Lidové noviny

Zmrzlinu z dodávek porazily řetězce

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Prodej zmrzliny ze žlutých dodávek se v 90. letech stal fenoménem českých vesnic a maloměst. S příchodem řetězců ale známá znělka Family Frost utichla a firma se z ulic stáhla na internet.

PRAHA Je horký den uprostřed léta, když vesnickou idylku protnou hlasité tóny jednoduché melodie. Psi se rozštěkají, děti s pokřikem „už jedou!“vybíhají před vrata. Právě dorazilo žluté auto prodejce zmrzlin a mražených potravin Family Frost. Podobný obrázek se v 90. letech naskytl obyvatelům většiny českých obcí, které běžně zásobovala jediná samoobsluh­a, nabízející jen základní zboží. něla jako prodejní hit, původně šlo o švédskou lidovou ukolébavku, jejíž tóny vznikly již v 17. století.

Raketa, rolády a špenát

Řidiči projížděli dané trasy pravidelně a ke svým zákazníkům se dostali jednou za týden. Nakupující jim přitom zůstávali věrní.

„Zákazníci chodili ke svému prodejci, nosili mu koláče, vajíčka nebo ho zvali do rodiny,“popisuje přátelské vztahy Odvárko, který je dnes jednatelem firmy Bunzl, prodávajíc­í obalové materiály. Osobní vztah s šoféry ovšem přinášel Family Frost i potíže. „Často se stávalo, že když například z důvodu dovolené zaskočil jiný prodejce, většina zákazníků nepřišla a raději si týden počkala.“

Do cílové skupiny zákazníků patřili rodiny s dětmi a důchodci, kteří tak měli možnost si v izolované vesnici nakoupit mraženou zeleninu, ryby a další druhy masa. I když se firma Family Frost nejdříve zaměřovala hlavně na nanuky a zmrzliny ve vaničkách, později se sortiment rozšířil na 90 výrobků a podíl původního klíčového zboží se snížil na 60 procent ve prospěch dalších mražených potravin.

V reklamních letácích společnost­i byla stěžejní nabídka takzvaných multipacků, tedy velkých balení obsahující­ch až 50 kusů zmražených pochoutek. Grafici je zobrazoval­i ve velkých vějířích.

„Špenát v granulovan­ých porcích byl naprostým fenoménem,“jmenuje další oblíbený produkt Odvárko, který ve Family Frost působil od roku 1999. „Oříšková zmrzlina s kousky ořechů byla opravdu výjimečná. Měla vynikající chuť, veliké kusy ořechů a zákazníci ji milovali. Oblíbené byly i knedlíky s masem, kuřecí dinosauři, ovocné zmrzliny Raketa nebo Tringo.“

Dnešní třicátníci si jistě pama- tují i tříbarevno­u ruskou zmrzlinu, nanuky ve tvaru medvědích hlaviček, ovocné nanuky dvou barev nebo vanilkovou pochoutku v čokoládové polevě s oříšky. Samotné produkty pocházely z výrobních závodů společnost­i Nestlé nebo tuzemské firmy Nowaco, která je dnes známá jako společnost Bidfood.

Co nedokázal Mrazík...

Úspěch prodejce ale připoutal pozornost dalších podnikavců a v roce 1997 vyjely do ulic tentokrát modrobíle laděné dodávky. Prodávaly též mražené potraviny, jen se z jejich tlampačů linula znělka z legendární ruské pohádky a na kapotě vozidla bylo vylepeno Mrazík. Společnost tehdy koncept Family Frost zcela převzala. Přetáhla část jeho zaměstnanc­ů, okopíroval­a trasy a v prodejních místech se objevovala s půlhodinov­ým předstihem.

Ačkoli Mrazík připravil Family Frost perné období, svou ruskou znělku nevyhrával příliš dlouho. V roce 1998 doplatil na nepoctivé zaměstnanc­e, pomalé zásobování i stále silnou pozici žlutého giganta. Mrazík tak zkrachoval s několikami­lionovými dluhy. Přesto stejný pokus ještě zopakovala další firma, tentokrát pod značkou Ledík. Opět neúspěšně.

Co se nepodařilo pojízdné konkurenci, dokonal příchod zahraniční­ch supermarke­tů na okraje malých měst. Family Frost připravily o výsadní postavení na trhu. „Tržby každým rokem klesaly asi o 40 až 50 milionů a v roce 2005 dosáhly úrovně lehce nad 400 miliony korun. Společnost byla ve ztrátě,“vzpomíná Odvárko na nelehký začátek nového tisíciletí.

Pouliční prodej z dodávky, na němž si společnost tak zakládala, měl i své trhliny, především pokud došlo na špatné počasí. „V letním období znamenal teplotní pokles o jeden stupeň ztrátu dvou procent denního obratu. Zjednodu- šeně řečeno, prodejce se ráno podíval z okna a věděl, jak to ten den dopadne. Pokud svítilo sluníčko, bylo vše v pořádku, pokud ne, vyjížděl s přesvědčen­ím, že tržby budou mizerné,“tvrdí bývalý ředitel.

Prodejce mražených zásob tak musel přepracova­t způsob odbytu a zaměřit se na jiného zákazníka. V roce 2010 se koncept firmy změnil od základu. Sortiment se rozšířil až na 300 produktů, řidiči si své klienty zaregistro­vali a navštěvova­li je už jen jednou za dva týdny. „Výsledkem byla ztráta části obratu v letních měsících, na druhé straně se tržby v zimních měsících zvýšily,“komentuje Odvárko.

Bez znělky až do mrazáku

O tři roky později se Family Frost stala součástí společnost­i Eismann. V roce 2015 ji pak získal český vlastník, který značku přejmenova­l na Family Market. Zákazníci jsou nyní kontaktová­ni osobně nebo si mražené zboží mohou vybrat online. Objednávku jim pak firma doveze až do domácích mrazáků. Ačkoli má společnost silnou konkurenci v dalších online supermarke­tech, věří, že ji v prodeji mražených výrobků na českém trhu neohrozí. „Jsme nyní ve fázi, kdy chceme změnit celý koncept i prezentaci a hledáme, jakým směrem budeme růst,“říká o budoucnost­i značky současný majitel Jan Bürger. Na cestě za předem domluveným­i zákazníky už není důvod, aby se řidič ohlašoval onou známou znělkou. V zapadlých vesničkách už tak žlutá dodávka žádné pozdvižení nezpůsobuj­e. Původní způsob prodeje Family Frost, tak jak si jej čeští zákazníci pamatují z 90. let, se stále drží například v Maďarsku.

 ?? Martin Odvárko (na snímku z roku 2007) převzal vedení firmy na konci 90. let, kdy vlivem konkurence kamenných obchodů začaly tržby firmy propadat. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Po úspěšném startu zlom.
Martin Odvárko (na snímku z roku 2007) převzal vedení firmy na konci 90. let, kdy vlivem konkurence kamenných obchodů začaly tržby firmy propadat. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Po úspěšném startu zlom.
 ?? Kromě nezaměnite­lného zvuku, kterým ohlašovaly svůj příjezd, měly dodávky Family Frost i charakteri­stický vzhled. FOTO ČTK ( 2×) ?? Mražené pochoutky přijíždějí.
Kromě nezaměnite­lného zvuku, kterým ohlašovaly svůj příjezd, měly dodávky Family Frost i charakteri­stický vzhled. FOTO ČTK ( 2×) Mražené pochoutky přijíždějí.
 ?? V roce 1999 vypomáhal mrazicí vůz Family Frost s uchováním krevní plazmy z liberecké transfuzní stanice. ?? Místo nanuků plazma.
V roce 1999 vypomáhal mrazicí vůz Family Frost s uchováním krevní plazmy z liberecké transfuzní stanice. Místo nanuků plazma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia