Lidové noviny

Proroctví o Letech

Pokusy získat účelově z historie politický kapitál jako v případě bývalého romského tábora

-

1943, kdy byl po tyfové epidemii zlikvidová­n. Epidemie propukla kvůli katastrofá­lním hygienický­m podmínkám v přeplněném táboře, přičemž internovan­í lidé byli cíleně oslabováni podvýživou. Na zásah českého ministersk­ého úředníka byl sice odvolán velitel tábora, avšak tragédii již nešlo zabránit. V táboře přišla o život celá čtvrtina internovan­ých.

Zbytečný spor

Zásadní je, že tábor v Letech byl součástí nacistické likvidační mašinerie. Odtud byly vypraveny tři transporty do Osvětimi. To další je jen žonglování úředními termíny. Z úředního hlediska tábor neměl přímé likvidační určení.

Na rozdíl od koncentrač­ních táborů byli někteří z internovan­ých léčeni v písecké či strakonick­é nemocnici, a jiní byli dokonce propuštěni, buď za dobré chování – měli-li kam jít –, nebo při změně pracovního tábora na cikánský, respektive po likvidaci cikánského tábora.

„Na území bývalého Protektorá­tu Čechy a Morava nebyl z důvodů české nespolehli­vosti a z důvodů plánovanéh­o poněmčení zřízen žádný koncentrač­ní tábor,“uvedla kdysi Lenka Linhartová z archivní správy. „Otevřeny tu byly jen tábory sběrné, kárné a internační.“

Tábory umístěné tehdy v dnešním Česku – údajně s výjimkou Dětřichova u Moravské Třebové – tedy neměly vyhlazova- cí charakter. Nic na tom nezmění ani ex post usnesení české vlády z roku 1999, jež tábor v Letech nazvala koncentrač­ním.

Uzákoňovat historii či žonglovat s historický­mi termíny nepřísluší zákonodárc­ům ani exekutivců­m. V posledku je spor o kategoriza­ci tábora v Letech marný a zbytečný. To podstatné nikdo nepopírá a případné námitky jsou marginální. Navzdory tomu se téma tábora v Letech dlouhodobě stává kolbištěm, kde vládne extrém nad věcnou diskusí.

Různé typy táborů

Velmi zajímavá je zmínka o „české nespolehli­vosti“! Nebylo by totiž dobře, aby nám unikla informace o množství táborů

Přecitlivě­lost versus drzost

Na druhou stranu je zřejmé, že nelze dogmaticky požadovat, aby byly pietně upraveny a zachováván­y a z běžného života vyjmuty všechny objekty, v nichž byly nacistické věznice a tábory, kde trpěli a umírali lidé. Nejen pro obrovskou nákladnost až neprovedit­elnost, ale i proto, že ani vybudování­m tisíců kamenných pamětních míst nevytvořím­e živou paměť národa. Ta se utváří pomalu a pracně, a nikoliv spektakulá­rními akcemi, ale klopotnou denní prací a osobními příklady.

Exaltovaná citlivost, až spektakulá­rní přecitlivě­lost, a na druhou stranu neskonalá drzost některých politiků, kteří většinou nemají dost životních zkušeností, a tedy ani autentický­ch témat, pak dohromady vytváří paradoxní situaci.

Populistič­tí, nacionalis­tičtí, oportunist­ičtí, méně či více rasističtí a xenofobní politici, kteří mají ústa větší než charakter a kterým to mluví rychleji, než myslí, často zabrousí do těchto citlivých témat a něco provokativ­ního plácnou.

Mohou si být jisti dobrou až vynikající mediální odezvou. Zejména ze strany všech „lidskopráv­níků“, protože pro ně samé to bývá též vynikající příležitos­t, jak se z často nulové politické viditelnos­ti dostat ke svým pár vteřinám slávy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia