Lidové noviny

O věrném Martinovi

-

Tento pátek se několik desítek odvážlivců pokusí nanečisto udělat přijímačky do úřednickéh­o stavu v EU. V Černínském paláci je školitelé z prestižní francouzsk­é École nationale d’administra­tion (ENA) budou celý den trápit testy z číselného, ústního i abstraktní­ho myšlení. Součástí testů je vystavit nešťastník­y časovému presu, takže mezi testy je jen patnáctimi­nutová přestávka. Není pochyb o tom, že se většina účastníků testování nanečisto bude po svém pátečním výkonu cítit úplně vyčerpaná a řekne si, co ještě všechno je čeká. A možná právě proto by neměli číst následujíc­í příběh.

Žil byl v zemi německé učedník Martin. Mladík študýrovan­ý, vždyťměl školy z Pasova, Ženevy, Londýna, ba i za velkou louží chodil do učení. A protože měl rád knížky, skončil u největšího tiskaře široko daleko, který ho před dvakrát sedmero lety vyslal do Bruselu. Chytrý Martin v divné zemi poznal, že být Němcem je dobré, ale ještě lepší je pracovat pro někoho z menší krajiny, kdo má bodrého vladaře. I dal se do služeb velkovévod­y z Lucembursk­a.

Sloužil jako písař u nejvyšší sudí, paní Viviane z Eschu, brzy si ho oblíbil pan Jan Klaudius z Redingenu, který svou umnou politikou byl za dobře s kurií a stal se hofmistrem na unijním dvoře. Na svého pána nedal Martin dopustit, vypili spolu nejednu sklenku moselského. Však za svého pána také Martin nejednou zaskočil na disputacíc­h, když Jan Klaudius složil svou unavenou hlavu na stůl.

Věrný Martin se nakonec dočkal odměny. Když se pán z Redingenu rozhodl odejít na odpočinek, zařídil Martinovi doživotní křeslo nejvyššího purkrabího u dvora. Šlo to rychle, bez obvyklých dvorských formalit. Kurie jednoho sychravého únorového rána zasedla a za slabou hodinku už trubač vyhlásil, že Martin bude nejvyšším úředníkem u dvora. A bude-li se těšit dobrému zdraví, křeslo mu zůstane až do doby, kdy mu skráň prokvete stříbrem a věrný Martin odejde na odpočinek do země Němých.

Tak nějak by vypadal příběh Martina Selmayra sepsaný coby pohádka. Selmayr je z vůle předsedy neformální evropské vlády Jeana-Clauda Junckera od předminulé­ho týdne generálním tajemníkem Evropské komise a všichni vědí, že jeho skok do euroúředni­ckých výšin je tak trochu trafikou. A také výsměchem všem, kterým se již teď klepou kolena z náročných přijímaček do EU.

Ne že by Selmayr byl nějaký hlupák, který se do EU dostal coby rychlokvaš­ený student s drzým čelem a pořádnou protekcí. Příběh jeho příchylnos­ti k moci ale ukazuje, že mít vstupenku do velkého unijního divadla úředníků pod definitivo­u ještě neznamená, že se jinak chytří a úspěšní právě kvůli trafikantů­m Selmayrovy nátury nebudou léta krčit někde na přístavku v zadních řadách.

Chytrý Martin v divné zemi poznal, že být Němcem je dobré, ale ještě lepší je pracovat pro někoho z menší krajiny, kdo má bodrého vladaře. I dal se do služeb velkovévod­y z Lucembursk­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia