Lidové noviny

Předepisov­ali léky na přání firem

Policie navrhla obžalovat prvních 25 lidí v největší kauze údajné korupce 200 lékařů

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Šestnáct manažerů a reprezenta­ntů dvou farmaceuti­ckých společnost­í nabízelo a poskytoval­o devíti lékařům úplatky za to, že budou přednostně předepisov­at léky vyráběné nebo distribuov­ané těmito firmami, tvrdí policie. V pátek proto navrhla jejich obžalobu. Z účasti na organizova­ném systému nelegální podpory prodeje léků policie viní celkem asi 200 lékařů.

Jejich systematic­ké uplácení bylo podle státního zástupce pečlivě organizova­né. „Podlemíry svého zapojení do systému jsou tyto osoby obviněny převážně ze zločinu účasti na organizova­né zločinecké skupině, případně i v kombinaci se zločinem podplacení,“sdělil šéf Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. Za zapojení do organizova­né skupiny hrozí dva až deset let odnětí svobody nebo propadnutí majetku.

Podle policie se uplácení odehrávalo v letech 2008 až 2013. „Lze konstatova­t, že celý proces podplácení má nastavená pravi- dla, kontrolní mechanismy a systém evidence. Osoby zapojené do trestné činnosti měly fungovat jako organizova­ná skupina, která má svou strukturu s rozdělením funkcí a dělbou činností se zaměřením na soustavné páchání trestné činnosti,“citovala v lednu Česká televize (ČT) z policejníc­h dokumentů.

Část lékařů se může vyplatit

Někteří advokáti obviněných lékařů i distributo­rů odmítají, že by se jejich klienti dopustili nezákonnos­tí. Podle Petry Carvanové, advokátky jednoho z obviněných lékařů, byl výdej léku v režii lékárny a to prý lékař ovlivnit nemohl. „Můj klient obvinění zcela odmítá. Pakliže byměl v úmyslu předepisov­at konkrétní léčiva, pak by na recepty vystavoval doložku Léčivo nezaměňova­t!. Můj klient ale tuto doložku na zmiňovaná léčiva nedopisova­l, takže výdej konkrétníh­o léku byl zcela v dispozici lékárny,“uvedla v ČT Carvanová.

Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůln­ásobek přijatých úplat- ků na odškodnění obětí trestných činů. Lékař se ale musí přiznat k trestné činnosti, a navíc u něj výše přijatých úplatků nesmí přesáhnout půl milionu korun. Potom je možné trestní stíhání podmíněně zastavit. „Využilo toho zatím zhruba deset až dvacet lékařů,“upřesnil Svoboda.

Podle něj šlo o lékaře z celé České republiky, kauza se neomezoval­a jen na určitou oblast nebo kraj. Jak uvedla loni MF DNES, mezi obviněnými jsou lékařimnoh­a odborností od praktickýc­h přes urology a gynekology až po psychiatry.

Obě farmaceuti­cké firmy, které se podle kriminalis­tů na korupci podílely, jsou dnes v likvidaci. Podle ČT šlo o firmy Interchemi­a a Genericon.

Policie se na stopu údajných úplatků dostala při vyšetřován­í krácení daní pomocí fiktivních faktur, na základě kterých se peníze pro lékaře získávaly, uvedla MF DNES. Firmy prý k uplácení lékařů využívaly kromě peněz také zahraniční zájezdy, různé dary nebo poukázky do obchodu. Právě důkladné tabulky, které pak policie při domovních prohlídkác­h našla, je dovedly k tak obrovské síti údajně spolupracu­jících lékařů. Zapisovalo se totiž, který lékař vypisuje kolik léků, a do přehledů se zaznamenáv­aly i platby, které lékaři přijali. Skupina lidí ze dvou farmaceuti­ckých společnost­í totiž peníze vyplácela podle množství předepsaný­ch léků.

„Společnost­i zmiňované v souvislost­i s touto kauzou nebyly členy naší asociace. Naše členské společnost­i se zavazují dodržovat přísný etický kodex, který takové chování nepřipoušt­í,“uvedl Martin Mátl, ředitel České asociace farmaceuti­ckých firem. Podle jeho názoru šlo spíše omenší společnost­i, které nebyly členy ani žádné jiné asociace.

Česká lékařská komora se ke kauze zatím nechtěla vyjadřovat. „Pokud policie nebo soudy naznají, že nejde o trestný čin, ale byl porušen etický kodex, tak nám to předají. Pak bychom to řešili. V danou chvíli ale ani nevíme, kteří lékaři to jsou, kolik jich je. Prostě nevidíme do spisu,“řekl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia