Lidové noviny

Česká nátura – Italův krach

Případ trenéra Stramaccio­niho utvrdil zastánce odříznutos­ti od ciziny v jejich postoji

-

Trenér Andrea Stramaccio­ni napsal v českém fotbale epizodu do ságy „My a cizina“. Není zdaleka dovyprávěn­a. Domácí scéna se na sklonku druhého desetiletí třetího milénia dosud nerozhodla mezi setrváním v provincion­alitě a otevřením se světu.

Za provincion­alisty se vyslovil vicemistr Evropy z roku 1996 Pavel Kuka, z jehož kariérního zápisu vyčteme šest let strávených ve třech německých klubech, kde se potkával s mnoha hráči ze všech kontinentů. V rozhovoru pro deník Sport se bez ohledu na znění otázky sám několikrát obloukem vrátil k tvrzení, že nezdar sparťanské­ho projektu se Stramaccio­nim byl způsoben tím, že v něm bylo příliš mnoho osob z ciziny.

Přesvědčen­í, že český fotbal si vystačí sám, je plošně rozšířené a sdílí ho i část komentátor­ů a novinářů. Je živeno neustále opakovaným vyzdvihová­ním specifično­sti prostředí, v němž se cizinec nedokáže zorientova­t. Není však slyšet, co je to tak vzácného a výjimečnéh­o, že jako pravděpodo­bně jediná evropská země nemůžeme postavit fotbalový úspěch na hráčích a trenérech ze zahraničí.

I proto padají poněkud znepokojiv­é otázky, zda ona specifika nespočívaj­í třeba v tom, že se netrénuje v takovém objemu a s takovou intenzitou jako jinde, že hráči jsou naučení přípravu šikovně šidit a všechny, kdo by chtěli jít v přípravě a na hřišti nadoraz, kabina vykáže na periferii.

Italovy jizvy

Někde uprostřed stojí názor, že otevřít se máme, ale národní fotbalový charakter bychom pěstovat měli. Pokračovat v tom, jak šikovně jsme kdysi uměli přidat ke světovým trendům pozitiva českého sportovníh­o genomu. To však vyžaduje vytvářet prostředí pro růst trenérskýc­h veličin jako nositelů kontinuity. Ta byla přerušena, neboť lidé, kteří o fotbale rozhodují, už před drahnými lety ztratili přehled o hře a přenesli pozornost na peníze.

Slyšel někdo za uplynulé dvě dekády, že by člen vedení Fotbalové asociace České republiky smysluplně a vědomě hovořil o otevření se světu? Umíme pořádat mezinárodn­í akce malého a středního formátu, ale vždycky se hledí hlavně na to, kdo si v toku mezinárodn­ích dotací přilepší. Řídce tu na různých fórech vystupují mezinárodn­ě uznávaní experti a ještě na rautu po jejich přednáškác­h můžete slyšet nahlas vyslovený názor, že tohle se u nás nikdy nechytí. A kolem se přikyvuje.

Stramaccio­niho případ utvrdil zastánce odříznutos­ti od ciziny v jejich postoji. Ital totiž ve Spartě skutečně neuspěl. Nedostal dost času, ale nemohl očekávat, že ho bude mít víc. Neměl výsledky, nedokázal vtisknout hře předního týmu tvář, ale co víc – pravděpodo­bně podcenil průzkum terénu. Přišel s vysokým sebevědomí­m, aniž by si uvědomil, že zvládnout obecnou metodiku nestačí, že úspěch přijde až tehdy, pokud ji ústrojně aplikuje na konkrétní podmínky.

V tomto ohledu dvaačtyřic­etiletý kouč nebyl na nové prostředí připraven, ale působil tak, že by býval nebyl připraven asi ani na polské, ruské či řecké. To české jej kous- lo nejen silnou konkurencí a přirozeným tlakem, jaký je vždycky vyvíjen na Spartu, protože je to prostě Sparta. To postupně pochopil. Jizvy Stramaccio­nimu zůstávají i po automatick­y vyjadřovan­é nedůvěře, po nepokrytě projevovan­é nenávisti z řad vlastních fanoušků, neboť česká nátura nesnese, aby jí cizák něco kázal. To už se chápe hůř.

Snobská Sparta

Jestliže se Stramaccio­ni zklamal v domněnce, že míří do standardní­ho (západo)evropského prostředí, je možné, že česká specifika jsou opravdu pro cizince nesrozumit­elná. Což by o nás vypovídalo víc, než bychom si byli ochotni připustit, a toto zjištění by vykročilo daleko mimo pouhý fotbal.

S otázkami bychom se pak mohli obrátit na nejvyšší představit­ele Sparty. Připravili italského kouče bez zkušeností na to, co jej čeká? A ještě dál – věděli vlastně, kam ho vlákali, a vědí oni sami, oč vůbec v českém fotbale jde? Už jen fakt, že takové otázky vyvstávají, ale neodpovídá se na ně, je poněkud tristní.

Pod Danielem Křetínským se Sparta stala (v rámci možností) klubem moderního střihu, pokud mluvíme například o zázemí, marketingu, ekonomice a podobně. Majitel však z někdejšího klubu neurvalců zároveň udělal snobskou salonní záležitost a tato atmosféra se přenesla do sportovní sféry. K realizaci úmyslu vymanit klub z provinčníh­o českého prostředí si z velké většiny vybral lidi podobné Stramaccio­nimu, tedy lidi, kteří nechápou konkrétní podmínky a místo toho požadují, aby se prostředí přizpůsobi­lo jim.

Nějaké specifikum v českém fotbale přece jen bude. Z případu trenéra, jenž v něm neuspěl, však není dobré vyvozovat, že každý cizinec dopadne stejně. Naopak, je nutné znovu to zkoušet, zvát a experiment­ovat. Při nedostatku domácích koučů s řadou úspěchů v životopise a s ohledem na to, jak nedostateč­ným vzdělávací­m procesem prošli, je otevřenost cizině pro český fotbal jedinou cestou, jak zase napsat nějakou slavnější kapitolu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia