Lidové noviny

Trump a Kim

Je dobře, že se sejdou, ale na oslavy je ještě brzy

-

Některé antagonist­ické dvojice jsou tak známé, že pouhý fakt jejich setkání zavání senzací. U nás by jí byla schůzka Miloše Zemana a Zdeňka Bakaly. Ve světě jí bude setkání Donalda Trumpa a Kima Čong-una. „Senzace je dokonalá,“píše Die Welt. „Trumpovi se podařilo to, co naposledy jeho zahraničně­politickém­u vzoru Nixonovi, když se sešel s Mao Ce-tungem.“To je ovšem přehnaný příměr.

Normalizac­i vztahů s komunistic­kou Čínou a Severní Koreou lze těžko srovnávat. Nixonovi se podařil husarský kousek, když přetáhl bývalého spojence Moskvy. Ale jaderný arzenál Maovy Číny nikdo nezpochybň­oval. V případě KLDR nejde o „přetahován­í na svou stranu“. Jde právě o její jaderný arzenál. Teprve kdyby se ho zřekla, by se dalo mluvit o senzaci.

Prezident Trump se „těší na denukleari­zaci Korejského poloostrov­a“, hlásí agentury. Klidně mu to věřme. Ale přitom si připomínej­me některé na pohled odtažité detaily.

Třeba ten, že denukleari­zace poloostrov­a byla vyhlášena už v 90. letech. Ale o dekádu později – přes vstřícnost Clintona i tvrdost Bushe – KLDR stejně otestovala svou Bombu.

Nebo ten, že jediným státem, který se jaderných zbraní pod svou kontrolou vzdal, byla v roce 1993 Jižní Afrika. Měla pro to silný důvod: obavu, aby se Bomba nedostala do rukou nastupujíc­í vlády černé většiny, i když to nikdo neřekl nahlas.

Shrňme to. Má takto silný důvod i Kim Čong-un? Může mu Trump nabídnout tak výraznou záruku, že ji ocení jako dobrý obchod? Vycouvá z jaderného programu tak kontrolova­telně, že to bude pro svět výhra? Nebo si nechá zadní vrátka tak jako jeho otec při dohodě s Amerikou Billa Clintona?

Nic z toho neznamená, že setkání Trumpa s Kimem je předem ztracené. V oblasti, kde neexistují vojenská (typ NATO) ani politická (typ EU) spojenectv­í, ba ani červená linka pro případ kiksu, má takové setkání velký význam. Amerika musí najít nějaký modus vivendi s KLDR. Ale už teď se těšit na bezjaderný poloostrov je trochu předčasné. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia