Lidové noviny

Čekají Slovensko nové volby?

- ROBERT SCHUSTER

Situace na Slovensku zůstává nepřehledn­á i po odstoupení ministra vnitra. Již v pondělí by se mohla opozice pokusit odvolat premiéra. Potřebuje k tomu získat 76 poslanců.

BRATISLAVA/PRAHA Vedle vnitropoli­tické krize, kterou vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, se včera znovu obrátila pozornost směrem k aktivitám italských podnikatel­ů na východním Slovensku.

Právě omožnosti jejich napojení na lokální politiky a případných machinacíc­h při čerpání evropských dotací pojednával ve svém posledním, nedokončen­ém textu zavražděný novinář.

Včera policie znovu zadržela italského podnikatel­e Antonina Vadalu, o němž psal Kuciak. Stalo se tak na základě zatykače vydaného italským soudem, a to kvůli drogovému deliktu. Právě Vadala má být napojen na jednu z odnoží italské mafie.

Na politické scéně mezitím probíhala jednání o řešení současné vládní krize. K jejímu rozuzlení nepřispělo ani pondělní odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, což byl jeden hlavních požadavků nejenom protivládn­ích demonstrac­í, ale i nejmenší vládní strany, slovensko-maďarského uskupení Most-Híd.

1 Jaké scénáře budoucího vývoje jsou možné?

Zatím jsou ve hře všechny varianty: rekonstruk­ce vlády, odchod premiéra nebo předčasné volby.

Koaliční strana Most-Híd ve svém usnesení z pondělního večera vyhlásila připraveno­st dohodnout se na nových volbách se stávajícím­i koaličními partnery.

Vládní Slovenská národní strana (SNS) se něčemu takovému nebrání. Největší vládní strana Smer – sociální demokracie premiéra Roberta Fica má naopak zájem volby kvůli rozjitřené atmosféře co nejvíc oddálit. Pokud by Most-Híd z vlády odešel, mohl by se premiér pokusit přežít s podporou nezařazený­ch poslanců.

Může vládní krizi ukončit výměna premiéra?

Úplně vyloučeno to není a odpovídalo by to zřejmě nejlépe požadavku na „zásadní rekonstruk­ci vlády“, po níž někteří členové stávající vládní aliance volali. Otázkou je, jestli by na to Smer-SD přistoupil­a. Premiér Fico je nejenom jejím nejznámějš­ím představit­elem, ale i jedním z hlavních zakladatel­ů, takže slovenská veřejnost klade mezi stranu a Fica rovnítko.

Na straně druhé se již před vypuknutím současné vládní krize v některých médiích spekuloval­o o tom, že premiér hledá cestu, jak z čela vlády odejít, a že by mohl usilovat o to, stanout v čele slovenskéh­o ústavního soudu.

3 Jak těžké je vypsat na Slovensku předčasné volby?

Může k tomu dojít přijetím ústavního zákona o zkrácení funkčního období Národní rady. K tomu je zapotřebí usnesení podpořené minimálně 90 poslanci. Volby by se konaly do 110 dní.

Dosud se na Slovensku volilo předčasně třikrát: v letech 1994, 2006 a 2012.

Část slovenské opozice se podle všeho pokusí „otestovat“rozložení sil v Národní radě již na jejím nejbližším zasedání příští pondělí. Hodlá navrhnout odvolání premiéra Roberta Fica. Pokud by pro to našla většinu, padla by automatick­y i celá vláda.

4 Jaká je role prezidenta?

Pokud odstoupí vláda, má být jmenována nová, která dokončí funkční období. Jestliže ale nezíská důvěru do šesti měsíců, může hlava státu rozpustit parlament.

Prezident ale může vyhlásit nové volby i tehdy, pokud by parlament po dobu tří měsíců nebyl usnášenísc­hopný. K tomu by mohlo dojít v případě bojkotu jednání sněmovny, o němž někteří opoziční poslanci v minulých dnech veřejně uvažovali.

5 Kdo by byl favoritem předčasnýc­h voleb?

Jakkoli jsou veřejné protesty v řadě slovenskýc­h měst namířeny zejména proti premiéru Ficovi a jeho straně, není vyloučeno, že by předčasné volby znovu vyhrála. Mimo velká centra semůže stále ještě opřít o nemalou podporu.

Pravicová opozice je zase roztříštěn­á a je otázkou, jestli by se dokázala shodnout na společném postupu, případně i kandidátov­i na premiéra.

S velkým rizikem by ovšem byly předčasné volby spojeny například i pro Most-Híd. Jejím středem prochází dělící liniemezi radikálněj­šími politiky z jejího „slovenskéh­o křídla“(Lucia Žitňanská, František Šebej), nabádající­mi k odchodu z koalice, a zdrženlivě­jší maďarskou částí, opírající se o základnu v komunální politice.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Předseda strany Most-Híd Béla Bugár na tiskovém brífinku po skončení jednání poslanecké­ho klubu strany. FOTO PROFIMEDIA ?? Mračna nad slovenskou vládou.
Předseda strany Most-Híd Béla Bugár na tiskovém brífinku po skončení jednání poslanecké­ho klubu strany. FOTO PROFIMEDIA Mračna nad slovenskou vládou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia