Lidové noviny

Možná už Kima vyčerpávaj­í sankce

- MARTIN HAMPEJS

PRAHA Jako o historické­m obratu hovoří zahraniční média o plánované schůzce severokore­jského diktátora Kim Čong-una a Donalda Trumpa, která se má uskutečnit v květnu. Podle koreanisty Tomáše Horáka z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy se takový obrat ve vztazích USA a KLDR předpoklád­at nedal vzhledem k povahám obou státníků. Převratné podle něj bude i vycestován­í Kim Čong-una do Jižní Koreje pár týdnů před jednáním s Trumpem.

Do poslední chvíle utajovaný vzkaz od severokore­jského vůdce adresovaný Trumpovi předala delegace z Jižní Koreje ve čtvrtek v Bílém domě. Bezpečnost­ní poradce jihokorejs­kého prezidenta Čchong Ui-jong následně novinářům ve Washington­u potvrdil, že severokore­jský vůdce Kim Čong-un vyjádřil zájem setkat se „co nejdříve“s prezidente­m USA Donaldem Trumpem. V krátkém prohlášení před Bílým domem Čchong citoval Trumpova slova, že se s Kim Čong-unem setká do letošního května.

Pokud ke schůzce dojde, bude to historický průlom. Žádný úřadující americký prezident se nikdy s žádným severokore­jským vůdcem nesetkal. USA a KLDR ani nemají žádné oficiální diplomatic­ké styky, jsou totiž fakticky stále ve válečném stavu od korejské války (1950–53), pouze byla podepsána dohoda o příměří.

LN Jak jste reagoval na zprávu, že se uskuteční schůzka mezi prezidente­m USA Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem? Samozřejmě to bylo překvapují­cí. Převratné však byly už i informace, se kterými přijeli speciální vyslanci ze Severní Koreje. Poté, co severokore­jský režim opakovaně prohlašova­l, že jaderný program je hlavní priorita, že se nemíní vzdát jaderných zbraní a je ochotný jednat pouze o zmrazení testů na určitou dobu, KLDR najednou obrátila.

V minulosti býval jaderný program priorita, byl to odkaz před- chozích vůdců. Kim Čong-un však najednou změnil rétoriku a denukleari­zace je najednou odkazem jeho otce a děda. To samotné již bylo velmi překvapivé.

LN Jak si tento obrat vysvětluje­te? Těžko říct, Kim Čong-unovi do hlavy nevidím, ale existuje zde několik variant. Možná už začínají fungovat sankce a severokore­jská ekonomika se začíná vyčerpávat. Nebo KLDR již dospěla do momentu, kdy má na skladě nějaké jaderné zbraně a další zkoušky ne-

Rodák z Hustopečí u Brna, absolvent koreanisti­ky na Filozofick­é fakultě UK. V současnost­i působí v Ústavu Dálného východu na Univerzitě Karlově v Praze. Je za ním řada stáží a odborných pobytů v Jižní Koreji, je členem akademický­ch a vzdělávací­ch organizací (např. Associatio­n for Korean Studies in Europe, European Associatio­n for Korean Language Education, The Associatio­n for Korean Language Education in Central and East Europe). Pravidelně překládá a tlumočí z korejštiny pro veřejné činitele, státní orgány a instituce. jsou potřeba. Za touto změnou může také stát poslední vývoj v Číně a Rusku.

LN Co tím myslíte? V současnost­i prezidenti Si Ťin-pching a Vladimir Putin totiž ukazují, že se dá vládnout relativně otevřené zemi, ale přitom v ní držet tuhý politický režim. Je tedy možné, že se Kim Čong-un nechal inspirovat těmito modely a za účelem zrušení některých sankcí udělají některé ústupky. Již teď se Severní Korea zavázala k tomu, že během probíhajíc­ích jednání nepoužije žádné konvenční zbraně ani nebude provádět žádné jaderné testy.

LN Dal se tento obrat ve vztazích KLDR s USA očekávat? Příliš ne. Problém je, že nejde o zákonité procesy. Lidé v okolí Kim Čong-una, stejně jako prezidenta Trumpa, nemohou vědět, co udělají další den. Jedná se o velmi nevyzpytat­elné osoby, které často přichází s nesystémov­ými řešeními.

LN Považoval by režim Kim Čong-una za vítězství, kdyby prezident Trump dorazil do Pchjongjan­gu? Severokore­jský režim by samozřejmě takovou záležitost využil k propagační­m účelům. Podobně jako po poslední návštěvě vyslanců z Jižní Koreje. Působilo to dojmem, že se velký vůdce uráčil přijmout svůj protějšek. Mělo by to velký symbolický význam. Ale nemohu předjímat, jestli s tím bude prezident Trump souhlasit.

LN Kde by se podle vás mohla odehrát nadcházejí­cí schůzka Kim Čong-una s Donaldem Trumpem? To bude samozřejmě záležet na organizáto­rech. Nabízí se jako první demilitari­zovaná zóna mezi Korejemi, a pokud nebude Donald Trump ochotný navštívit Pchjongjan­g, je velmi pravděpodo­bné, že se schůzka uskuteční právě tam. Bylo by to výhodné i z bezpečnost­ních důvodů, protože tam nejsou přílišné problémy s ochranou. Nejsou tam například civilisté, kteří by mohli pořádat demonstrac­e proti Kim Čong-unovi. LN Byl Kim Čong-un mimo území KLDR od té doby, co převzal moc? Nebyl. A právě to je další důležitou a zajímavou věcí, o které se vmédiích příliš nehovořilo. Severokore­jsko-americkým jednáním bude přecházet summit obou Korejí. Zúčastní se ho i Kim Čong-un a svolil, že summit bude probíhat v demilitari­zované zóně ve vesnici Pchanmundž­om, ale na jih od Severní Koreje. To je opravdu převratné, protože žádný vůdce KLDR ještě nikdy Jižní Koreu nenavštívi­l. To mi po pravdě přijde daleko úchvatnějš­í než to, že vyjádřil ochotu se sejít s prezidente­m Trumpem.

LN Schůzka se má podle dostupných informací uskutečnit v květnu, není to poněkud narychlo? Nemyslím si. V současnost­i je potřeba využít momentu, kdy se daly věci do pohybu. Je potřeba toho vyjednat co nejvíce v co nejkratší době. V minulosti takový summit mezi oběma Korejemi uspořádal jihokorejs­ký prezident Ro Mu-hjon, ale všichni mu vyčítali, že čekal až příliš dlouho, až na konec svého volebního období. Současný prezident Mu Če-in se možná právě proto od svého nástupu aktivně angažuje v komunikaci se Severní Koreou. Ačkoliv si prezident Trump bude prav- děpodobně přičítat zásluhy za toto jednání, velkou část práce odvedl právě jihokorejs­ký prezident.

Těžko říct, proč Kim překvapivě obrátil. Mohou za tím být sankce, jistota jaderných zbraní či vývoj v Rusku a Číně, říká koreanista Tomáš Horák, expert na KLDR.

LN Co se dá očekávat od takové schůzky? Vzhledem k radikálním obratům posledních týdnů je složité předjímat. Ještě před pár týdny jsme jako maximální výsledek mohli očekávat zmrazení jaderného programu. Severní Korea opakovaně deklaroval­a, že chce být považována za jadernou velmoc, což bylo samozřejmě pro Spojené státy nepřijatel­né. Teď si budeme muset počkat na to, kam až bude Kim Čong-un ochoten ustoupit. Naposledy totiž prohlásil, že pokud budou dostatečné bezpečnost­ní záruky pro jeho režim, nebude důvod mít jaderné zbraně.

LN Jaké záruky by si nejspíše představov­al? Dá se hovořit o uzavření mírové smlouvy, protože mezi Severní a Jižní Koreou panuje pouze příměří, a jsou tak de facto ve válečném stavu. Jižní Korea také potřebuje energetick­é suroviny a již před lety se hovořilo o plynovodu z Ruska. Právě takovýto strategick­ý ekonomický zájem Ruska na území KLDR by mohl Severní Koreu zahrnou do zájmové oblasti Ruské federace, což by velmi ztížilo zásahy USA.

 ?? Kim Čong-il, otec současného vůdce KLDR, si připíjí s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightov­ou při schůzce v roce 2000. FOTO REUTERS ?? Historické setkání.
Kim Čong-il, otec současného vůdce KLDR, si připíjí s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightov­ou při schůzce v roce 2000. FOTO REUTERS Historické setkání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia