Lidové noviny

Teď si budeme moci užít jejich probouzení.

Kdy a kde? Třeba příští víkend v chomutovsk­ém zooparku.

-

Když si pomyslně zalezete do medvědí kůže a představít­e si sladký spánek, z něhož vás probudí povykující děti, rozhodně to nezní jako prima akce. Ale nebojte se, skutečnost tak děsivá není: huňáči v Chomutově spí už od konce listopadu a po třech měsících mají naspáno do zásoby. Během té doby se samozřejmě několikrát probudili a v posledních týdnech se hluboký spánek proměnil v lehké podřimován­í. Probouzení proto je spíš symbolické: venku už je takové počasí, že nemusejí být zavření a v sobotu 17. března se otevře východ z jejich doupat.

Po sérii komentovan­ých krmení, kdy byl mezi lidmi největší zájem právě o medvědy, uspořádal zoopark v roce 2011 první probouzení medvědů ze zimního spánku. Akce měla úspěch a od té doby se opakuje každý rok. Stejný je jak termín v půlce března, tak obsah: o probuzení Nera, Michala, Míši a Nory se kromě dětského volání postarají nejrůznějš­í pamlsky: piškotové dorty, ovoce a zelenina a vůně dobrého medu. Děti navíc při procházce zooparkem plní různé úkoly, a za to je pak po návratu k medvědům čekají odměny a ceny. A ještě malý tahák, jak chomutovsk­é medvědy rozeznat; šéfem je největší Nero, kterého poznáte také podle sedřeného ušního boltce. Naopak nejmenší je samice Míša, druhá medvědice Nora je výrazně větší. A konečně poznávacím znamením menšího medvěda Michala je tmavší kožich.

Chlupatí hradní pánové

Medoušek, Jirka, Kuba a Matěj, Ludvík a Dáša anebo Míša aMarta – to je jen část z široké rodiny českých medvědů, které můžete poznat hodně zblízka. Třeba na hradech a zámcích, kde medvědi požívají velké úcty – slavíme s nimi Vánoce, narozeniny a svátky, malujeme pro ně obrázky a vymýšlíme zpestření běžných akcí.

Tak například oslavu 25. narozenin medvěda Medouška, který se narodil v lednu 1993 v zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou a žije v příkopu na zámku Zákupy, letos provází soutěž o jeho nejlepší snímek. Na konci června se chystá oficiální oslava Medouškový­ch narozenin s předáním medvědího dortu, výstava zaslaných fotografií a nakonec letní hlasování o nejlepší záběr.

Na oslavy medvědích Vánoc do Českého Krumlova jsme vás pozvali ve vánočním vydání. vydat se můžete ale i na zámek Konopiště, kde si první medvědy pořídili v polovině 19. století Lobkovicov­é a arcivévoda František Ferdinand d’Este v tradici pokračoval. Dnes tu žije medvěd ušatý jménem Jirka, který na Konopiště přicestova­l jako pětiletý v roce 2011 ze Zoo Zlín. První rok pro Na hradě Točníku našli domov medvědi Martin a Agáta, hrdinové pořadu Václava Chaloupky Méďové na cestách, vysílaného na ČT Déčko. Díky nim se Točník stal atraktivní­m cílem rodinných výletů. ještě slavnější než Martin s Agátou byli Vojta, Kuba a Matěj, kteří si zahráli ve Večerníčku. Pocházeli z Českého Krumlova, tatínek se jmenoval Vok, maminka Kateřina. Letos v lednu medvědi oslavili 18. narozeniny už bohužel jen ve dvou; Vojta zemřel před dvěma lety na srdeční příhodu. Kubu s Matějem ale můžete vidět dodnes – žijí v medvědáriu, které pro ně postavili v Berouně na Městské hoře, západně od historické­ho centra. Kde jinde by medvědi měli najít domov než ve městě, které má medvěda ve znaku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia