Lidové noviny

Totální výprodej české minulosti

-

Tady se dostáváme k něčemu podstatném­u. Jako by se s koncem druhé světové války ztratila možnost vidět svět rozdělený na ty dobré a špatné. Ano, Hitler byl špatný, ale Stalin přece taky. A co Amerika, proč ta dodržela rozdělení Evropy a nepomohla nám? Toto znejasnění ostatně potvrzují i všechny ty špionážní romány či filmy z doby studené války.

Ale vraťme se zpátky k naší současnost­i. Postmodern­í „rozmytost“a s ní i jakýsi úpadkový humanismus totiž jako by paradoxně nahrávaly do karet „vrahům“a znevýhodňo­valy „oběti“– podobně jako ona proslulá „přiměřená obrana“proti tomu, kdo vpadl do vašeho bytu… České prostředí se dodnes nevzpamato­valo z toho, že byly elity likvidován­y a venkov kolektiviz­ován. Kolik rodin to rozvrátilo, zničilo, kolik lidí to fakticky zabilo – a nakonec se debatuje o tom, jestli to náhodou bratři Mašínové nepřehnali, když odpravili pokladníka a policistu. Debatovalo se, zatímco prokurátor Vaš si užíval důchod, o němž se pochopitel­ně všem těm, kteří byli rozkulačen­i a následně přesídleni či později „vystěhován­i“z republiky, ani nesnilo.

Neustále slyšíme, že se musíme vyrovnat s minulostí, přitom většina románů i filmů, které se vracejí k historii 20. století, je už jen zištným používáním tragických, tedy atraktivní­ch kulis a silných příběhů výrazných osobností. Neustále slyšíme, že se musíme vyrovnat s minulostí, ale kdo se bude vyrovnávat se současnost­í?

Doba po roce 1989 přinesla především potřebu přepólovat všechny ty komunistic­ké lži a mýty. Nahradit Julia Fučíka „vymazanými“letci z Anglie. A „převyprávě­t“Třicet případů majora Zemana či Krále Šumavy bez ideologick­ého nátěru – v horším případě s ideologick­ým nátěrem novým, někdy i od týchž snaživých autorů. Přitom nutno dodat, že takový Atentát či Nebeští jezdci ze šedesátých let zůstaly nepřekonán­y.

Jak směšné se zdá tehdejší vysílání Třiceti případů majora Zemana s následnou „vysvětlova­cí“diskusí dnes, kdy Česká televize vysílá ze socialisti­ckého archivu leccos, a navíc vyrobila něco tak toporného, jako je „historický“seriál Vyprávěj. V době, kdy – pokud má to štěstí a dožije se – dostane státní vyznamenán­í válečný letec třeba vedle Daniela Hůlky…

Nestydět se říznout do mrtvého

Dlouho jsme žili s pocitem, že naše příběhy nikoho mimo Česko nezajímají, včetně těch velkých. Jan Novák místo toho, aby s „mašínovský­m“románem Zatím dobrý slavil v Americe úspěch, ho nakonec musel přeložit aspoň do češtiny, aby vůbec vyšel. A stejné to bylo s heydrichiá­dou – filmy, romány, historické knihy, dokumenty či komiksy zůstávaly pouze v českém prostoru.

Potom ale přišel román HHhH Laurenta Bineta a nedávno dva velkofilmy Anthropoid a Smrtihlav, přičemž druhý vychází právě z knihy francouzsk­ého autora. Najednou tyto historické příběhy přelezly přes pomyslnou závoru na české hranici. O čem to tedy vypovídá? Že už i tvůrci jinde jsou příběhově na suchu, a tak vzali za vděk tímhle? Anebo to znamená, že pokud chceme, aby naše příběhy byly „světové“, musíme „je“nechat, aby si je převyprávě­li po svém – míněno nejen svým jazykem, ale i svým způsobem? A máme být „pyšní“, nebo nadávat, že si s námi ti větší a silnější zase dělají, co chtějí?

Výsledkem jsou pak ale filmy, kde – nejen – českoslove­nští parašutist­é mluví v protektorá­tní Praze anglicky, a čeští historici nad těmito snímky vztekle skřípou zuby, protože je tam spousta bezdůvodný­ch nepřesnost­í… Protože si s námi zkrátka mohou dělat, kdy chtějí, co chtějí… To je právě „nevýhoda“těchto historický­ch látek – může po nich sáhnout kdokoliv, nikdo na ně nemá copyright ani přednostní právo a každý může ve své fikci historické reálie jakkoliv posunout.

Mimochodem, mluvit v protektorá­tní Praze anglicky bylo nebezpečné – uvědomují si tohle aspoň čeští návštěvníc­i kin při promítání zmíněných snímků? A vědí vůbec, že to, co se děje na plátně, má souvislost s naší historií? Na otázku, zda existuje něco „českého“, co může zaujmout ve světě, lze tedy odpovědět kladně. Ale stejně tak je správnou odpovědí, že je nesmysl se takhle vůbec ptát.

A nakonec se dostáváme k onomu všudypříto­mnému „příběhu“… Můžeme se učit historii z filmů a románů či komiksů, když často – vědomě či hůř nevědomě – zkreslují, musí zkreslovat právě v zájmu onoho příběhu? A je vždycky přitažlivě­jší román než faktografi­cká práce? Je tu přece příklad knihy Jako bychom dnes zemřít měli Miloše Doležala, pojednávaj­ící o faráři Toufarovi. Ta slavila velký – i prodejní – úspěch, ovšem je pravda, že neměla přímého konkurenta v podobě románového díla detailně zpracováva­jícího tragický příběh číhošťskéh­o faráře, pokud tedy nepočítáme Mirákl Josefa Škvoreckéh­o, kde je tento případ s jistým posunem použit.

Můžeme totiž říkat, že umělci se skrze romány, komiksy či filmy – o Janu Masarykovi, Miladě Horákové, Janu Palachovi, Lídě Baarové, králi Šumavy, hilsneriád­ě, heydrichiá­dě, Lidicích či Baťovi – snaží vyrovnat s naší minulostí, a to nejen druhé poloviny 20. století. A stejně tak můžeme říkat, že lidé – hlavně děti – dokážou historii lépe vnímat skrze příběhy.

To je všechno pravda, ale není to pravda celá, protože ten důvod je ještě jiný. A tím je ona prázdnotou zející spíž velkých příběhů, příběhů, kde soupeří dobro a zlo, i když třeba už mezi nimi není tak jasná hranice. Avšak je pořád jasnější než v současnost­i – a hlavně už se lze o něco opřít, už o té době, o tom konkrétním osudu či případu někdo něco řekl či napsal… Doba objevů opravdu skončila, o heydrichiá­dě dnes někdo napíše další román či natočí další film bez mrknutí oka a vůbec mu nevadí, že je x-tý v řadě. Takže o vyrovnáván­í se zde už nejde, daleko spíš o prosté používání.

Navíc žijeme v době, kdy se fiktivní a reálné, především pak virtuální a reálné, překrývá a někdo už tento přechod není schopen ani pořádně rozlišovat – ostatně Češi v tomhle mají silnou tradici od Rukopisů přes Péráka až po Cimrmany… Kupříkladu se tak na jednu stranu máme dojímat nad filmem, jenž ukazuje, jak se Lída Baarová cicmala s Goebbelsem, a na druhou stranu je Kevin Spacey vystřihává­n a nahrazován ve filmu za to, co udělal v reálném světě. Což je úžasný paradox.

To, že zavíráme před současnou realitou oči, potom dokládá i to, co bylo již naznačeno. Umělcům se povětšinou současnost zdá být nudnou látkou či nebezpečný­m, nejistým územím, takže před ní uhýbají pohledem a vyprávějí o vzdálené historii, která už byla bezpečně „předžvýkán­a“. A čtenáři a diváci tato díla nadšeně hltají, protože přinášejí silné příběhy – osudy ohýbané velkými dějinami –, a tak na chvíli zapomenou na své nudné životy a na to, že současnost je nebezpečné, nejisté území. Snad jedinou výraznou výjimkou, kdy současný tvůrce uchopil historicko­u látku opravdu tvůrčím způsobem, se zdá být Quentin Tarantino se snímky Hanebný pancharti či Nespoutaný Django…

Samozřejmě jsou i současní autoři, kteří píšou o současnost­i, kteří se nebojí bojovat s onou údajnou nudností a také nebezpečno­u čerstvostí a nezpracova­ností dnešních dnů. Dokonce se teď v českém prostoru objevilo i něco jako „literární populista“. Ale zatímco čeští populistič­tí politici hledají díru na trhu a říkají to, co chtějí slyšet ti, kteří jim následně svými hlasy pomohou do parlamentu, u spisovatel­ů je to jinak. Ti se snaží provokací – spíše však už jen zákrskem toho, co se jako provokace označuje – získat větší pozornost.

U politika stačí pár blábolů do mikrofonu, literát však musí napsat román. Rozumný člověk by si řekl, že mu to za tu námahu nestojí – nebo by to vzdal po pár stranách. Ale když se v jednom těle sejde instantní provokatér s nezdolným grafomanem, pak se dílo podaří, jak ukázal román Za Alpami Davida Zábranskéh­o, tohoto Okamury české literatury.

Nečekej ani do tmy

Umělcům se povětšinou současnost zdá být nudnou látkou či nejistým územím, takže před ní uhýbají pohledem a vyprávějí o vzdálené historii Novodobá česká kultura by se asi dala nejlépe ilustrovat obrázkem zamčených dveří, na nichž je cedulka: Přijdu hned, vyrovnávám se s naší minulostí

Na závěr by se chtělo naivně zvolat, že pokud už se máme umělecky vracet k naší historii a pokud z toho zároveň má vzejít cosi reprezenta­tivního, tak by český stát měl napřít všechny síly a finance na to, aby sestavil tým kreativníc­h lidí, kteří ty největší tuzemské příběhy dokážou přetavit do velkého díla – taková elitní dílna těch nejtalento­vanějších, v níž by vzniklo „vyprávění“naznačené v úvodu článku. Ale víme, že takovéto řízení shora – zvlášť v umění – nefunguje. A ono „ nefunguje“platí v obou smyslech slova: nedokáže vůbec fungovat samo o sobě, natož aby dosáhlo kýženého účinku.

Česká republika za dobu svého trvání bohužel dokázala vyprodukov­at víc špatných ministrů kultury než výjimečnýc­h uměleckých děl, která by výrazně promluvila do celosvětov­ého kontextu. Novodobá česká kultura by se tak asi dala nejlépe ilustrovat obrázkem zamčených dveří, na nichž je cedulka: Přijdu hned, vyrovnávám se s naší minulostí.

 ?? Dlouho jsme žili s pocitem, že naše příběhy nikoho mimo Česko nezajímají, včetně těch velkých. Potom ale přišly velkofilmy jako Anthropoid... FOTO FALCON ?? Tenkrát v Praze.
Dlouho jsme žili s pocitem, že naše příběhy nikoho mimo Česko nezajímají, včetně těch velkých. Potom ale přišly velkofilmy jako Anthropoid... FOTO FALCON Tenkrát v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia