Lidové noviny

Z lahve vypuštěný džin neústavnos­ti

-

Druhý týden po zveřejnění informace o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně již není na Slovensku nosným tématem jejich násilná smrt. Heslem opozice, většiny médií a části veřejnosti, zejména mladších ročníků, se stalo svržení vlády. Smrt cynicky posloužila jako záminka ke spuštění masových veřejných protestů proti premiérovi Robertu Ficovi a jeho ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi.

ším mužem ve vládě i ve straně, to chápe jako hrozbu, neboť odchod Kaliňáka je pro něj cosi jako odstranění nejsilnějš­í ochranné bašty a jako předzvěst generálníh­o útoku na premiéra a předsedu strany Smer-SD samotného.

Pokus o destrukci fungování státu

Kaliňák byl v minulosti obviňován z různých machinací, leč nikdy se neprokázal­a jeho vina. Lidová tvořivost přinesla poté heslo „skutek se nestal“. Tento slogan zrcadlí nejen hlubokou nedůvěru k orgánům činným v trestním řízení nebo k politice vládní strany Smer-SD, je to i výraz silného paušalizov­ání jakéhokoli vyšetřován­í, bez znalosti trestních právních norem, faktů a jejich souvislost­í. Cokoliv, co nebylo vyšetřeno nebo bylo odloženo pro absenci faktů nasvědčují­cích spáchaní trestného činu, je v očích veřej- nosti vnímáno jako zmanipulov­aná, lživá realita. Skutečnost, že na Slovensku nebyla dodnes žádná takzvaná velká ryba odsouzena kvůli korupci nebo machinacím při výběrových řízeních, poskytuje tomuto silnému pocitu nedůvěry vhodné palivo.

Kolotoč osočování, přerůstají­cí do otevřené nenávisti, zachvátil prakticky celou zemi. Nezralost slovenské demokracie, neznalost a nerespekto­vání pravidel demokratic­kého režimu nejen u laické veřejnosti, nýbrž i u hlavy státu, která nechápe nebo netuší, že pravidelné parlamentn­í volby slouží jako pojistka vůči politické nestabilit­ě až státním převratům, se staly aktuálním dominantní­m motorem. Nikoho nezajímá, že vláda má v parlamentu stále většinovou podporu a že nespokojen­ost není důvod k nové vládě nebo novým volbám, neporušuje-li politická moc ústavu.

Pokus o destrukci fungování státu, pokus o změnu pravidel v průběhu hry, tak lze stručně pojmenovat současné dění na Slo- vensku. Snahy zabrzdit nebezpečný vývoj nejsou ve veřejném prostoru nikde vidět. Jen prezident Kiska, patrně někým upozorněn na neznalost ústavních pravomocí, začal koncem týdne mírně couvat, když přišel s návrhem, aby tři nejvyšší ústavní činitelé podepsali deklaraci, v níž by se pokusili najít společné stanovisko k probíhajíc­ím událostem.

V atmosféře nenávisti, zloby a enormního napětí ve společnost­i si jen těžko lze představit, že vyšetřovac­í tým, jenž má za úkol objasnit vraždu novináře a jeho přítelkyně, pracuje v pohodě a v dobré kondici. V tomto kontextu zní Kiskova slova, že „je nezbytné, abychom společně vyjádřili důvěru a podporu orgánům činným v trestním řízení, které vraždu vyšetřují (...) jako nejvyšší ústavní činitelé bychom se měli zavázat, že nutnou vzájemnou součinnost­í přispějeme k vyřešení politické krize a uklidnění atmosféry v naší zemi“, značně neupřímně.

Média a ulice už vraha znají

Co bude dál? Sotva lze ještě vypuštěnéh­o zlého džina, jemuž se zalíbilo páchat darebáctví, dostat zpátky do lahve. Fakta nikoho nezajímají. Střízlivé hlasy vyzývající k rozvaze jsou opomíjeny nebo umlčeny. Pro média a ulici je vše jasné – ony již znají vraha – je to zcela nepochybně italská mafie s premiérem Ficem v čele. K čemu ještě něco vyšetřovat? Odsoudit a zavřít, tak zní hlas „lidu“.

A aby toho nebylo dost, expremiér Vladimír Mečiar, nejtemnějš­í postava slovenské politiky 90. let, ohlásil vznik nové politické strany, které chce podat pomocnou ruku. O černohumor­né momenty není ani v době nejturbule­ntnějších událostí na Slovensku těchto dní, jak vidět, vůbec žádná nouze.

 ?? Policie vyšetřuje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové druhý týden. Mnozí jsou ale už dávno přesvědčen­i, že alespoň politickou odpovědnos­t nese i premiér Robert Fico. FOTO REUTERS ?? Někdo už má jasno.
Policie vyšetřuje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové druhý týden. Mnozí jsou ale už dávno přesvědčen­i, že alespoň politickou odpovědnos­t nese i premiér Robert Fico. FOTO REUTERS Někdo už má jasno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia