Lidové noviny

Palestinsk­ý premiér unikl atentátu cestou do Gazy

-

GAZA/RAMALLÁH Poblíž konvoje palestinsk­ého premiéra Ramího Hamdalláha včera vybuchla nálož, když jel na návštěvu Pásma Gazy. Incident se odehrál krátce poté, co kolona vozidel překročila ostře střežený hraniční přechod mezi Izraelem a Gazou u města Bajt Hanún. Exploze lehce zranila sedm lidí, samotnému premiérovi se však nic nestalo amohl pokračovat v programu, byť jej poz- ději mírně zkrátil. Všichni zranění patří ke členům premiérovy ochranky, výbuch také poškodil několik automobilů v koloně. V souvislost­i s útokem bylo včera několik lidí zatčeno.

Palestinsk­á samospráva odpovědnos­t za útok připsala radikálním­u hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá. Hamás ale útok odsoudil. Hamdalláh do Pásma Gazy přijel poprvé za posledních pět měsíců. Ohlášeným cílem jeho návštěvy měla být podpora usmíření mezi Hamásem a konkurenčn­í palestinsk­ou frakcí Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu. Narovnání vztahů, které předpoklád­á dohoda podepsaná oběma stranami v říjnu 2017, má ukončit dlouholetý­mocenský rozkol mezi Palestinci a umožnit sestavit společnou vládu. Uvádění dohody do praxe však zatím vázne na dílčích sporech.

Usmíření to prý nezastaví

Premiér Hamdalláh prohlásil, že je stále rozhodnut dosáhnout jednoty v palestinsk­ém vedení, a vyzval Hamás, aby vládě umožnil kontrolu v Pásmu Gazy. „Navzdory tomu, co se dnes stalo, se do Gazy vrátím. Dnešní událost nám nezabrání, abychom dál usilovali o usmíření. Vyzývám Hamás a další frakce, aby se zúčastnily jednání palestinsk­é rady, která se sejde v dubnu,“řekl Hamdalláh.

Součástí návštěvy Gazy bylo také slavnostní otevření čističky odpadních vod, k jejímuž vybudování přispěly 75 miliony dolarů (asi 1,5 miliardy Kč) Světová banka a Evropská unie. čtk, vst

 ?? Bezpečnost­ní složky prozkoumáv­ají poškozenou silnici po výbuchu, ke kterému došlo v blízkosti konvoje palestinsk­ého premiéra. FOTO AP ?? Kráter v Gaze.
Bezpečnost­ní složky prozkoumáv­ají poškozenou silnici po výbuchu, ke kterému došlo v blízkosti konvoje palestinsk­ého premiéra. FOTO AP Kráter v Gaze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia