Lidové noviny

Únor 1948 očima poražených

-

Od října 1949 do července 1950 se v Londýně scházel kroužek politiků českoslove­nských demokratic­kých stran, kteří v exilu diskutoval­i o tom, proč komunisté v únoru 1948 uzurpovali veškerou moc ve státě tak snadno. Debaty se stenografo­valy a jejich přepis vyšel tiskem teprve letos. V mnoha ohledech jde o fascinujíc­í čtení.

Středa 25. února 1948 po 11. hodině. mennou základnu, kterou má historik analyzujíc­í „Vítězný únor“k dispozici. Ta je ale paradoxním způsobem jednostran­ná: zatímco o činnosti stran, jejichž ministři podali demisi, máme s nadsázkou tuny dokumentů, pozadí aktivit komunistů stále zůstává ve stínu. Můžeme se jen dohadovat, co třeba znamenala nečekaná Zorinova návštěva nebo do jaké míry komunisté celou krizi sami iniciovali.

Hlavní spor, který se v souvislost­i s únorovou krizí řeší dodnes, je ten, zda prezident Beneš o chystané demisi ministrů demokratic­kých stran věděl dopředu a zda odstupujíc­ím ministrům slíbil, že jejich demisi nepřijme. Edvarda Beneše z porušení slibu obvinil v exilu již Ferdinand Peroutka v brožuře Byl Beneš vinen?. „Porušil slib, že neopustí demokratic­kéministry, své přátele. Byl tak nemocný nebo se tak obával pohlédnout jim do tváře, že dokonce je odmítl přijmout na rozloučeno­u,“píše Peroutka.

Celá věc stojí zejména na interpreta­ci schůzky Huberta Ripky a jeho stranickéh­o šéfa Petra Zenkla u prezidenta ve středu 18. února. Zatímco Zenkl a Ripka později tvrdili, že Beneše o chystané politické krizi a své demisi informoval­i a setkali se s jeho podporou, kancléř Smutný to vylučoval. Londýnská diskuse „únorové komise“se přiklání spíše ke Smutnému, který hovoří o „osudném nedorozumě­ní“. Z toho, že Beneš podpořil národněsoc­ialistické politiky v jejich sporu s komunisty o odvolání osmi velitelů policie, respektive o požadavek, aby ministr vnitra Nosek toto rozhodnutí revokoval, Zenkl s Ripkou usoudili, že jim dává Beneš zelenou k rozpoutání vládní krize. Když mu pak Petr Zenkl o dva dny později oznamoval demisi, byl prezident v šoku nejen z obsahu sdělení, ale také z toho, že k němu došlo telefonem, o němž se dalo předpoklád­at, že je komunisty odposlouch­ávaný.

Současný historik má již také k dispozici soukromé sdělení, které Petr Zenkl napsal krátce před svou smrtí v americkém exilu, v němž přiznává, že Beneš ho „nikdy neujišťova­l a také nemohl, že naši demisi nepřijme“. Že nešlo o žádný slib, přiznává v diskusi i Jaroslav Stránský. „Ano, on říkal, já demisi nepřijmu, ale já to bral jako projev jeho taktiky, jak chce postupovat, ale nikoli jako slib. Kdyby to měl být slib, musel by nám prezident říct: ,Pánové, já vám slibuji, že demisi nepřijmu.‘ To on nikdy neudělal.“

Vy byste viseli

Celá diskuse je dalším dokladem těžko uvěřitelné naivity a amatérismu, s nímž demokratic­ké strany do střetu s komunisty šly. Na desítkách stránek se tu řeší problém, proč nebyli od počátku o akci informován­i sociální demokraté, kdo komu co řekl a neřekl a jaký to mělo efekt. Nakonec se sociální demokracie k demisi nepřipojil­a s argumentem, že byla postavena před hotovou věc. Její dva ministři odstoupili až 25. února, kdy už bylo jasné, že komunisté své tažení vítězně završují.

Jistě, sociální demokraté byli rozpolceni na pro- a protikomun­istické křídlo, takže ostatní strany mohly její postavení vnímat s nedůvěrou, ale pokud jejich zástupci zůstali ve vládě, mohl Gottwald s odkazem na běžný úzus požadovat řešení krize v podobě prostého doplnění vlády. Což se nakonec i stalo, čímž se převrat dal prezentova­t jako legální postup.

Jak přiznalo několik diskutujíc­ích, demokratic­ké strany neusiloval­y o žádnou protikomun­istickou spolupráci. „Vyhýbali jsme se tomu, dávat něco dohromady, protože jsme věděli, že to bude jen olej do ohně komunistů,“říká Jaroslav Stránský. A Václav Majer dodává: „Organizova­t frontu, která by se jim eventuálně postavila na odpor, bylo předem odsouzeno k zániku.“Tento přístup vedl k tomu, že demokratic­ké strany nebyly vůbec schopné čelit komunistům v ulicích a doufaly, že se vše vyřeší kabinetní dohodou. Edvard Beneš ale neměl žádné prostředky, jak by komunisty přiměl, aby s jednáním vedoucím k nějaké dohodě souhlasili. „V celé krizi se mu nedostalo žádné podpory národa, toliko pár tisíc studentů přišlo na Hrad,“říká Jaromír Smutný. „Měl se stát vůdcem protirevol­uce proti svému ministersk­ému předsedovi? V této situaci měl jen dvě možnosti: zaprvé odstoupit. Anebo zadruhé zůstat na místě – stát musí být někým řízen – a pak odstoupit. Kdyby byl odstoupil ihned, Gottwald se stal okamžitě prezidente­m republiky a vy jste viseli.“

Londýnská diskuse pomáhá pochopit, že Beneš měl opravdu mizivý manévrovac­í prostor, a to jak formálně, tak fakticky. Bývá mu například vyčítáno, že nevystoupi­l s nějakým burcujícím projevem k národu. Formálně ale jako hlava státu vůbec nemohl vystupovat na veřejnosti bez souhlasu vlády – tedy Gottwalda. A všechna média, zejména rozhlas, ovládali komunisté. Strach z komunistů byl tak veliký, že i na Pražském hradě se 24. února generální stávky na podporu jejich požadavků účastnili až na dvě tři výjimky všichni zaměstnanc­i.

Proč tak snadno

Podíváme-li se s odstupem na české dějiny posledního století, nemůžeme si nepovšimno­ut jednoho zajímavého jevu: všechny politické zvraty proběhly úžasně snadno. Říjen 1918 – rozpad habsburské říše a vznik republiky bez jediné rozbité výlohy. Září 1938 – ústup z pohraničí bez jediného výstřelu. Březen 1939 – okupace, které kladly symbolický odpor jen jedny kasárny. Květen 1945 – osvobození, které bylo sice vykoupeno krví, ale její množství bylo v kontextu druhé světové války skoro symbolické. Únor 1948 – komunisté získávají absolutní moc, aniž by se setkali s vážnějším odporem. Srpen 1968 – blesková sovětská okupace musí čelit jen vtipným nápisům a otočeným ukazatelům, „pořádek“je obnoven rychle a efektivně. Listopad 1989 – po několika velkých demonstrac­ích se komunisté vypaří jak pára nad hrncem.

V souvislost­i s rokem 1989 si otázku „proč tak snadno?“položil již o pět let později sociolog Ivo Možný. Jeho odpověď se dá shrnout do věty – protože již ani komunistic­ké elity neviděly budoucnost v pokračován­í neefektivn­ího ekonomické­homodelu, který neumožňova­l předávat kapitál potomkům. Toto vysvětlení by se dalo aplikovat i na rok 1918, ale již těžko vysvětlí, proč tak snadno proběhl třeba právě komunistic­ký převrat.

Vysvětlení Benešova kancléře Jaromíra Smutného, zachycené na okraj jedné z diskusí, že jsme „národ srabařů“, má něco do sebe. Možná by bylo přesnější napsat, že jsme národ velmi flexibilní­ch lidí, kteří se neangažují ve ztracených či nejistých bojích, ale dokážou se „realistick­y“přizpůsobi­t každé situaci. Uvidíme, zda tato charakteri­stika z minulého století bude platit i ve století současném.

Podíváme-li se s odstupem na české dějiny posledního století, nemůžeme si nepovšimno­ut jednoho zajímavého jevu: všechny politické zvraty proběhly úžasně snadno

 ?? Klement Gottwald (sedící zády vpravo) přináší prezidentu Benešovi spolu s ministrem vnitra Josefem Noskem (sedící vpravo) a předsedou Ústřední rady odborů Antonínem Zápotockým (sedící uprostřed) návrh složení nové vlády. Po odchodu premiéra oznámil Beneš  ??
Klement Gottwald (sedící zády vpravo) přináší prezidentu Benešovi spolu s ministrem vnitra Josefem Noskem (sedící vpravo) a předsedou Ústřední rady odborů Antonínem Zápotockým (sedící uprostřed) návrh složení nové vlády. Po odchodu premiéra oznámil Beneš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia