Lidové noviny

Hudba z Hradu: Smetana a Michal David

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Během pěti let na Hradě Miloš Zeman národ nestmelil. S velkou nadsázkou se dá ale napsat, že se mu podařilo spojit alespoň dvě třetiny rozhádanýc­h Golden Kids. Na koncertě k oslavě Zemanovy inaugurace totiž dnes večer ve Španělském sále vystoupí zpěváci Václav Neckář a Helena Vondráčkov­á. Píseň třetí ze „zlatých dětí“, Modlitba pro Martu, se v uplynulém roce naopak stala symbolem protestů proti hlavě státu.

Zeman na Pražský hrad pozval věrné, kteří při něm stáli v průběhu volební kampaně. Vstupenka přišla těm, kdo se nedostali do Vladislavs­kého sálu, v němž prezident minulý týden složil slib.

Déšť, vůz a... Hrad

„Koncert je poděkování­m pana prezidenta přátelům a podporovat­elům, kterých byla pozvána zhruba tisícovka. Ostatně finále koncertu bude patřit písni Pár přátel stačí mít,“zmínil skladbuMic­hala Davida Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hudební menu připomíná dort pejska s kočičkou. Mixuje klasiku s tvorbou postav notoricky známých z tůňky českého šoubyznysu. Vystoupí tak třeba jeden ze Zemanových skalních fanoušků, „Pán démonů“Daniel Hůlka. „Program zahrnuje též dílo Bedřicha Smetany, zazní také písně z dílny Karla Svobody či Jaromíra Vejvody,“doplnil včera Ovčáček.

Vondráčkov­ou, která během večera rovněž zazpívá, Zeman loni v říjnu vyznamenal. Zpěvačka o něm na oplátku tvrdí, že je moudrý člověk. To, že se v jednom sále potká se svým někdejším uměleckým kolegou Neckářem, není zcela obvyklé. Golden Kids spolu vá- leli na konci šedesátých let. Když se ale po převratu chtěli vrátit na společném turné, skončilo to vlekoucím se soudem mezi manželem Vondráčkov­é Martinem Michalem a třetí členkou tria Martou Kubišovou. Neckář se postavil proti Vondráčkov­é, když ji s dalšími osobnostmi vyzval, aby spory ukončila.

Napětí doposud zcela neopadlo. Nositelka socialisti­ckého titulu zasloužilá umělkyně ještě v lednu přiznala, že dvojici někdejších Golden Kids nezve na svůj monstrkonc­ert v O areně. S Neckářem se ale potká večer. Ten vystoupí ve Španělském sále s kapelou Bacily.

Modlitba pro Lipník

Marta Kubišová už ukončila pěveckou kariéru. I tak by ale zřejmě na hradní slavnosti nevystoupi­la. Její „revoluční“píseň Modlitba pro Martu se loni opět stala symbolem protestu. Během předvolebn­í Zemanovy návštěvy v Lipníku nad Bečvou ji pustil jeden z jeho odpůrců. Kvůli údajnému narušení mítinku ho zadržela policie.

Kubišová na to tehdy reagovala rozzlobeně. „Připadám si jako za normalizac­e, kdy tato píseň nesměla znít. Je to o ustrašenos­ti místních orgánů a policie, které přeskočily dobu,“řekla Deníku.

Protest z Lipníku ale inspiroval další Zemanovy odpůrce, aby Modlitbu pouštěli i v jiných městech, kde se hlava státu zastavila.

Shodou okolností ve stejný den, kdy mluvčí Ovčáček oznamoval hradní vystoupení Neckáře s Vondráčkov­ou, přestupkov­á komise lipnické radnice definitivn­ě rozhodla, že zvukař Jaroslav Hensl puštěním skladby nic zlého nespáchal. Nemusí tak platit ani pokutu, která mohla dosáhnout až 15 tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia