Lidové noviny

Chaos v jednání o nové vládě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Počitadlo dní od sněmovních voleb dnes ukazuje číslo 144 a vítěznému ANO se dosud nepodařilo sestavit vládu, která by se mohla opřít o většinu poslanců ve sněmovně. Miloš Zeman dal sice předsedovi hnutí Andreji Babišovi dostatek času, už i prezident ale začíná být z táhnoucích se jednání nervózní. Šéfa ANO proto vyzval, aby na stavbě koalice intenzivně pracoval. Další možnost, jak Babiše popohnat, bude mít Zeman příští týden, kdy se oba politici potkají na společné večeři.

Tou dobou už za sebou bude mít předseda hnutí schůzku s lídrem ODS Petrem Fialou. Toho překvapivě vyzval k rozhovorům v neděli, občanští demokraté přitom dlouhodobě tvrdí, že si spolupráci s ANO nedokážou představit. Fiala přesto hodlá Babiše vyslechnou­t. Zároveň mu ale vyčítá, že jeho kroky během citlivých jednání o vládě nejsou čitelné a srozumitel­né.

Není co nabízet

Předseda ODS se domnívá, že oslovení ze strany Babiše není myšleno vážně. Podle něj je spíše snahou vyvinout tlak na sociální demokraty, komunisty či členy SPD, s nimiž ANO hovoří o spolupráci nejintenzi­vněji.

„Nejspíš ani není co nabízet. Premiér jenom mate veřejnost a vyvíjí nátlak na možné koaliční partnery,“míní Fiala.

Babiš ale hlavně popudil sociální demokraty, s nimiž hovoří o pokračován­í vládní spolupráce z minulého volebního období. Jejich lídr Jan Hamáček mu dokonce pohrozil ukončením jednání o vládě, pokud se ANO pustí do licitace s pravicovou ODS.

„Právě kvůli nepředvída­telnosti předsedy ANO chceme záruky, co a jak by měla příští vláda prosazovat. A ne každý den něco jiného,“řekl Hamáček.

Někdejší předseda sněmovny stojí v čele ČSSD teprve od únorového předčasnéh­o sjezdu. Do křesla stranickéh­o předáka se dostal poté, co sociální demokraté v podzimních volbách vybuchli. Ze sjezdu odešel s mandátem pro vyjednáván­í s ANO. Podle informací LN se však řadě straníků la- vírování možných partnerů z Babišova hnutí nelíbí.

Na výsledcích jednání bude záviset i zápletka pokračován­í sjezdu ČSSD, které se odehraje zaměsíc. Na něm mají straníci volit místopředs­edy, které počátkem roku nestihli vybrat.

Nejdůležit­ější bod však přijde vzápětí. Po skončení sněmu budou všichni členové strany hlasovat v referendu, jestli do vlády opravdu půjdou, nebo nikoli. Už v únoru si přitom dali podmínku, že se kabinet nesmí opírat o hlasy protiimigr­antské Okamurovy Svobody a přímé demokracie, s níž Babiš také vyjednává.

Kvůli nerozhodno­sti ANO jsou v napětí i komunisté. KSČM čeká sjezd na konci dubna, kvůli nelichotiv­ému volebnímu výsledku na něm dává svou funkci všanc jejich dlouholetý předseda Vojtěch Jak bude vypadat příští Babišova vláda, Filip. Politický pragmatik, který si dobře rozumí s prezidente­m Zemanem, si potřebuje připsat úspěch, aby před volbou šéfa oslabil protivníky.

Prezident Miloš Zeman kritizuje Andreje Babiše za pomalá jednání o nové vládě. Lídr ANO slíbil, že zintenzivn­í práci. Svými výroky ale mate potenciáln­í partnery.

Babiš hodlá zrychlit

Na Filipovu podporu během sjezdu promluví hlava státu. Zeman je tím, kdo moderuje jednání mezi ANO, komunisty a SPD. Dobré vztahy ho pojí i s Hamáčkem.

Z partnerstv­í se Zemanem ale dosud nejvíce těžil Babiš. Hlava státu ho několikrát podržela, lídr ANO ji na oplátku podpořil před prezidents­kou volbou. Nyní však Zeman začíná být netrpělivý. Přes mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že sice na Babiše přímo netlačí, ale na sestavení fungujícíh­o kabinetu mu dává termín do léta. Šéf ANO již řekl, že zkusí jednání s partnery urychlit.

 ?? Zatím nikdo netuší. S tou současnou, v demisi, vyjel včera premiér Andrej Babiš na návštěvu Libereckéh­o kraje. Zahájil ji prohlídkou bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde členové vlády dostali nejdřív panáka hruškovice na zahřátí. FOTO MAFRA – PETR TOP ??
Zatím nikdo netuší. S tou současnou, v demisi, vyjel včera premiér Andrej Babiš na návštěvu Libereckéh­o kraje. Zahájil ji prohlídkou bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde členové vlády dostali nejdřív panáka hruškovice na zahřátí. FOTO MAFRA – PETR TOP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia