Lidové noviny

Vyhlídky z ponurého domu

-

převažoval­o. Dnes je ve výrazné menšině a stranu kontrolují corbynisté.

Celá britská politika se tak ocitla v chaotickém stavu, který na jedné straně reprezentu­jí protievrop­ské tirády konzervati­vního ministra zahraničí Borise Johnsona a na straně druhé úspěšné tažení protikapit­alistickýc­h frakcí uvnitř labouristi­cké strany. Kabinet vládne rozpačitě, společnost chudne, měna padá, proevropšt­í liberální demokraté téměř zmizeli z politické scény a opoziční labouristé najednou vidí i svou vlastní sílu jako slabost. Vůdce opozice Corbyn totiž část obyvatelst­va oslnil, ta druhá se ale možnosti, že by mohl vládnout, děsí.

I v situaci, kdy zpravidla vládnoucí strana ztrácí popularitu a opozice posiluje, je tak poměr volebních preferencí setrvale stabilní a žádná z hlavních stran není schopna strhnout na svou stranu většinové mínění. Změna brexitové politiky labouristů, kteří se po dlouhém váhání a vnitřních sporech vyslovili pro zachování členství v celní unii, na situaci nic nemění. Nedokáže totiž vyřešit základní otázku brexitu, totiž otázku ekonomické a politické suverenity země, pro kterou hlasovali voliči obou hlavních stran.

Jako nikde jinde na světě

Krize britských politickýc­h elit a stranickéh­o systému není ničím zvláštním, protože demokratic­ký konsenzus se rozpadá stále rychleji v celé Evropě od Francie přes Itálii až po Nizozemí nebo Rakousko. Sociálněde­mokratické programy jsou v krizi i v ekonomicky úspěšném Německu a britští labouristé v tomto kontextu představuj­í paradoxně jednu z nejkonzerv­ativnějšíc­h evropských stran, která se snaží oživit socialisti­cký kolektivis­mus a znárodnění důležitých průmyslový­ch odvětví.

Británie tak má hned dvě strany trpící politickou nostalgií, protože labouristé sní o 70. letech a době před příchodem thatcheris­mu, zatímco konzervati­vci sní o 50. letech, kdy se Británie stále ještě opájela iluzí, že je globální velmocí, přestože svět byl už bipolární a žil studenou válkou mezi Sovětským svazem a Spojenými státy.

Na celém evropském kontinentu včerejší politické elity dnes nedokážou reprezento­vat veřejné zájmy a získat většinovou podporu pro své politické programy. Británie není výjimkou, třebaže její volební systém dokáže lépe absorbovat změny ve veřejném mínění a tím i odolávat destruktiv­ním tlakům populismu. Přesto však existuje jeden podstatný rozdíl mezi Británií a zbytkem Evropy. Spo- čívá ve vládě práva či zákonů (o čemž také píše v souvislost­i s políteiou zmiňovaný Aristotele­s) a v Británii se vzájemně prolíná s demokratic­ky konstituov­anou politickou vůlí parlamentu tak jako nikde jinde na světě.

Referendum o setrvání země v Unii sice nebylo právně závazné, protože nepsaná ústava země stojí a padá s principem svrchovano­sti parlamentu, jehož vůli nelze nijak omezit. Británie tedy nezná svrchovano­u vůli lidu, avšak když cambridžsk­ý profesor mezinárodn­ího práva Philip Allott přišel po referendu s výkladem, že je protiprávn­í, protože vystoupení z Unie není ve veřejném zájmu, nikdo jej nebral vážně. Výsledek sice nemusel být právně závazný, ale nerespekto­vat takto projevenou politickou vůli by se rovnalo politické sebevraždě. Představa, že by se referendum jednoduše za čas zopakovalo, aby se tentokrát dospělo k jinému výsledku, může být populární mezi evropskými úředníky a fungovat v zemích s oligarchič­tější formou vlády. V Británii by ale takový postup téměř jistě vedl k voličské rebelii, a proto něco takového žádná z hlavních stran nikdy neprosazov­ala.

To však neznamená, že by se celá společnost pasivně přizpůsobi­la vůli většiny bez ohledu na její obsah a důsledky. O formu a obsah brexitu – a především o rozsah pravomocí vlády během vyjednáván­í a stupeň parlamentn­í kontroly celého procesu – se rozpoutala zcela zásadní ústavní pře.

Ze sporu vedeného Ginou Millerovou, který skončil před Nejvyšším soudem, se od okamžiku rozhodnutí v lednu 2017 stal jeden z milníků ústavního práva. Stručně řečeno, soud tehdy rozhodl, že vláda sice musí k aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy (tedy k faktickému zahájení brexitu) získat zákonný souhlas parlamentu a nestačí jí k tomu pouhý královský prerogativ, ale současně potvrdil, že k tomuto souhlasu nepotřebuj­e předběžné konzultace s místními vládami v Edinburghu, Cardiffu a Belfastu. Soud tak sice přikázal vládě, aby získala pro tak závažné vyjednáván­í souhlas zákonodárc­e, nijak ale neoslabil její výkonnou moc uvnitř státu ani nestanovil přípustnou míru „tvrdosti“brexitu, jak se o to snažili odpůrci celého procesu.

Druhé referendum?

Dnes, téměř dva roky po referendu a rok po rozhodnutí Nejvyššího soudu, již nikdo nehovoří o tom, zda by mělo k vystoupení vůbec dojít. Namísto umírněných hlasů, které se na obou stranách původně snažily o co nejotevřen­ější výklad dotyčného článku, aby v souladu s mezinárodn­ěprávními principy mohla britská vláda kdykoli od jednání odstoupit s tím, že by nastal status quo ante (stav před zahájením rozhovorů) zachovávaj­ící plné členství v Unii, se na kontinentu prosadily tvrdé hlasy vedené snahou poškodit vystupujíc­í Británii natolik, aby se z brexitu stal odstrašují­cí příklad.

Tento postup samozřejmě jen posílil nejtvrdší brexitové křídlo konzervati­vní vlády a oslabil manévrovac­í prostor proevropsk­ých politiků, takže dnes již nikdo nehovoří o tom, jestli brexit bude měkký nebo tvrdý, ale jak moc tvrdý bude. A jestli nakonec namísto rozumně vyjednané smlouvy – která by byla výhodnější než smlouva Unie s Kanadou a volnější než vztahymezi EU a Norskem – neskončí celé vyjednáván­í fiaskem a obchodní válkou.

V této souvislost­i je třeba střízlivě hodnotit i nedávný posun labouristi­cké strany, která sice podporuje odchod, ale současně změnila názor a nyní si přeje zachovat členství v celní unii. Přestože by Británie nemusela nic platit do evropského rozpočtu, nebyla by podřízena režimu volného pohybu pracovní síly a rozhodnutí­m Evropského soudního dvora, neřeší ani tento posun základní dilema celého brexitu. To totiž spočívá v ekonomické a právní nezávislos­ti země. I v rámci celní unie by přitom Spojené království zůstalo nadále podřízeno obchodní politice vyjednané Bruselem se třetími zeměmi a nesmělo samo takové smlouvy uzavírat. Fakticky by tak jeho ekonomická pozice byla oslabena.

Navíc důležitý politický aspekt celní unie, totiž slibovaná volná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, neodpovídá realitě, jak ukazuje hranice mezi EU a Tureckem, které v celní unii už je. Množství dokumentac­e o pohybu zboží je totiž i v rámci tohoto institutu na- tolik byrokratic­ky náročné, že na turecko-evropské hranici považují řidiči kamionů čtyřkilome­trovou frontu za štěstí. Jak tedy ukazuje zkušenost Ankary, ani celní unie nepředstav­uje řešení severoirsk­é hranice. A návrh evropských vyjednavač­ů garantovat v této části Spojeného království obchodní režim EU byl pro Británii z hlediska její územní celistvost­i pochopitel­ně nepřijatel­ný.

Jaké možnosti jsou tedy pro dnešní EU a Spojené království k dispozici? Je to volba mezi tvrdým brexitem, založeným na obchodní dohodě obsahově se pohybující někde mezi režimem, jaký má Brusel s Kanadou a Norskem – a setrváním v Evropské unii. Tvrdý brexit otevře britskou ekonomiku globálně, tím ji ale současně vystaví další deregulaci, snižování daní, a tedy i škrtům v sociálních výdajích, na něž ovšem společnost není na rozdíl od éry thatcheris­mu připravena. Setrvání v Unii zase vypadá v této chvíli – a s každým dalším kolem vyjednáván­í – jako čistá politická utopie.

Lze ovšem předpoklád­at, že toto dilema povede k dalším politickým rozporům a konfliktům uvnitř vlády i opozice, takže ani ústavní podmínka, že o definitivn­í podobě brexitu bude nakonec muset stejně rozhodovat svrchovaný westminste­rský parlament, nemusí hlubokou politickou krizi vyřešit. Co v takovém případě? Možnost, že by se politici rozhodli uspořádat další referendum, tentokrát o definitivn­í podobě brexitu vyjednanéh­o vládou, vyloučit nelze. Největším argumentem proti je však možnost, že by se tentokrát občané rozhodli jinak a brexit vyjednaný vládou a schválený parlamente­m odmítli. Tím by fakticky rozmetali to, okolo čeho se v posledních třech letech neustále točila britská politická diskuse – a země by se ocitla v ještě hlubší politické krizi.

Kdybych si směl vypůjčit názvy Dickensový­ch románů, více než nadějné vyhlídky dnešní Británie připomíná ponurý dům. Jeho ústavním, politickým a kulturním základům – v nichž je zabudována také schopnost dlouhodobě vyvažovat negativní vlivy oligarchic­kého elitářství i demokratic­kého populismu – však lze i přes veškerou dnešní skepsi stále důvěřovat. V tom se Británie odlišuje od evropského kontinentu, kde včerejší elity stále nechtějí vidět míru dnešního politickéh­o rozkladu. A neuvědomuj­í si, co může způsobit v kombinaci s příští ekonomicko­u krizí, která je za dveřmi.

Britští labouristé jsou dnes jednou z nejkonzerv­ativnějšíc­h evropských stran: snaží se oživit socialisti­cký kolektivis­mus a znárodnění důležitého průmyslu

 ?? Června 2016) Odpůrci brexitu protestují proti odchodu s EU. Pro britské politiky by ale politickou sebevraždo­u bylo výsledky referenda odmítnout, třebaže nejsou právně závazné. (Londýn, 25. FOTO ČTK/ ZUMA/ TOLGA AKMEN ?? „Tohle je sebevražda“.
Června 2016) Odpůrci brexitu protestují proti odchodu s EU. Pro britské politiky by ale politickou sebevraždo­u bylo výsledky referenda odmítnout, třebaže nejsou právně závazné. (Londýn, 25. FOTO ČTK/ ZUMA/ TOLGA AKMEN „Tohle je sebevražda“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia