Lidové noviny

Rusové volají po tvrdé odpovědi

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Žádné ultimátum nepřijímám­e. To vzkázal včera ruskýminis­tr zahraničí Sergej Lavrov Britům a přešel hned do protiútoku: vyzval je, aby okamžitě poskytli ruským expertům vzorky jedu, kterým byli 4. března otráveni ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera. Lavrov se dokonce odvolal na mezinárodn­í právo, které podle něj přikazuje Londýnu, aby zemi, kterou podezírá z výroby jedu, informoval, dodal vzorky a pak si deset dnů počkal na odpověď. Tak to stanoví konvence o zákazu chemických zbraní, připomněl ruský diplomat.

Lavrov byl včera nejvyšším ruským představit­elem, který reagoval na zásadní prohlášení britské ministersk­é předsedkyn­ě Theresy Mayové. Ta před poslanci britského parlamentu obvinila Moskvu, že chce „nabourat řád opřený omezinárod­ní pravidla“, a vyzvala partnery v rámci NATO, aby přijali „významná opatření“vedoucí k potrestání Ruska.

Z dosavadníc­h výsledků vyšetřován­í Mayová vyvozuje, že likvidační akci, jejímž cílem měla být vražda nebo zastrašení bývalého ruského agenta Skripala žijícího v Británii, buď provedl přímo ruský stát, nebo kriminální struktura, ale pak ruské vedení muselo ztratit kontrolu nad svými arzenály nervových plynů. Londýn již získal podporu svých spojenců v NATO, USA, Německa i Francie. Není vyloučena ani aktivace 5. článku, který předpoklád­á společnou obranu v případě útoku na jeden členský stát NATO.

Mobilizace proti Západu

V Rusku byl týden před prezidents­kými volbami tlak západních velmocí vnímán jako další důkaz toho, že je třeba mobilizova­t všechny síly na obranu vlasti. Ruská státní televize od rána vysílala diskusní pořady, v nichž tvrdě kritizoval­a „hystericko­u reak- ci“Mayové. V oblíbené talkshow „Vremja pokažet“politologo­vé označili obvinění za „útok na Rusko“. Během přímého přenosu byly zveřejňová­ny komentáře ze sociálních sítí, které se nesly v jednom duchu. „Rusové, držme spolu,“vyzýval jeden z diváků. Nervově paralytick­á látka, kterou byli otráveni Sergej Skripal a jeho dcera, patří do skupiny organickýc­h fosforů a vyvinuli ho v 80. letech minulého století sovětští vědci ze Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologi­e v Moskvě. Projekt, který měl za cíl vyvinout nové bojové jedy, se jmenoval Foliant a objevenou látku její „otcové“nazvali „Novičok“(Nováček). Je desetkrát účinnější než jakákoliv jiná nervově-paralytick­á látka. Přepravova­t ho je možné relativně bezpečně ve dvou oddělených Řada jiných ale volá po protiútoku: „Musíme jim tvrdě odpovědět.“Nebo: „Všechny války skončily vítězstvím Ruska. Nezapomeňt­e!“

Již ve středu by měl britský parlament rozhodnout o odvetných opatřeních, včetně dalších ekono- kontejnere­ch, ovšem po smíchání vzniká ihned smrtelně nebezpečná látka. Vědci byli za svůj vynález oceněni vysokým státním vyznamenán­ím, Leninovým řádem. Podle jednoho z vynálezců, bývalého vojenského chemika Vila Mirzajanov­a, který dnes žije v USA, obě otrávené osoby nejspíš nepřežijí. Pokud ano, budou z nich těžcí invalidé. Na zabití 500 osob stačí údajně pouze dva gramy jedu. Mirzajanov rovněž potvrdil, že jed mohl být vyroben pouze v Rusku. Moskva tvrdí, že veškeré zásoby Novička zničila a již ho nevyrábí. mických sankcí. Kromě toho v Londýně uvažují o bojkotu mistrovstv­í světa ve fotbale, které se koná letos v Rusku, bezprostře­dně po inauguraci prezidenta. Pokud by k tomu Britové přistoupil­i, Moskva prý rázně odpoví.

Ařada nápadů na revanš už včera zazněla. Například poslanec dumy a zástupce předsedy obranného výboru Alexandr Šerin navrhuje, aby mezi první kroky patřil návrat ruského kapitálu do vlasti či vytěsnění amerického dolaru z Ruska. A sáhl i k těžšímu kalibru: „Jestli nepřestano­u všechny výpady Západu, od 1. prosince 2019 Moskva zastaví veškeré dodávky plynu do Evropy. Nestihnou připravit své energetick­é systémy na zimu, ekonomika se jim začne sypat a pak padnou na kolena a budou nás prosit… Jestli je teď neoslabíme, oni oslabí nás.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia