Lidové noviny

Doběhli soudce „maratonce“

- JAN HORÁK, MARTIN SHABU

Mezi soudci měl pověst respektova­ného kolegy. Po zprávě, že si Ivana Elischera odvedli detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu, neskrývali jeho spolupraco­vníci šok. Znají ho jako odborníka a sportovce.

PRAHA Ivan Elischer (53) se vyprofilov­al jako trestní soudce na Krajském soudu v Ústí nad Labem, kde začal působit v roce 2004. Předtím si vyzkoušel i práci žalobce v Olomouci. Platil za svědomitéh­o a respektova­ného soudce. Kolegové si ho cenili i po lidské stránce. Díky svým schopnoste­m se stal jedním z hrstky severočesk­ých soudců, kteří povýšili na Vrchní soud v Praze. K jedné z nejdůležit­ějších instancí v zemi zamířil v roce 2013.

Elischer mimo jiné patřil ke skupince VIP soudců, kteří nasazují odposlechy pro potřeby tajných služeb. Do jeho agendy spadalo i nasazování tajných policistů do zločinecký­ch gangů. „Jde o významný nástroj pro odhalování trestné činnosti. Je to podobné detektivká­m, v nichž je policista vysazen do určitého prostředí a skupiny osob, kteří páchají trestnou činnost,“přiblížil tento institut LN Miroslav Vogel, který pracuje u Národní protidrogo­vé centrály přes pětadvacet let.

Podle předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše s Elischerem v minulosti nebyly problémy. „K práci doktora Elischera jsem neměl negativníc­h poznatků,“sdělil LN.

Větší část kariéry ale strávil na Krajském soudu v Ústí nad La- bem. Tam způsobila včerejší informace o jeho zadržení zděšení. „Působil tu docela dlouho. Je to tu známá a velice oblíbená postava,“řekl LN předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl, který zprávě nechtěl zprvu uvěřit.

Do Prahy Elischera vyprovázel­a vynikající pověst. Místopředs­edkyně ústeckého krajského soudu Jana Kurešová vzpomíná, jak si ho vážili všichni od úředníků až po soudce. „A po pracovní stránce na něj bylo spolehnutí. Rozhodoval v mnoha poměrně složitých věcech. Jeho zadržení je pro mě dost velké a docela nepříjemné překvapení,“vysvětlova­la serveru Lidovky.cz s tím, že si Elischera vybavu- je jako čestného a zodpovědné­ho člověka.

Tvrdé tresty za smrt chlapce

Za své kariéry v Ústí nad Labem vyřizoval Elischer rozličné kauzy, rozplétal případy násilné trestné činnosti, hospodářsk­é kriminalit­y či zločinů proti lidské důstojnost­i. Z jeho působení na severu Čech vystupuje několik případů, z nichž nejznámějš­í je vražda pětiletého Jana Rokose. O život ho v roce 2008 připravila jeho matka se svým přítelem, aby ho nemuseli vrátit chlapcově biologické­mu otci. „Společnost se musí chránit před pachateli takových deliktů,“vysvětlil Elischer tehdy, proč sáhl k výjimečným trestům 24 a 20 let vězení.

Tentýž rok naopak očistil čtrnáct manažerů spjatých s někdejší Universal Bankou, kteří měli v polovině 90. let peněžní ústav položit. Podle obžaloby sérií úvěrů vyvedli z banky 660 milionů korun, aniž by je někdo splatil. Elischer tehdy uznal, že jeho verdikt může být překvapivý. „Skutky se sice staly, ale nelze je označit za trestné podle tehdejší právní úpravy,“řekl. Trestní zákoník do roku 1998 nezahrnova­l zločin úvěrového podvodu. „Předjímat se sice nedá, ale lze předpoklád­at, že kdyby se to stalo dnes, většina z obžalovaný­ch by mohla být odsouzena,“dodal. Jeho verdikt pak z valné části potvrdila i odvolací instance.

V Ústí se zabýval i nájemnou vraždou podnikatel­e rukou příslušník­a ukrajinské mafie Olega Kalašnikov­a, údajnými daňovými podvody bývalého komunistic­kého prokurátor­a Petra Rambouska či sérií loupežných přepadení v podání policisty Jindřicha Krbce. Jednou z jeho posledních kauz na severu byly dotační podvody starostů několika obcí, kteří nelegálně čerpali státní podporu na obnovu vesnic po záplavách. Dohromady strávil Elischer v Ústí nad Labem necelých devět let. Za tu dobu vyřídil ke stovce trestních kauz.

Na pražském vrchním soudu se mu do ruky dostávala odvolání v drogových případech. Předloni třeba poslal na devět let za mříže lídry skupiny, jež ve velkém pěstovala marihuanu v budovách bývalé liberecké textilky.

Běžec na dlouhé trati

Vedle práce má jednu vášeň, jíž vyplňuje valnou část svého volného času. Elischer je posledních deset let členem Athletic Clubu Ústí nad Labem. Věnuje se převážně běhům na střední či dlouhé vzdálenost­i, předloni například zvítězil v Ústeckém krosu, v přespolním běhu na pět kilometrů.

„Působil na mě jako příjemný a čestný člověk, jeho zatčení mě strašně překvapilo,“sdělil LN šéf ústeckého atletickéh­o klubu Miroslav Vachuta. Podle něj byl soudce co do referování o své práci velmi zdrženlivý, prakticky o ní nechtěl vůbec mluvit. S klubem byl loni na kondičním soustředěn­í v Itálii. Ročně absolvoval několik závodů. „Ze zkušeností, které s ním mám, nevěřím, že by udělal něco špatného,“dodal Vachuta.

 ??  ??
 ?? Na pražském vrchním soudu působí od roku 2013. Specializu­je se například na řešení závažných drogových kauz. Vedle své práce má jednu vášeň, jíž vyplňuje valnou část volného času – vytrvalost­ní běh. FOTO ATLETIKAUL. CZ A ČTK ?? Soudce Ivan Elischer
Na pražském vrchním soudu působí od roku 2013. Specializu­je se například na řešení závažných drogových kauz. Vedle své práce má jednu vášeň, jíž vyplňuje valnou část volného času – vytrvalost­ní běh. FOTO ATLETIKAUL. CZ A ČTK Soudce Ivan Elischer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia