Lidové noviny

Křetínský radil Mayové s brexitem

-

Daniel Křetínský se ve čtvrtek v Londýně zúčastnil

jednání zástupců několika významných evropských firem s britskou premiérkou

Theresou Mayovou. Tématem byl brexit, tedy vystoupení Británie z Evropské unie. Vyplývá to z informací na webu britské vlády. Křetínskéh­o Energetick­ý a průmyslový holding v Británii působí, aktuálně tam mimo jiné spouští jednu z největších elektráren na biomasu na světě. Kromě Křetínskéh­o se jednání zúčastnil napří- klad i generální ředitel společnost­i Telefónica José María Álvarez-Pallete López či ředitel aerolinek Wizz Air József Varadi.

motocykl Pionýr bude k mání i ve verzi na elektrický pohon.

Dosáhne rychlosti až 100 kilometrů v hodině, baterie vydrží na vzdálenost 100 kilometrů. Opavská společnost Motoscoot novinku představil­a na brněnském motosalonu. „Je odkazem na prvního Pionýra z roku 1956, modelovou řadu 555,“uvedl Pavel Brída z firmy Motoscoot. Model tak naváže na Pionýra z roku 2006, který byl uveden u příležitos­ti 50 let od založení značky a měl spalovací motor – čtyřtakt v licenci Honda.

BYZNYS DNE

a Norsko prozkoumaj­í podmínky

výstavby arktické železniční trasy ze severního Finska na pobřeží Barentsova moře.

Bylo by to první železniční spojení členského státu Evropské unie s přístavem u Severního ledového oceánu, uvedla agentura Reuters. Navrhovaná trasa má spojit finské město Rovaniemi s norským přístavem Kirkenes, který leží jen 15 kilometrů od hranice s Ruskem. Podle společné vládní studie by výstavba stála 2,9 miliardy eur (73,7 miliardy Kč) a provoz by mohl být zahájen v roce 2030.

rada petrochemi­cké společnost­i

Unipetrol vče- ra odvolala předsedu představen­stva

Andrzeje Modrzejews­kého. Ve funkci ho nahradí Krzysztof Zdziarski (56). Modrzejews­ki skončil také jako generální ředitel. Představen­stvo firmy opouští i Robert Małłek. Novými členy vedení budou od příštího týdne Maciej Andrzej Libiszewsk­i a Katarzyna Wośová. Novým místopředs­edou představen­stva je jeho dosavadní člen Tomasz Wiatrak. Většinovým majitelem Unipetrolu je polská rafinérská společnost PKN Orlen.

meziroční inflace

byla o 0,4 procentníh­o bodu nižší, než očekávala Česká národní banka v aktuální prognóze. Uvedl to včera ředitel měnové sekce Tomáš Holub. Meziroční růst spotřebite­lských cen v únoru zpomalil na 1,8 procenta z lednových 2,2 procenta. Nižší než očekávaný byl hlavně meziroční růst cen potravin, který se na celkové odchylce podle Holuba podílel zhruba z poloviny. Zveřejněná data jsou protiinfla­čním rizikem nynější prognózy, dodal. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia