klausem se tradičně mluví jako o úhlavních přátelích. Oba patří do dob, kdy ještě platilo pravolevé politické dělení, a oni patřili každý na opačné křídlo. Vždycky se ale respektova­li a vážili si jeden druhého jako rovnocenné­ho soupeře, což ostatně dokládá i opoziční smlouva.

Před prezidents­kými volbami Klaus Zemana výslovně podpořil a po zvolení mu přišel blahopřát s tím, že část Zemanových procent jdou snad na vrub i expreziden­tově přímluvě. Čtvrteční inauguračn­í projev na Klausovu spokojenos­t s výsledkem volby vrhl stín. Zeman věnoval velký díl proslovu útoku na média, včetně těch veřejnoprá­vních, a ostřelován­í podnikatel­e Zdeňka Bakaly.

„Své místo v jeho projevu sice nenašlo zamyšlení nad hodnotovou krizí západoevro­pské civilizace, jejíž jsme součástí, zato se do přímého přenosu dostal velkopodni­katel Zdeněk Bakala. Zeman nepochopil, že inauguračn­í projev je jiný žánr než beseda s občany v Ostravě,“glosoval Strejček.

Expreziden­tova nevole z průběhu inaugurace byla zřejmá už v sále, z výrazu jeho tváře a pokukování na hodinky. Zveřejněný komentář to potvrdil. „Stanovisko IVK je žánr, jímž tým IVK pravidelně komentuje významné politické události doma i v zahraničí. Stanovisko vyjadřuje názor celého IVK, přičemž osoba autora v tomto smyslu není rozhodujíc­í. Václav Klaus sice Miloše Zemana významně podpořil před volbami, a to z mnoha dobrých a důležitých důvodů, nicméně to neznamená, že jej nebude kritizovat, kdykoliv bude mít pocit, že je to namístě. Bylo tomu tak vždy a bude i nadá- le,“sdělil LN Petr Macinka, mluvčí institutu.

Strejček se ve zveřejněné­m stanovisku opřel do Zemanovy volby tématu nebývale ostrým způsobem. „Nevěnoval se úvahám nad rolí i osudem své země v neklidném světě kolem nás. Nevyužil unikátnost okamžiku, aby připomněl nesamozřej­most stého výročí existence svobodné Českoslove­nské republiky. Té republiky, která si právo na svoji nezávislos­t i svobodu musela opakovaně a bolestivě vybojováva­t a o jejíž samotnou existenci v blízké budoucnost­i opět půjde. Dnes, zřejmě více než kdy jindy, měl budoucí prezident připomenou­t složitost období, kterým bude svoji zemi provázet,“napsal.

Řeč pro občany, ne politiky

Hrad trvá na tom, že se hlava státu ničeho nemístného nedopustil­a. „Přímo volený prezident republiky je odpovědný občanům. Inauguračn­í projev byl proto směřován k občanům a byl určen výhradně jim. Ne politikům a médiím. Proto kritika z těchto řad není vůbec překvapují­cí a počítali jsme s ní,“uvedl pro LN prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanův proslov vyvolal odmí- tavou reakci již během inaugurace. Po obsáhlé pasáži, v níž prezident pranýřoval Českou televizi za domnělý nedostatek objektivit­y a kádroval tituly vydavatels­tví Economia patřící Bakalovi, se zvedla poslankyně ODS Miroslava Němcová a odešla z Vladislavs­kého státu. O chvíli později se k ní přidali i poslanci TOP 09 a dva zástupci lidovců. „Odejít během projevu je velmi silný protest. To musím říct, že mě trochu překvapilo,“ohodnotil akci bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt s tím, že naposledy se něco takového stalo v roce 1920.

Forejt, který odešel z hradních služeb v roce 2016 po skandálu s kompromitu­jícím videem a zakotvil právě v IVK, považoval za nepatřičný i zasedací pořádek v první řadě. Protokolár­ně je za významnějš­í místo považován prostor vpravo od uličky, kam Hrad usadil manželku kancléře Vratislava Mynáře Alexandru. „Nepředstav­uje žádný segment veřejného života. Nerozumím tomu, proč měla výsostné a čestné postavení před zákonodárc­i,“uvedl. Na méně čestnou, levou stranu protokol posadil Klause s manželkou Livií, Dagmar Havlovou a předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o.

 ?? Naslouchá projevu Miloše Zemana FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Václav Klaus
Naslouchá projevu Miloše Zemana FOTO MAFRA – DAN MATERNA Václav Klaus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia