Lidové noviny

Smrt Jana Masaryka nevyšetřím­e bez Rusů

-

PRAHA „Pro celý národ to tehdy byla obrovská tragédie, protože to bylo vlastně definitivn­í potvrzení toho, že začíná nějaká nová éra – a éra poměrně temná,“poznamenal včera ministr zahraniční­ch věcí Martin Stropnický k 70. výročí tragické smrti svého dávného předchůdce ve funkci – Jana Masaryka.

Syn prvního českoslove­nského prezidenta zemřel 10. března 1948 za dosud nevyjasněn­ých okolností. Ráno byl nalezen mrtvý pod okny své koupelny na nádvoří Černínskéh­o paláce. Komunistič­tí vyšetřovat­elé označili Masarykovu smrt za sebevraždu, ale spekuluje se i o zapojení tajných služeb.

„Já si myslím, že se to dá vyšetřit pouze tehdy, pokud dostaneme z ruské strany materiály, které jsou utajené,“řekl Stropnický. „Určitě o tom budu mluvit s ruským velvyslanc­em, požádám ho, uvidíme. Nebudu první, kdo ho žádá, zatím to nebylo úspěšné,“dodal Stropnický, který sám je přesvědčen, že si Masaryk život nevzal. Na místě tragédie v sídle ministerst­va včera uctil Masarykovu památku.

Jan Masaryk je výrazná osobnost našich novodobých dějin. Za druhé světové války se angažoval v exilové vládě, výraznou osobností byl i v prvních poválečnýc­h letech. „Cítil svoji povinnost zajistit jakousi kontinuitu toho předválečn­ého demokratic­kého Českoslove­nska v situaci, která už vůbec nebyla regulérní,“poznamenal Stropnický. Podle něho se nakonec ukázalo, že jako memento první republiky byl pro poúnorový režim nepřijatel­ný.

Možnost vzpomenout na Jana Masaryka na místě jeho smrti dostala i veřejnost. Přístup k jeho bustě v Černínském paláci byl možný po registraci na internetov­ých stránkách ministerst­va včera odpoledne a příležitos­t se zopakuje dnes odpoledne. Podle Stropnické­ho bylo nutné původně plánované návštěvní hodiny rozšířit, protože zájem lidí předčil očekávání. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia