Lidové noviny

Pro elitního soudce si přišla policie

- MARTIN SHABU

PRAHA Soudce, jehož odvádí policie, rozhodně není pěkný obrázek. Muži a ženy v taláru bývají přece ti, kdo zločince posílají za mříže. Včera ráno však detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu zadrželi Ivana Elischera, soudce Vrchního soudu v Praze, který se specializu­je na drogové delikty. Celý den pak prohledáva­li jeho kancelář na vrchním soudu v Praze 4. K zadržení ale podle informací LN došlo mimo budovu. Odpoledne byl obviněn ze tří trestných činů: zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Podle serveru iDNES je obviněn, že si nechal slíbit úplatek nejméně milion korun. Případ zřejmě souvisí s jeho soudcovsko­u praxí. Se stíháním souhlasil i prezident Miloš Zeman.

S odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje uvedl web iRozhlas.cz, že soudce Ivan Elischer přijal úplatek od skupiny Vietnamců, které soudil v drogové kauze. Počínání měly zachytit detektivov­é Národní protidrogo­vé centrály během skrytého vyšetřován­í, a to pomocí odposlechů.

Večer přidal další doušku server iDNES, který nahlédl do dokumentů k případu. Vyplynulo z nich, že kromě soudce detektivov­é obvinili pět Vietnamců. „Nguyen Quoc Hung přislíbil Elischerov­i finanční obnos v blíže nezjištěné výši, nejméně však milion korun, za to, že ovlivní odvolací řízení ve prospěch obžalovaný­ch,“uvádí se v dokumentu. V případu původně rozhodoval krajský soud v Ústí nad Labem. Na Elischerov­i bylo odvolání. Detektivov­é ho však už od roku 2015 sledovali. Na úplatky mělo jít celkem 3,1 milionu korun. Policie tvrdí, že část peněz předal Nguyen Quoc Hung soudci „v osobním autě Volkswagen Golf“loni v říjnu po vyhlášení mírnějšího verdiktu.

Případ dozorují městští žalobci v Praze. Včera navrhli, aby Elischer přišel dočasně o soudcovský talár. Rozhodovat o tom bude ministr spravedlno­sti Robert Pelikán ( ANO). „Zatím jsem žádný návrh nedostal,“napsal LN včera ministr Pelikán. V současnost­i není jasné, zda žalobci podají žádost o vzetí Elischera do vazby. Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby nebo musí být propuštěna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia