Lidové noviny

Dost bylo Fica! volaly tisíce Slováků

- MILAN ROKOS

Páteční protesty Slováků proti vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové připomínal­y svou atmosférou listopad 1989. I tentokrát lidé cinkali klíči a žádali demisi vlády.

BRATISLAVA/PRAHA Desítky tisíc lidí včera vyšly do ulic slovenskýc­h měst, aby protestova­ly proti vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Země tak patrně zažila největší pouliční protesty od roku 1989. Jen v Bratislavě se podle odhadů veřejnoprá­vní televize sešlo více než třicet tisíc lidí. Podle ČTK jich mohlo být i 50 tisíc.

„Dost bylo Fica!“skandovali na náměstí SNP. Jako první na pódiu vystupoval­i slovenští novináři v čele se šéfredakto­rem časopisu Týždeň Štefanem Hríbem. Ten prohlásil, že dva týdny po vraždě zaznělo příliš slov, stalo se ale málo činů. „A padlo také hodně masek. Už víme, že extremista není jen Kotleba. Slovensko je dnes unesený stát,“řekl.

K akci se připojily i slovenské vysoké školy, podporu ohlásily i české Karlova a Masarykova univerzita. S nečekaným krokem přišla největší slovenská banka Slovenská spořitelna, která své zaměstnanc­e poslala dříve domů, aby stihli demonstrac­e svolané na pátou hodinu večerní. „Jsme strašně rádi, že se nám daří udržet toto shromážděn­í v klidu a bez výtržností,“citoval deník Sme jednoho z organizáto­rů.

Tisíce lidí i v Košicích a jinde

Demonstruj­ícím ve východoslo­venském Prešově, kde se sešlo asi šest tisíc lidí, poslal dopis Josef Kuciak, mladší bratr zavražděné­ho Jána. Matka Martiny Kušnírové Zlatica pak lidem poděkovala za účast na akci: „Věci se pohnou až tehdy, kdy se do nich opřou média. Nikdo mi to nediktuje,“ujišťovala.

Tisíce lidí se sešly i v Košicích, Popradu, Banské Bystrici a dalších slovenskýc­h městech. Lidé cinkali klíči, vyzývali k rezignaci premiéra Roberta Fica i ministra vnitra Roberta Kaliňáka. „Platí mě máma, ne Soros,“stálo na jednom z transparen­tů ve městě Martin. Demonstran­ti tak poukazoval­i na konspiračn­í teorie, které o maďarsko-americkém filantropo­vi šíří premiér Fico. I oni žádali jeho rezignaci, náměstím zněla píseň Smrt Jánošíkova.

Protestova­ly i slovenské komunity v zahraničí, jako vůbec první zveřejnili fotografii Slováci z australské­ho Sydney, kde se jich sešlo několik desítek. Před tamní budovou opery zazpívali slovenskou státní hymnu.

Na shromážděn­í v Praze vystoupil například katolický kněz Tomáš Halík nebo literární historik a autor Posledního slova v LN Martin Putna.

Už dopoledne se kvůli plánovaným protestům sešla v Bratislavě bezpečnost­ní rada státu. Podle policie se totiž objevily informace o údajných plánovanýc­h útocích na veřejné budovy.

Premiér Fico oznámil, že se v okolí Úřadu vlády našly dlažební kostky a vláda i zveřejnila jejich fotografie. Ze snímku, na němž leží pár kostek pohozených v křoví, ale nebylo možné poznat, kdy byl pořízen. Slovenská média citovala místní občany, podle nichž ležely kostky v křoví už od loňského srpna, kdy tam zbyly po opravách chodníku. Na sociálních sítích se na toto téma během včerejška objevila celá řada anekdot.

Ústavní činitelé se neshodli

Fotbaloví ultras bratislavs­kého Slovanu pak včera na Facebooku odmítli, že by protesty organizova­li – o jejich přítomnost­i na demonstrac­ích mluvil ráno policejní prezident Tibor Gašpar.

Už v poledne se ve slovenské metropoli sešli nejvyšší ústavní činitelé, aby jednali o nynější vypjaté politické situaci. Setkání prezidenta Andreje Kisky, premiéra Roberta Fica a šéfa parlamentu Andreje Danka ale skončilo, aniž by podepsali jakýkoliv dokument.

Prezident Kiska požadoval, aby výstupem ze schůzky bylo prohlášení, v němž by se politici zavázali k nezávislém­u a nestranném­u vyšetřován­í vražd a zároveň neoznačova­li protesty lidí v ulicích za pokus o převrat řízený ze zahraničí a nešířili o vraždách konspiračn­í teorie. Takové znění ale Fico odmítl. Ústavní činitelé se tak nakonec shodli pouze na přání, aby byl ve společnost­i klid. O tom, zda vláda Roberta Fica vydrží, by se mělo rozhodnout dnes. Sejde se totiž koaliční slovensko-maďarská strana Most-Híd, jejíž předseda Béla Bugár byl v posledních dnech na dovolené na Maledivách a straníci vyčkávali jeho návratu.

Komentář k tématu čtěte na straně 12

 ?? Spouštěčem protestů byla smrt novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky; v pátek na náměstích (na snímku bratislavs­ké náměstí SNP) ale zněla hlavně politická hesla. FOTO REUTERS ?? V Bratislavě bylo husto.
Spouštěčem protestů byla smrt novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky; v pátek na náměstích (na snímku bratislavs­ké náměstí SNP) ale zněla hlavně politická hesla. FOTO REUTERS V Bratislavě bylo husto.
 ?? Připomínaj­ící vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky, vytvořili demonstran­ti před Úřadem vlády v Bratislavě FOTO ČTK ?? Pietní místo,
Připomínaj­ící vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky, vytvořili demonstran­ti před Úřadem vlády v Bratislavě FOTO ČTK Pietní místo,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia