Lidové noviny

Premiér, zn. Nezávislý

-

Pan Zeman, tohoto času premiér, žaluje časopis Respekt nejméně o 170 milionů korun s cílem, „... aby Respekt konečně zanikl“, psal správce Chlívku před sedmnácti lety. Tehdejší premiér nemohl zakrývat svou zášť žádným Zdeňkem Bakalou, neb v té době časopis Respekt ani náhodou nevlastnil. Pan Zeman nesnášel Respekt i proto, že upozorňova­l na podezřelé obchody Zemanových ministrů (třeba čachry ministra zemědělstv­í Fencla s pozemky). Žaloba byla absurdní i z jiného důvodu: premiér, který své předchůdce označoval za „objektivně vládu zlodějů, podvodníků a tunelářů“, žaloval časopis za to, že napsal „Zemanův kabinet prohrál svůj boj s korupcí“.

Miloš Zeman dělá přesně to, co vyčítá svým oponentům – nevyvrací omyly, nedrží se faktů, jen nálepkuje a uráží. Pár vteřin po slavnostní­m slibu ukázal, že jeho plánem je prožít i druhý mandát v permanentn­í válce. Nám ostatním bohužel nezbývá než obrnit se trpělivost­í, nechceme-li klesnout na jeho úroveň.

Minulou sobotu rozčílil Chlívek ministryni obrany paní Karlu Šlechtovou tak, že dokonce napsala do novin. Korektní umění polemiky je dámě bohužel cizí, a tak ve své reakci vyvrací věty, které se v Chlívku nikdy neobjevily. Mimo jiné napsala: „Prý mě An- dreji Babišovi nadiktoval Miloš Zeman.“Ó, nikoliv. Napsali jsme něco dosti jiného: „Paní Šlechtová na obraně je daní za to, že Andrej Babiš nemá jasnou vládní většinu a do skládání jeho kabinetu silně intervenuj­e prezident Miloš Zeman.“

Pí ministryně však zásadně nesouhlasí: „Proboha! Opravdu si Petr Kamberský myslí, že Andrej Babiš sklopí uši a poslechne, když mu někdo něco nadiktuje? Že je předseda hnutí ANO, miliardář a premiér loutka bez vlastní vůle?“Ó, nikoliv. Nic takového by si Chlívek nikdy nedovolil. Nicméně přiznat, že prezident zasahuje do skládání vlády, by možná mohla i paní Šlechtová. Vysvětlíme proč.

Pro každého premiéra jsou klíčoví dva lidé: šéf poslanců a šéf kabinetu. Předseda poslanecké­ho klubu umravňuje vzpurníky, shání většinu, dělá dohody (ostatně anglosaská tradice ho nazývá bez obalu „whip“, tedy bič). Tuto klíčovou funkci zastává Jaroslav Faltýnek, letitá pravá ruka Andreje Babiše ještě z Agrofertu.

Druhou klíčovou funkcí je šéf Úřadu vlády. To je člověk, jenž organizuje veškerou premiérsko­u agendu. Miloš Zeman chtěl mít na této sesli Miroslava Šloufa, Mirek Topolánek zde měl nejlepšího přítele Marka Dalíka pana Jana Nováka. A kdo je šéfem Úřadu vlády za časů premiéra Babiše? Radek Augustin. Muž, který byl sMilošem Zemanem v ČSSD, zakládal Stranu práv občanů – Zemanovci, který k Babišovi přišel z pozice šéfa analytické­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky. Proč jej tam Babiš vzal? Určitě jen a jen proto, že premiér nemá v celém hutí ANO ani ve svých firmách nikoho, na něhož by se mohl spolehnout. Že ano, paní Šlechtová?

Kdo je šéfem Úřadu vlády? Radek Augustin. Muž, který byl s Milošem Zemanem v ČSSD, který zakládal Stranu práv občanů – Zemanovci, který přišel na vládu z pozice šéfa analytické­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia