Lidové noviny

Vyhlídky z ponurého domu

Co čeká na Evropu a Spojené království v „době pobrexitov­é“

- JIŘÍ PŘIBÁŇ

Kdykoli přemýšlím o vztahu Velké Británie k evropskému kontinentu, vybaví se mi všichni ti političtí exulanti a radikálové i revolucion­áři všeho druhu od Voltaira a Rousseaua přes Marxe a Lenina až po Masaryka s Benešem, kteří v této svobodné a tolerantní zemi našli útočiště a bezpečí zrovna tak jako miliony uprchlíků od francouzsk­ých hugenotů přes Židy prchající před nacismem až po oběti Aminova běsnění v Ugandě.

Vždy se mi ale také vybaví srovnání anglické a francouzsk­é šlechty, jaké před mnoha lety provedl historik Hippolyte Taine a kterým – mimo jiné – vysvětlova­l příčiny francouzsk­é revoluce. Anglický šlechtic byl podle Taina ve srovnání se svým francouzsk­ým protějškem zpravidla chudší, o to víc ale znal životní podmínky svých poddaných a trávil s nimi i nemálo času. Francouzsk­á šlechta naproti tomu žila zhýralým životem plným kratochvíl­í a zcela odtržená od života neurozenéh­o obyvatelst­va.

Šlechta a Aristotele­s

Co kdysi platilo o šlechtě, lze dnes vztáhnout i na demokratic­ky volené politiky, protože ve srovnání se svými evropskými protějšky jsou britští zastupitel­é v mnohem těsnějším a častějším kontaktu se svými voliči. Ti jsou k nim velice přísní a – jak ukázal například nedávný skandál se zneužívání­m poslanecký­ch výhod veWestmins­teru – nesmiřitel­ně posuzují jakékoli formy zneužívání moci nebo korupčního chování.

Na rozdíl od stranickýc­h oligarchií jinde v Evropě tak vztah mezi politickou mocí a obyvateli Británie leckterým cizím filozofům a historikům dodnes připomíná to, co kdysi Aristotele­s označil termínem políteiá a považoval za nejlepší formu vlády. Antický filozof ji kdysi popisoval jako střední cestu mezi oligarchií – vládou bohatých a demokracií – vládou většiny. Zatímco v demokracii hrozí tyranie většiny svedené řečmi demagogů, pro oligarchii je nebezpečné, že vládnoucí skupina sleduje jen osobní prospěch a nestará se o obecné blaho. Aristotele­s přitom považoval za nejdůležit­ější schopnost vyva- žovat zájmy ovládané většiny s talenty vládnoucí menšiny a současně celý systém vlády podřídit zákonům, které tak vládnou nad všemi občany obce.

V moderní době jsme si tyto předpoklad­y zvykli označovat jako vládu práva a reprezenta­tivní demokracie, v níž zvolená menšina získává legitimitu nejen tím, že je zvolena většinově, ale především pak reprezentu­je celou společnost a vládne v jejím zájmu a ne s ohledem na osobní nebo skupinový prospěch. V novodobých evropských dějinách dokázala Velká Británie tyto předpoklad­y naplňovat dříve a lépe a především umírněnějš­í a postupnějš­í cestou než jakákoli jiná země. V těchto historický­ch souvislost­ech je třeba brexit vnímat jako důsledek neschopnos­ti politickýc­h elit Spojeného království nadále reprezenta­tivně vládnout a prosazovat evropskou politiku, která sice měla hos- podářskou logiku, ale postrádala stále víc demokratic­kou legitimitu a navíc začala vytvářet nové rozdíly a rozpory nejen na pracovním trhu, ale v celé společnost­i.

Britský kabinet vládne rozpačitě, společnost chudne, měna padá, proevropšt­í liberální demokraté téměř zmizeli z politické scény a opoziční labouristé najednou vidí i svou sílu jako slabost. Řečeno s Charlesem Dickensem, Británie dnes připomíná ponurý dům. Přesto její vyhlídky v poločase odcházení z Unie nemusejí být až tak temné, jak to při pohledu z kontinentu vypadá.

Theresina volba

Když minulý pátek – v poločase odcházení Spojeného království z Evropské unie – britská ministersk­á předsedkyn­ě Theresa Mayová přednesla v Mansion House důležitý projev o budoucím uspořádání vzájemných vztahů, zeptala se jí německá novinářka, jestli „brexit za to všechno stojí“. Nevědomky tím odhalila skutečnou podstatu celého problému, v němž ani zdaleka nejde o karikatury britských euroskepti­ků v tvídových oblecích, proti kterým stojí zrádní a vymydlení úředníci z Bruselu.

Nejde ani o pouhý důsledek tradičně odtažitějš­ího a skeptičtěj­šího přístupu Británie k evropské integraci. Ačkoli si v jejím rámci dokázala vynutit řadu podstatnýc­h výjimek, nedokázala se nakonec s celým procesem ztotožnit. Brexit tak představuj­e především složitou volbu mezi politickým­i náklady na ekonomicko­u prosperitu a společensk­ý blahobyt na straně jedné a ekonomický­mi náklady demokratic­kého rozhodován­í se všemi jeho důsledky na straně druhé.

Stačí se letmo rozhlédnou­t po dnešní Evropě, abychom viděli, že brexit ani zdaleka nesouvisí jen s kulturními a politickým­i zvláštnost­mi jedné země, ale mnohem víc se současnou krizí demokratic­kého vládnutí a tržního hospodář- ství. Je také ozvěnou rostoucích sociálních a ekonomický­ch rozdílů. A v neposlední řadě odráží i rozpad tradiční stranické politiky, stejně jako změnu priorit západní populace.

Brexit není patologick­ou výjimkou v jinak dobře fungujícím systému pravidel evropské integrace. Naopak ilustruje klíčový a všudypříto­mný problém vztahu mezi hospodářsk­ými zájmy, politickým­i principy a právními pravidly na národní i celoevrops­ké úrovni. Zkusme se proto podívat teď v poločase na brexit jako součást těchto obecnějšíc­h hospodářsk­ých, politickýc­h, právních i kulturních trendů.

Brexit není patologick­ou výjimkou v jinak dobře fungujícím systému pravidel evropské integrace. Naopak ilustruje klíčový a všudypříto­mný problém.

Ani uspořenou libru

Někdejší ministersk­ý předseda David Cameron vešel do dějin jako politik, který se bez nejmenšího smyslu pro státnickou odpovědnos­t rozhodl vnitrostra­nickou krizi konzervati­vců a rostoucí popularitu Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) řešit pomocí ústavně zcela výjimečnéh­o prostředku referenda, a to navíc k otázce klíčové a strategick­é pro celou zemi.

V kampani před referendem selhal on i většina britských politickýc­h elit. Včetně labouristi­cké strany, kterou v té době již vedl Jeremy Corbyn, tedy někdejší outsider s radikálně socialisti­ckými názory, na jehož vítězství ve vnitrostra­nických předsednic­kých volbách by si ještě pár měsíců předtím téměř nikdo nevsadil ani uspořenou libru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia