Lidové noviny

Odkaz migračního pragmatika

- ŠÁRKA KUCHTOVÁ, TOMÁŠ VLACH

Zpráva o úmrtí bývalého ředitele Odboru azylové a migrační politiky na ministerst­vu vnitra Tomáše Haišmana jeho okolí šokovala. Ačkoli byl delší dobu nemocen, nikdo nepředpokl­ádal, že by se něco takového mohlo stát. Loni v létě sice odešel z postu ředitele, měl ale namířeno jako český diplomatic­ký zástupce v hodnosti chargé d’affaires do Kosova. Do jednoho z nejobtížně­jších diplomatic­kých působišť v Evropě měl přitom odjet v 66 letech, už v důchodovém věku.

„Bude mít hodně práce, podmínky tam nejsou jednoduché. Podobná je i Palestina. Na tahle místa chodí lidé, kteří to mají mít těžké,“komentoval ještě v červenci jeho nové přidělení čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg.

Haišman měl na podzim absolvovat kurzy povinné před vysláním na mise a pak ihned odjet do Kosova. Jeho zdraví se ale rychle zhoršovalo a v prosinci už bylo jasné, že zůstane doma. Na nové působiště se těšil, Kosovo totiž zůstává zemí, kde je stále co hlídat: proudí odsud nelegální migranti do západní Evropy, země se vyrovnává s organizova­nou kriminalit­ou i radikálním islámem, a k tomu je tu napětí mezi albánskou většinou a srbskou menšinou.

Že jde o post vyhrazený pro na slovo vzatého bezpečnost­ního experta, dokazuje i obsazení zastupitel­ských úřadů v těsném sousedství v rámci loňské podzimní rotace, jejíž součástí měl být i Haišman. Velvyslanc­em v černohorsk­é Podgorici se podle serveru Hlídací pes stal Karel Urban, který dříve pracoval na vnitru, u policie a údajně i v Bezpečnost­ní informační službě ( BIS), v Makedonii působí veterán BIS a civilní rozvědky ÚZSI Miroslav Toman. Tomáš Haišman do této společnost­i velmi dobře zapadá.

Přišel jsi po svých? Tak běž...

Vystudovan­ý historik a etnograf přišel na vnitro jako odborník na menšiny v prosinci roku 1992. Začal se věnovat cizinecké problemati­ce v době, kdy nikdo nic takového neuměl a neznal. Počátkem devadesátý­ch let byla kolem Česka velmi nestabilní situace – na Balkáně se válčilo, konflikty sužovaly i postsověts­ký Kavkaz či Podněstří, Rusko, Ukrajinu, ale i Rumunsko či Bulharsko trápila zase enormní chudoba. Česko však pro migranty nebylo nijak ekonomicky přitažlivé a uprchlické vlny se přes něj valily jako přes tranzitní zemi. Přesto tu občas někdo o azyl požádal nebo policie někoho zadržela a vyvstala potřeba tyto lidi ubytovat a vytvořit pravidla, podle nichž by se rozhodlo, zda u nás získají útočiště, nebo budou muset jít tam, odkud přišli.

Příliš moc podrobnost­í a vzpomínek z té doby není k dispozici. Už v první polovině devadesátý­ch let se Haišmanovi spolu s ostatními experty povedlo v Česku zavést systém žádostí o útočiště totožný s tím, jaký byl na západ od našich hranic – sestávajíc­í z udělení azylu (pro pronásledo­vané) či doplňkové ochrany (dočasně pro lidi z válečných oblastí). Nové zákony také dávaly každému možnost odvolat se k soudu a čekat tu i několik let na konečný verdikt. Uprchlíky bylo potřeba někde ubytovat, vesměs v objektech ministerst­va vnitra. Tehdy vznikla zařízení fungující dodnes: Červený Újezd, Vyšní Lhoty, Zastávka u Brna či Bělá-Jezová.

Tomáš Haišman nevysedáva­l v kanceláři, sám jezdil do táborů a velmi rychle prokoukl různé triky, jako například když uprchlíci z Rumunska tvrdili, že je doma mučí tajná služba Securitate, v té době už několik let rozprášená. Už od této doby ale český azylový systém začíná vykazovat jeden charakteri­stický rys, který se zachoval do dnešních dnů a jenž je dán Haišmanový­m naturelem – velmi pečlivé posuzování žádostí a značná, možná až přehnaná přísnost k těm, kdo na české území doputují po vlastní ose.

Svědčí o tom třeba statistiky z konce 90. let a přelomu tisíciletí, kdy migrantů začalo přibývat: v roce 1998 4085 žádostí o azyl, jen 85 lidí uspělo, 1999: 7220 ku 79, v roce 2001 dokonce 18 094 ku 83 úspěšným.

Kontrastem tu byla až nezvyklá vstřícnost vůči těm, o nichž byl Haišman přesvědčen, že pomoc skutečně potřebují. V první polovině 90. let tak Česko přijalo na 3500 uprchlíků z válčící Bosny a Hercegovin­y, z nichž většina tu zůstala žít natrvalo, během kosovské krize v roce 1999 pak tisícovku uprchlíků z Kosova.

Česko také v té době repatriova­lo do vlasti krajany z Kazachstán­u a okolí ukrajinské­ho Černobylu, přijalo uzbecké, barmské i irácké uprchlíky. Pro tyto lidi byl Haišman schopen později po našem vstupu do EU zařídit věci, nad kterými kroutili hlavou i novináři či humanitárn­í pracovníci z uprchlicky vstřícnějš­í Skandinávi­e.

Jen se nezbláznit

Proč to tak mohlo být, předestírá bývalá redaktorka Reflexu a poté České televize Věra Krinvajová. V roce 1993, hluboko v průkopnick­ých dobách české azylové politiky, po několikamě­síční balkánské zkušenosti, dostala nápad podívat se do táborů pro běžence v Česku.

„Zpočátku jsem nevěděla, co si o něm myslet. Věcný, strohý, komisní. Ale přitom vlastně vstřícný,“vzpomíná na první setkání s Haišmanem: „Chtěla jsem poznat život v táboře a on mi k mému úžasu okamžitě nabídl s ním odjet.“

Navštívila Bělou-Jezovou a Červený Újezd. „Horovala jsem za pomoc válečným uprchlíků a světácky jsem tvrdila, že ta otevřenost se samozřejmě netýká uprchlíků ekonomický­ch. Tenkrát to byly úplně nové pojmy. Tomáš Haišman se zeptal, co si pod pojmem ekonomický uprchlík vlastně představuj­u. A co bych doporučila dělat s člověkem, kterého sice nepronásle­dují doma politicky, ale který ve své zemi i s celou rodinou umírá hlady. Takže jim jde taky o život. A z rukávu vždy vytáhl skutečné příběhy. Začala jsem si ho vážit a tak nějak chápat, že ten vnější dojem komisnosti je vlastně jedinámožn­á cesta. Věřím, že se ho ve skutečnost­i velmi dotýkala množství osobních příběhů. Ale zbláznil by se a nepomohl nikomu, kdyby se utápěl v emocích,“vzpomíná Krincvajov­á.

Pomoc pro děti

V roce 1993 Haišman spolu s několika lékaři rozjel projekt Medevac, který dal možnost vyléčit se stovkám nemocných dětí i dospělých z krizových oblastí. První děti létaly armádními speciály do Česka a léčily se ve zdejších nemocnicíc­h, dnes úspěšně běží program dál, jen lékařské týmy putují i s vybavením za svými pacienty, například do Jordánska.

„První nemocné děti jsme vybírali náhodně, bez důkladnějš­ích vyšetření. Měly přidružená onemocnění, hepatitidy, jejich rodiče tuberkulóz­u. To naši práci značně komplikova­lo,“vzpomíná tehdejší přednosta dětského kardiocent­ra v Motole Jan Škovránek.

S Haišmanem pak promýšleli, jak vše příště zdokonalit. V Iráku či Afghánistá­nu už děti na místě vybírali čeští lékaři, využívalo se zázemí místních vojenských nemocnic, Haišman se dokázal domluvit s armádou, aby poskytla letadla.

„Dokázal zařídit všechno, i když někdy možná pololegáln­í cestou,“vzpomíná Škrovánek. V tom, že Haišmanova schopnost byla v tom, věci zorganizov­at a vyřešit, aby klaply, se s ním shoduje i jeho kolega lékař Tibor Klein: „Byl to takový tichý, vážný člověk, vždycky někde v pozadí. Moc toho nenamluvil, ale jeho slovo znamenalo hodně.“

„Architekte­m se člověk nestává. Architekte­m se člověk rodí. Je to dar a úděl současně. Musíte mít schopnost vidět jinými neviděné. Musíte mít odhodlání jít cestou jiným neznámou,“napsal jako vzpomínku na svého podřízenéh­o ministr vnitra z let 2006 až 2009 Ivan Langer z ODS.

Haišman si právě za Langera počínal velmi odvážně a inicioval akce, které pro něj znamenaly i určité riziko. Z vlastní iniciativy nechal například přivézt šest dětí uzbeckých běženců, kteří museli narychlo uprchnout tři roky předtím po kr- vavých demonstrac­ích v Andižanu. Uzbecký stát přitom děti pustit za rodiči odmítal. Podobně se do Česka dostaly i děti běženců z Barmy. Haišman vždy sestavil tým z Česka, který takovému převozu asistoval.

Převoz uzbeckých dětí je dodnes u uzbecké komunity ve světě populárním počinem, o kterém obsáhle informoval­o i Rádio Svoboda – žádný jiný stát totiž takový servis svým uprchlíkům neposkytl. A nejen to, některé Haišmanovy praktiky připomínal­y operace tajných služeb, o nichž rád v nadsázce říkal, že především pijí kávu a do reálných aktivit v terénu se jim moc nechce.

Haišman takto například vyslal známé specialist­y na romskou problemati­ku, aby zmapovali příčiny migrace do Kanady a napsali mu o tom obsáhlou zprávu. Uvažoval o vyslání takové mise do Vietnamu, který podezříval z toho, že tamní migrace je státem řízenou záležitost­í. Velké plány měl s Ruskem, k němuž měl postoj naprosto jasný – že je pro nás velkým nebezpečím a migrační krizí se snaží Česko destabiliz­ovat.

V úterý zemřel po těžké nemoci Tomáš Haišman, architekt české migrační politiky a jeden z nejdéle sloužících vysokých státních úředníků – který byl daleko víc než jen loajálním státním zaměstnanc­em. U mnoha věcí, které inicioval, musel leckdy jít přes čáru a používat metody vlastní spíše tajné službě než opatrnému úředníkovi. Vybudoval migrační systém na zelené louce, tvrdě oponoval uprchlický­m kvótám a zároveň dokázal pomoci tam, kde se to zdálo nemožné. Spolu s lékaři rozjel projekt Medevac, který zachraňova­l nemocné děti. První děti létaly armádními speciály – dokázal zařídit všechno, i když někdy možná pololegáln­í cestou.

Ne migračním kvótám

K poslední migrační vlně se Haišman postavil zcela jasně: „Proud, se kterým jsme se loni setkali – a můžeme si o tom mediálně říkat, co chceme –, je celý od začátku do konce proud ekonomické migrace. Pokud by šlo o uprchlíky, pravděpodo­bně by uprchli z rizikové země do země sousední, kde je poskytnuto bezpečí,“vypůjčil si jeho slova jeden z okrajových webů – EUportál. Ostře vystupoval proti uprchlický­m kvótám, které označil za neomarxist­ický výmysl. Na druhou stranu neměl žádnou radost z toho, když se jeho slovy obhajovali proruští blouznivci, u nichž jde odpor k migrantům ruku v ruce s jejich přesvědčen­ím.

„Nebyl to strach z migrantů, ale o kvótách byl ze své zkušenosti přesvědčen, že ten systém nemůže fungovat,“říká jeden z jeho někdejších blízkých spolupraco­vníků, který chce raději zůstat v anonymitě. Ivan Langer charakteri­zuje jeho přístup jako „migrační pragmatism­us“.

Někdejší lidovecký ministr vnitra (1998) i zahraničí (2002–2006) Cyril Svoboda si Haišmana pamatuje jako člověka, který nikdy neuhnul a vše si dokázal obhájit. „Celý život byl pod obrovským tlakem, ale nenechal se zmanipulov­at ani zkorumpova­t. Byl v mnoha směrech silnější než ministři,“říká Svoboda s tím, že by si Haišman za svou práci určitě zasloužil státní vyznamenán­í: „Prospěl zemi víc než kdokoliv jiný.“

Šárka Kuchtová je novinářka, Tomáš Vlach editor ČRo – Radiožurná­lu.

 ?? Tomáš Haišman zvláštním způsobem spojoval pomoc i neústupnos­t (Bělá pod Bezdězem, uprchlický tábor Jezová). FOTO: MAFRA - RADEK CIHLA ?? Vrať se po svých?
Tomáš Haišman zvláštním způsobem spojoval pomoc i neústupnos­t (Bělá pod Bezdězem, uprchlický tábor Jezová). FOTO: MAFRA - RADEK CIHLA Vrať se po svých?
 ?? FOTO MAFRA ?? Tomáš Haišman.
FOTO MAFRA Tomáš Haišman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia