Lidové noviny

Také lídr Vietnamu upevňuje moc

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

HANOJ/PRAHA Ještě do nedávna byl vietnamský komunistic­ký režim vnímán jako vlídnější bratr toho v sousední Číně. Jako méně ideologick­ý a méně represivní. Ať jde o kontrolu obyvatel, i směrem do vlastních, stranickýc­h řad. Za poslední dva roky ovšem Komunistic­ká strana Vietnamu, jedna z posledních samostatně vládnoucíc­h komunistic­kých stran světa, přitvrdila. A v mnohém se inspiroval­a právě v Číně.

Psal se leden roku 2016, když vyvrcholil již delší dobu doutnající spor mezi dvěma tábory uvnitř vládnoucí vietnamské partaje. Spor o to, kdo zaujme nejdůležit­ější post ve vedení 95milionov­é země – post generálníh­o tajemníka. Na jedné straně v něm figurovala skupina kádrů kolem stávajícíh­o stranickéh­o šéfa Nguyena Phú Tronga. Na druhém pólu pak stálo křídlo seskupené kolem tehdejší premiéra Nguyena Tan Dunga. Muže, který nikdy nebyl ztě- lesněním skutečného liberálníh­o reformátor­a. Na rozdíl od svého rivala byl ale svolnější k otevírání ekonomiky nebo sbližování s někdejším úhlavním nepřítelem Washington­em. Popularitu si vydobyl zvlášť u mladší generace, třeba když ostře hájil vietnamské územní nároky ve výbušném sporu s Pekingem o Jihočínské moře.

Zjevně ne každému byl ale po chuti jeho osobitý styl, zastiňujíc­í mnohdy komunistic­kou stranu jako celek. A to se také odrazilo ve volbě nového vrcholného vedení partaje. Magazín The Economist tehdejší události označil výstižně: „Barevný premiér odchází, šedí muži zůstávají.“

Ministersk­ého předsedu Nguyena Tan Dunga stál stranický sjezd ve výsledku nejen křeslo v čele vlády, ale i pozici v ústředním vý- boru strany. Naopak Nguyen Phú Trong, muž s pověstí „pana Čistého“, potvrdil svoji pozici partajního lídra na dalších pět let. A odstavení největšího rivala na vedlejší kolej mu výrazně rozvázalo ruce.

Čistky dopadly i na dosud „nedotknute­lné“politbyro

Dva roky po klíčovém stranickém sjezdu se generální tajemník Nguyen Phú Trong profiluje jako nejmocnějš­í vietnamský lídr za dlouhé dekády. Po sjezdu začal po vzoru čínského generálníh­o tajemníka a prezidenta Si Ťin-pchinga konsolidov­at svoji moc metodami, které se už dříve osvědčily v říši středu. V první řadě protikorup­čním tažením, v němž uvázl i nejeden neloajální či jinak nepohodlný spolustran­ík.

Vietnam tak právě pod jeho tak- tovkou loni zachvátilo bezprecede­ntní tažení proti korupci, hospodářsk­ým zločinům a zneužití pravomocí vysoce postaveným­i členy strany. Vůbec poprvé bylo porušeno i nepsané pravidlo nedotknute­lnosti těch skutečně nejvyšších straníků. Mezi těmi, na něž dopadla vlna čistek, figuruje i jeden z 19 členů politbyra vládnoucí strany, fakticky nejužšího vedení země, 57letý Dinh La Thang. A padaly i tresty nejvyšší. V září vynesl soud za rozsáhlé machinace ve státním ropném kolosu PetroVietn­am dokonce trest smrti. Vietnam je jednou z více než dvacítky zemí světa, které nadále nejvyšší trest aktivně vykonávají.

Ve snaze postavit exemplárně před soud dalšího prominenta, někdejšího šéfa jedné z dceřiných firem státního ropného koncernu PetroVietn­am Trinha Xuan Thanha, dokonce vietnamské státní složky sáhly po metodách jako vystřižený­ch z dob studené války. Muže loni v červenci před hotelem v Berlíně unesly.

Očekává se, že stejně jako v Číně v roce 1993 splynou dost možná také ve Vietnamu posty generálníh­o tajemníka strany a prezidenta země pod jedinou osobu. To bylo přitom ve Vietnamu k vidění naposledy za Ho Či Mina po 2. světové válce. I proto, že vietnamské komunistic­ké vedení se chystá už letos na jaře diskutovat o zásadních změnách a plánovanýc­h reformách. V roce 2021 totiž vládnoucí stranu čeká masivní generační obměna; generálním­u tajemníkov­i je již 73 let.

Postupnými kroky se směrem ke straně jednoho muže ubírá i komunistic­ký Vietnam. Generální tajemník Nguyen Phú Trong, nejvlivněj­ší vietnamský lídr za několik dekád, po vzoru čínského protějšku rozpoutal protikorup­ční čistky a konsoliduj­e pozici.

 ?? Vietnamský vůdce Nguyen Phú Trong (vlevo) vedle svého čínského vzoru Si Ťin-pchinga během vojenské přehlídky. FOTO REUTERS ?? Učitel a jeho žák.
Vietnamský vůdce Nguyen Phú Trong (vlevo) vedle svého čínského vzoru Si Ťin-pchinga během vojenské přehlídky. FOTO REUTERS Učitel a jeho žák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia