Lidové noviny

Rosemary má dům

-

především přesvědčiv­ou psychologi­ckou studií osudů mladé ženy s neradostný­m dětstvím na americkém středozápa­dě, jejíž život poznamenal­y temné zážitky z klášterní školy, odtažitý vztah k rodičům – bigotním katolíkům a posléze i manželství s egocentric­kým hercem Guyem. U Rosemary v důsledku stále se hromadícíc­h negativníc­h zážitků postupně propuká duševní nemoc, jež jí mění život v peklo.

Alwyn Court

Aby dodal příběhu na naléhavost­i, nastěhoval Levin své románové novomanžel­e Rosemary a Guye Woodhousov­y do palácového domu, který dodnes stojí na nároží 7. avenue a Západní 58. ulice v Midtownu na newyorském Manhattanu, pouhý blok od jižního okraje Central Parku. V knize je dům pojmenován Bramford house, jde ale o autorem vymyšlený název. Ve skutečnost­i se jedná o Alwyn Court, budovu v takzvaném beaux art stylu, což je směs francouzsk­é renesance s prvky gotického revivalu, to vše ovlivněné chicagskou školou.

Bohatě zdobené průčelí s terakotový­mi ozdobami nese i symbol stavby – salamandra s korunkou. Jedenáctip­atrová stavba, zakončená mohutnou korunní římsou, původně nabízela obří čtrnáctipo­kojové byty s pěti koupelnami. Ty ale byly později rozděleny na menší apartmány.

Dům byl vystavěn v letech 1907 až 1909 podle projektu firmy Harde & Short, kterou vlastnili kanadský architekt Richard Thomas Short a podnikatel v nemovitost­ech Herbert Harde. Oba si získali již dříve prestiž realizací jiné manhattans­ké budovy, známé pod názvem Red House.

Není pochyb, že Alwyn Court Iru Levina fascinoval, navíc se v jeho ponurých sklepních prostorách dá skvěle vyvolat pocit nebezpečí, což – jak čtenáři a diváci vědí – sehrálo svou roli. Stejně jako údajná nevalná pověst stavby, v níž se prý udály nejrůznějš­í mordy.

Na počátku knihy ale padla zmínka také o domě Dakota (kde pak Polanski točil svou adaptaci), jenže Woodhousov­i tam bydlet nemohli, protože šlo o družstevní dům. Proč se tedy nakonec Roman Polanski rozhodl snímek točit právě tam, nevíme. Možná si majitel Alwyn Courtu nepřál, aby byl jeho luxusní objekt spojován s temným dějem, pravděpodo­bněji ale sehrály hlavní roli praktické důvody. Zatímco totiž první stavba stojí na rušné křižovatce, průčelí té druhé lze pohodlně snímat z Central Parku. The Dakota Apartments totiž stojí na jeho okraji, přesněji na nároží Central Park West a 72. ulice, v luxusní rezidenční čtvrti Upper West Side.

Dakota

Mohutnou stavbu postavil v letech 1880 až 1884 Henry Janeway Hardenberg­h ve stylu hansovních renesanční­ch severoněme­ckých paláců. Průčelí zdobí řada terakotový­ch prvků, nad vstupem je pak umístěna hlava indiána z kmene Dakota, na jehož někdejším území stavba vznikla. Po svém dokončení to byl největší objekt široko daleko. Alespoň do doby, než stejný architekt v podobném stylu vybudoval nedaleko i dnes známý hotel Plaza.

Luxusní dakotské mnohapokoj­ové byty ve francouzsk­ém zámeckém stylu byly později většinou rozděleny na menší (Polanski ovšem natočil všechny interiérov­é scény svého snímku v hollywoods­kých studiích). Nic to ovšem nezměnilo na tom, že v budově bydlela – a dodnes bydlí – řada prominentn­ích osobností. Jmenovat lze například herečky Lillian Gishovou a Judy Garlandovo­u, herce Borise Karloffa a Jasona Robardse, hudebního skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina, zpěvačku Robertu Flackovou, tanečníka Rudolfa Nurejeva. A také Johna a Yoko Lennonovi. Právě zde – před vstupem do Dakoty – byl také John v roce 1980 zavražděn, což připomíná i parčík Strawberry Field na okraji protějšího Central Parku.

O tom, kdo získá právo v Dakotě bydlet – a v tom si Levin ve svém románu nijak nevymýšlel – ovšem rozhoduje družstvo nájemníků. Projít sítem není snadné, jak dosvědčuje fakt, že ani některé velmi slavné osobnosti neuspěly. Zamítavé ne slyšeli například Melanie Griffithov­á s Antoniem Banderasem, podobně jako zpěváci Billy Joel a Carly Simonová. Luxus zkrátka není pro každého, ani když na to má.

Letos je to přesně půlstoletí, co do kin vstoupil Polanského – později oscarový – snímek Rosemary má děťátko. Co má ale známý okultistic­ký horor, natočený podle knižní předlohy Iry Levina, společného s architektu­rou? Fakt, že jednu z důležitých rolí hraje v obou dílech extravagan­tní stavba, kde se celý příběh odehrává.

 ?? Rosemary má děťátko se nachází na nároží Západní 58. ulice a 7. avenue na newyorském Manhattanu. Navrhla ji firma Harde and Short v letech 1907–1909 v beaux art stylu. Titulní fotografie nabízí pohled na interiér schodišťov­é haly. Celkový záběr domu je na ?? Budova z románu
Rosemary má děťátko se nachází na nároží Západní 58. ulice a 7. avenue na newyorském Manhattanu. Navrhla ji firma Harde and Short v letech 1907–1909 v beaux art stylu. Titulní fotografie nabízí pohled na interiér schodišťov­é haly. Celkový záběr domu je na Budova z románu
 ??  ?? The Dakota Apartments
The Dakota Apartments
 ??  ??
 ?? Z Polanského filmu se nachází na nároží Central Park West a Západní 72. ulice. Po dokončení v roce 1884 tu stál objekt osamocen, dnes je obklopen domovními bloky. Vpravo detail vstupního bohatě zdobeného portálu Alwyn Courtu, jenž nese i symbol stavby – s ??
Z Polanského filmu se nachází na nároží Central Park West a Západní 72. ulice. Po dokončení v roce 1884 tu stál objekt osamocen, dnes je obklopen domovními bloky. Vpravo detail vstupního bohatě zdobeného portálu Alwyn Courtu, jenž nese i symbol stavby – s

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia