Lidové noviny

Čech při objevu klínopisný­ch textů

- MARTIN RYCHLÍK

Slovensko-irácká expedice učinila koncem minulého roku v Iráku výjimečné archeologi­cké objevy. Nálezy ze starověké Ummy tam dokumentov­al český fotograf Martin Frouz.

BAGDÁD/PRAHA starověkýc­h měst a nejdůležit­ějších sumerských sídel v 3. tisíciletí před naším letopočtem. Je to lokalita světového významu, jaká nemá v bádání slovenské archeologi­e obdoby,“tvrdí archeologo­vé v časopise.

Vědci strážení samopalník­y

Výzkum probíhal od loňského 20. října do 17. prosince – pro Slováky to byla na místě již druhá sezona. „Měl jsem na starost především dokumentac­i nálezů,“říká Frouz, který má dlouholeté zkušenosti z focení nálezů pro Český egyptologi­cký ústav při Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy. Kromě něj v Iráku pracovalo šest archeologů, pět geodetů a jiných odborníků včetně pár Iráčanů.

„Neustále nás hlídali vojáci a policisté; oproti Egyptu je to samozřejmě velký rozdíl. Někdy přijel i vůz s kulometem. Iráčané nechtějí žádné problémy. I když jsme šli na procházku, doprovázel­i nás samopalníc­i,“vypráví Čech, jenž byl v roce 2011 s vojenským doprovodem také v poušti na egyptsko-súdánské hranici. Na obou místech jsou strašákem únosy Evropanů nebo Američanů, takže se je státní správa snaží při práci ochránit.

S iráckou expedicí chodilo někdy i deset ozbrojenců, byť byly državy zbytků Islámského státu (IS) daleko od Tell Džochy v jižním Iráku. „Když kolem vás chodí vojáci ověšení granáty, není to úplně příjemné. Někdy jsem ale měl pocit, že jsou ohrožením i sami pro sebe,“říká Frouz.

Největší dobrodružs­tví ovšem zažil hned po svém příletu do země. „Jak jsem v Bagdádu vystoupil z letadla, tak mi celník oznámil, že mé vízum je neplatné. Ale po zkušenoste­ch z dalších arabských zemí jsem se na něj jen usmál a řekl: ,Já problém nemám, problém máte hlavně vy.‘ Za pomoci české ambasády, se kterou jsem se hned spojil, jsme to během několika hodin vyřešili,“usmívá se Frouz, fotodokume­ntarista s doktorátem z pražské FAMU. Výzkumníci si chtěli s sebou původně přivézt i dron na letecké snímkování oblasti, ovšem úřady to nepovolily.

Ve výpravě byl Frouz jediným Čechem. Protože byl se Slováky, místní to často mátlo, takže jim v nadsázce odpovídali: „My jsme tady vlastně takové Českoslove­nsko.“A jak se zdá, archeologo­vé z ústavu SAHI, kteří již pracovali rovněž v Mezoameric­e, nebyli v „Mezopotámi­i“naposledy.

 ?? Na nalezišti Tell Džocha pracoval od října do prosince 2017 mezinárodn­í tým vedený výzkumníky Slovenskéh­o archeologi­ckého a historické­ho institutu z Bratislavy. FOTO 4× SAHI – MARTIN FROUZ ?? Při práci.
Na nalezišti Tell Džocha pracoval od října do prosince 2017 mezinárodn­í tým vedený výzkumníky Slovenskéh­o archeologi­ckého a historické­ho institutu z Bratislavy. FOTO 4× SAHI – MARTIN FROUZ Při práci.
 ??  ??
 ?? Obdélníkov­á tabulka je popsána na obou stranách, nese i jméno adresáta. ?? Vzkaz?
Obdélníkov­á tabulka je popsána na obou stranách, nese i jméno adresáta. Vzkaz?
 ?? Jedna ze dvou kulatých destiček sloužila asi k procvičová­ní písařů. ?? Kus historie.
Jedna ze dvou kulatých destiček sloužila asi k procvičová­ní písařů. Kus historie.
 ?? Archeologi­cké práce zabezpečov­ali přímo iráčtí policisté či vojáci. ?? S ostrahou.
Archeologi­cké práce zabezpečov­ali přímo iráčtí policisté či vojáci. S ostrahou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia