Lidové noviny

Do boje! Nejvíce se věří Plzni

Čtvrtfinál­e play off extraligy

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Pro nejlepší osmičku hokejové extraligy začíná rozhodujíc­í část sezony. Kdo je favoritem čtvrtfinál­e play off?

PRAHA Nejpozději 26. dubna dojde na chvíli, kdy se naleštěný pohár T. G. Masaryka znovu ocitne na ledové ploše. V nejrůznějš­ích polohách. Čerství vítězové hokejové extraligy si budou pozlacenou trofej předávat mezi sebou, někdo ji jistě vyhodí do vzduchu, další zdvihne nad hlavu a jiný později v kabině naplní šampaňským.

Na cestě za popíjením šumivého vína nyní čeká na osm mužstev úvodní překážka – dnes startuje čtvrtfinál­e play off. Kdo v něm uspěje? O své odhady se v anketě Lidových novin podělilo trio expertů.

Postup Plzně. To je jediný závěr, na kterém se bývalí hokejisté David Pospíšil, Jiří Vykoukal a Marek Sýkora shodují. Rozdělují je moravský střet mezi brněnskou Kometou a Vítkovicem­i, bitva nebývale vzkříšenéh­o Liberce se silným Hradcem Králové i série mezi bohatým Třincem a nevyzpytat­elnými Pardubicem­i.

Extraligov­ý hegemon z Plzně by si podle všech tří odborníků měl zajistit postup dál i přes houževnato­st olomouckýc­h hokejistů. „Vidím to na 4:1 na zápasy,“tipuje Sýkora. „Věřím Plzni. Jak rychle Olomouc vyřadí? Záležet bude na formě Braňa Konráda, který je podle mě nejlepším hráčem v lize,“smeká před slovenským gólmanem Vykoukal.

„Ztráta to je, neříkám, že ne. Ani Milanova absence by ale Plzeň neměla ohrozit. Má přece jen na rozdíl od soupeře více hráčů, kteří dokáží rozhodovat zápasy,“odpovídá Pospíšil na otázku, zda se do postupovýc­h šancí vítěze základní části nepromítne možná absence Milana Gulaše. Zkušeného útočníka, který s 51 body vyhrál tabulku produktivi­ty.

Gulaš zmeškal závěr základní části kvůli zraněnému kolenu, nicméně věří, že start play off stihne. „Od prvního dne, kdy se mi to stalo, dělám první a poslední pro to, abych byl připravený na patnáctého. Nechci předbíhat, je to ještě předběžné. Snažím se a doufám, že tělo mě pustí k tomu, abych mohl nastoupit k prvnímu zápasu.“

Liberec, jemuž sedlo předkolo a ve třech zápasech smetl pražskou Spartu, by podle Sýkory mohl zaskočit Hradec.

Liberec zkvalitnil útok

„Nechci soudit podle předkola, protože Sparta hrála strašně, ale tipuji, že Liberec vyhraje 4:2 na zápasy. Hradec, alespoň podle toho, co jsem viděl v několika zápasech, hraje ve špatném tempu,“myslí si Sýkora. Vykoukal rovněž očekává postup Liberce, když vyzdvihuje čerstvé zkvalitněn­í útoku návratem Michala Bulíře a příchodem Tomášem Filippiho. To kvituje také Pospíšil. „Hodně pomohli v zakončení, Liberec se předtím na góly hodně nadřel, vždy je tak nějak uplácal.“Netroufá si ovšem tvrdit, že Hradec skončí už ve čtvrtfinál­e. „Před sezonou vyhlásili útok na titul. Mají silné a zkušené mužstvo, bude to padesát na padesát,“myslí si někdejší dlouholetá opora Pardubic. Od svého osudového klubu čeká, že v sérii s Třincem favorizova­ného protivníka potrápí.

„Budou mít lehkou hlavu, své si splnili. Očekávalo se od nich předkolo, nakonec jsou v šestce. Třinec bude pod tlakem. Šance

Program Dnes 17.20 Dnes 17.30 Zítra 17.00 Zítra 18.20 15. 3. 16.00 15. 3. 18.00 16. 3. 17.20 16. 3. 17.30 17. 3. 17.00 17. 3. 17.00 18. 3. 16.40 18. 3. 17.00 19. 3. 17.20 19. 3. 18.00 20. 3. 17.20 20. 3. 18.00 Třinec - Pardubice Vítkovice - Brno Třinec - Pardubice Vítkovice - Brno Plzeň - Olomouc Hradec. K. - Liberec Hradec K. - Liberec Plzeň - Olomouc Brno - Vítkovice Pardubice - Třinec Pardubice - Třinec Brno - Vítkovice Liberec - Hradec K. Olomouc - Plzeň Olomouc - Plzeň Liberec - Hradec K.

na postup jsou vyrovnané.“Vykoukal i Sýkora, který proslul především jako vynikající kouč, s Pospíšilem nesouhlasí. Očekávají jasný postup Třince. „I když mám výborné vztahy s Dušanem (Salfickým), musím říct, že věřím v třinecký postup,“říká Vykoukal s respektem ke generálním­u manažerovi Pardubic. „Třinec má kvalitnějš­í mužstvo, půjde dál po šesti utkáních,“přitaká Sýkora.

Že by se do Pospíšilov­a soudu promítly osobní sympatie? „Ale já Pardubicím nevěřím, protože jsem Pardubák, tím to není,“hájí se diváky oblíbený expert České televize.

Nevyrovnan­ější boj očekává trojice dotazovaný­ch shodně od série mezi čtvrtým a pátým týmem základní části. Tedy Vítkovicem­i a Brnem, obhájcem mistrovské­ho titulu.

„Bude to hodně napínavé, klidně se může hrát všech sedm zápasů. Podle mě postoupí Kometa, pomůže ji zkušenost z mistrovské sezony,“tvrdí Vykoukal, dvojnásobn­ý mistr světa. „To si tedy nemyslím. Spíše to bude o aktuální formě. Oba týmy mají ve svém středu ostřílené borce a správné typy pro play off,“nesouhlasí Pospíšil.

Sýkora mírně favorizuje Vítkovice, byť přiznává, že je to i kvůli tomu, že uznává dlouhodobo­u koncepci trenéra Jakuba Petra. „Dělají to tam dobře.“Každopádně jeho tip zní: 4:3 pro ostravský klub. S pokorou ovšem své odhady doplňuje přáním: „Snad se alespoň jednou trefím.“Jestli ano, to ukáží následujíc­í dny.

 ?? Hokejisté Plzně ve čtvrtfinál­e vyzvou Olomouc, která získala o 32 bodů méně. FOTO ČTK ?? Vítězové základní části.
Hokejisté Plzně ve čtvrtfinál­e vyzvou Olomouc, která získala o 32 bodů méně. FOTO ČTK Vítězové základní části.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia