Lidové noviny

Komunisté ve Vietnamu jsou imitací těch čínských

-

Vietnamská komunistic­ká strana přijme cokoli, co razí její čínský protějšek, říká vietnamská blogerka Pham Doan Trang. Tento týden jí byla v Praze v nepřítomno­sti udělena cena Homo Homini za mimořádný přínos v oblasti lidských práv.

LN Vietnam navštíví každoročně tisíce turistů i z Česka. Liší se svět, který tam vidí oni, a ten, v němž žijí Vietnamci? To, co vidí turisté, je jen slupka. Vládnoucí komunistic­ká strana je velmi úspěšná ve vykreslová­ní sama sebe a Vietnamu jako poklidné země jihovýchod­ní Asie s vysokým ekonomický­m růstem. Je to ale země s vládou jediné strany a zdá se, že ta ztratila schopnost dialogu s lidmi. Lidé jsou brutálně umlčováni a zatýkáni jen proto, že poklidně demonstrov­ali za své názory. Od roku 2005, kdy se rozšířila sociální média, se ale veřejnost o represích a policejní brutalitě více dozvídá. Jen mezi roky 2012 a 2015 bylo 226 případů zabití v policejní vazbě. Ti lidé byli mučeni nebo vyhladověn­i k smrti. Víc se ví o disentu. V současnost­i je v zemi přes sto vězňů svědomí.

LN Co sleduje vládnoucí partaj nynější vlnou korupčních procesů s prominentn­ími straníky? Je to smutné, ale v mnoha ohledech je vietnamská komunistic­ká strana jen imitací svého protějšku v Číně. Zdá se, že přijímá jakoukoliv politiku, kterou razí čínská komunistic­ká strana. Pokoušela se blokovat sociální sítě, vyvinout vlastní alternativ­y i státem placené přispěvate­le mající ovlivňovat veřejné mínění.

Je to i případ nynějšího protikorup­čního tažení. Stranický šéf ve Vietnamu je dobrým žákem Si Ťin-pchinga. Všechno, co dělá, má od něj. Dokonce i rétorika a metafory, které používá. Slova o tom, že síla se musí držet v kleci. Je to imitování Číny. Stejně jako tam se i zde ve Vietnamu tvrdí, že je to snaha o reformy a zlepšení vlády. Tato protikorup­ční tažení ale nemají žádný právní základ, řídí se pokyny vedení strany. Zakládají se na individuál­ní politické vůli. Jisté je také jedno: není to čistka vedená v zájmu lidu. Nikdo z nás neuvidí nic z těch peněz, o které údajně jde. Je to bitva uvnitř strany. mia

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia