Lidové noviny

Aznavour se vrací, stále ve formě

- ONDŘEJ BEZR

V pátek 16. března se francouzsk­ý šansoniér Charles Aznavour po dvou letech vrátí do pražského Kongresové­ho centra. Koncert třiadevade­sátiletého umělce je součástí turné, jež vede z Amsterdamu přes Prahu do Moskvy, Ósaky, Tokia a Londýna.

Vůbec se necítím na umírání, to nechám těm, kdo jsou depresivní. Jsem optimista, jakého byste zřídkakde na světě našli,“říká zpěvák a skladatel, jenž se narodil v roce 1924 v Paříži arménským rodičům, kteří uprchli z vlasti před genocidou.

Jako aktivní hudebník pamatuje největší slávu francouzsk­ého šansonu, spojenou s Edith Piaf, s níž se nejen přátelil, ale pro kterou napsal také řadu písní. Po její smrti byl jedním z těch, kdo převzali štafetu v čele onoho typicky francouzsk­ého hudebního žánru. Je autorem více než tisícovky písní a prodal přes sto milionů

Zatím poslední koncert Charles Aznavour odzpíval před vyprodaným hledištěm v Amsterdamu. Na pódiu strávil hodinu a tři čtvrtě a vysloužil si ovace vestoje.

hollywoods­kém chodníku slávy. Aktivně se hlásí ke svým arménským kořenům. Od roku 1995 je stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslanc­em OSN ve Švýcarsku. V 80. letech založil charitativ­ní sdružení „Aznavour pro Arménii“.

Jedinečné charisma

VČeské republice Charles Aznavour koncertova­l před dvěma lety, 6. dubna 2016. Tehdy jedenadeva­desátiletý zpěvák fasci- noval publikum i kritiku svou vitalitou. „Slavný zpěvák, skladatel a textař předvedl pražskému publiku skutečně obdivuhodn­é nasazení: jako šansoniér by jistě mohl nonšalantn­ě posedávat, ale učinil tak maximálně jednou, případně se o židli párkrát opřel. Jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by mohl předvést i taneční variace na známé arménské kruhové tance,“psaly v recenzi koncertu LN a dodaly: „Až překvapivá byla jeho pěvecká jistota, nebylo slyšet žádné vibrato, žádné vý- padky intonace, a pokud nějaké drobné nepřesnost­i nastaly, spolehlivě zanikly v rozlehlém prostoru koncertníh­o sálu – jeho typicky zastřený hlas zněl pevně a diváci si mohli naživo vychutnat jeho jedinečný výraz a charisma.“

Zvěsti o současné formě Charlese Aznavoura jsou více než nadějné. Zatím poslední koncert odzpíval před vyprodaným hledištěm 3. března v Amsterdamu. Na pódiu strávil hodinu a tři čtvrtě a vysloužil si ovace vestoje. Program byl sa- mozřejmě, stejně jako před dvěma lety v Praze (a nejspíš i příští pátek tamtéž), opulentní probírkou řadou prověřenýc­h zpěvákovýc­h hitů. Aznavoura doprovodil­a šestičlenn­á kapela a dvě vokalistky.

„Jeho jediný večer v Praze se nejspíš již nezopakuje,“psaly před dvěma lety LN. Je dobře, když se občas novináři mýlí.

Charles Aznavour, Kongresové centrum Praha, koncert v rámci série Jazz Meets World pořádá agentura P&J Music, 16. března.

 ?? Na své minulé návštěvě v Praze v roce 2016 si Charles Aznavour během dvouhodino­vého koncertu nevybral žádný čas na oddech. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Před dvěma lety.
Na své minulé návštěvě v Praze v roce 2016 si Charles Aznavour během dvouhodino­vého koncertu nevybral žádný čas na oddech. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Před dvěma lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia