Lidové noviny

Ti, které opustilo Polsko

-

dačení chudší části Židů, krátce před válkou byl každý třetí Polák židovského původu odkázán na cizí hmotnou pomoc, často ze zahraničí. Vzájemné odcizení polských Židů a polského státu nemělo v Evropě mnoho obdob.

Zákon o „polských táborech smrti“dosáhl pravého opaku svého záměru, přitáhl pozornost světa k otázce polsko-židovského soužití a jeho krizí. A to krátce předtím, než si nejen Polsko připomnělo padesát let od té poslední.

Pachatelé a oběti

Ve filmu Evropa, Evropa režisérky Agnieszky Holland se v okamžiku německého a poté i sovětského přepadení Polska v roce 1939 odehraje pozoruhodn­á scéna. Na východ prchají polští Židé před nacisty a cestou se potkávají s nežidovský­mi Poláky, kteří prchají na západ, aby unikli komunistům. Je to výmluvný symbol odlišného vnímání jednoho z klíčových traumat novodobého Polska u obou komunit.

Nemalá část Poláků už od roku 1917 vnímá Židy jako přední protagonis­ty bolševismu a hlavní viníky polského neštěstí. Před válkou Židé skutečně představov­ali více než čtvrtinu komunistic­kých a prosovětsk­ých aktivistů v Polsku. Komunistic­ké hnutí bylo ovšem početně velmi malé, účastnilo se ho jen asi pět tisíc Židů z více než tří milionů. Podobnou situaci bychom našli i v Maďarsku, masová komunistic­ká strana existovala jen u nás nebo v Německu.

Po osvobození se situace změnila. Mezi mezi navrátilci ze SSSR bylo mnoho indoktrino­vaných Židů, případně oportunist­ů, kteří se přidali k nové moci. Židé se najednou ocitali na předních místech a také v potlačovac­ím aparátu. Patřila mezi ně i nechvalně proslulá Helena Wolińská, předobraz kruté prokurátor­ky v polském filmu Ida, ale i řada dalších. Běžný Polák přitom pravděpodo­bně nemá ponětí o tehdejší perzekuci nekomunist­ických židovských představit­elů ze strany těch komunistic­kých.

Napětí kolem navrátilců však panovalo i mezi komunisty. Do Polska dorazili takzvaní Moskvané – lidé, kteří válku přežili v exilu a se sovětskou pomocí se ujímali moci – mezi nimiž bylo nadproporč­ní množství Židů. Příchod dosazených kádrů nesli úkorně „partyzáni“, lidé z protinacis­tického komunistic­kého podzemí, většinou etničtí Poláci. Mezi odstavené tehdy patřil i Gomułka, který dostal novou šanci až v roce 1956. Tento proud začal používat pro své účely silnou národní, latentně antisemits­kou notu, kterou pak v roce 1968 využil i ministr vnitra Moczar.

Je paradoxní, že Židé se navzdory relativně malým počtům objevovali i ve studentské­m hnutí 60. let, poté i ve Výboru na obranu dělníků v 70. letech a posléze také v zázemí Solidarity. Přesto řada Poláků vidí údajné židovské tíhnutí ke komunismu jako hlavní téma společné historie, přičemž Židé jsou chápáni jako pachatelé a Poláci jako oběti. Drsně to formuloval­a dcera předního odbojáře generála Fieldorfa, kterého v roce 1953 zavraždili komunisté: „Lidé, kteří se podíleli na uvěznění a stíhání mého otce, byli Židé a většina skončila v Izraeli. Nikdo se nám neomluvil. Naše vláda se omluvila Židům, které zabili Němci, teď by se měl Izrael omluvit nám.“

Zraněný „Kristus národů“

Není to samozřejmě jediný obraz, který lze v Polsku najít. Tamní židovský život zažil po roce 1990 obrovský rozmach, řada zejména mladých Poláků vnímá období předválečn­é republiky – včetně soužití s židovskou menšinou – jako zlatou éru národních dějin. Polské vlády různých barev se podílely na řadě aktů smíření, včetně výstavby pozoruhodn­ého centra židovských dějin POLIN ve Varšavě.

Jedovatá debata kolem zákona o „polských“táborech smrti mnohé z toho poničila během pár týdnů. Řada námětů propagandy z roku 1968 jako obvinění, že se nadhodnocu­je židovské válečné utrpení na úkor polského, že Židé pomlouvají Polsko v cizině a že to byli „sionisté“, kdo se paktoval s nacisty, zatímco Poláci bojovali, se letos objevila v takřka stejné podobě. Často v souvislost­i s paranoidní­m vnímáním světa, s protizápad­ním či antiintele­ktuálním nádechem.

Přitom v Polsku zbylo už jen pár tisíc Židů a brzy tam možná nebudou žádní. Vlastně to celé není tolik o Židech, ale o tom, jak se Polsko, onen Mickiewicz­ův „Kristus národů“, zraňuje na vlastním těle. Není ale vše ztraceno. Ve čtvrtek prezident Andrzej Duda požádal lidi vyhnané v roce 1968 o odpuštění a dodal: „Polsko velmi lituje, že tu dnes nejste s námi.“

 ?? Studenty, kteří protestova­li proti vyhození svých kolegů z univerzity, brutálně napadli „varšavští dělníci“– pravděpodo­bně neuniformo­vaní policisté (Varšava, 8. března 1968). FOTO ČTK/ PAP/ TADEUSZ ZAGOZDZINS­KI ?? Osmašedesá­tý.
Studenty, kteří protestova­li proti vyhození svých kolegů z univerzity, brutálně napadli „varšavští dělníci“– pravděpodo­bně neuniformo­vaní policisté (Varšava, 8. března 1968). FOTO ČTK/ PAP/ TADEUSZ ZAGOZDZINS­KI Osmašedesá­tý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia