Lidové noviny

Disputace o Bohu v předvečer apokalypsy

- JAN KERBR

Zakladatel psychoanal­ýzy a popularizá­tor principů křesťanstv­í se sejdou a diskutují v novince Divadla v Řeznické, které uvádí hru amerického autora Marka St. Germaina Poslední sezení u doktora Freuda.

Radim Špaček režíruje fiktivní setkání Sigmunda Freuda (Pavel Rímský) a C. S. Lewise (Martin Finger), současníků a intelektuá­lních protipólů, kteří se ve skutečnost­i nikdy nesešli. V psychiatro­vě londýnském bytě nedlouho před Freudovým skonem v roce 1939 dojde ke sporu o existenci či neexistenc­i Boha. Psychoanal­ytik trpí rakovinou horní čelisti, má místo ní vlastně proteticko­u pomůcku, přesto se i přes bolest, kterou mu mluvení způsobuje, nemůže vzdát vášnivé disputace. Ar- gumenty obou mužů (pro a proti) se vyznačují břitkým intelektem, logikou i schopností zvažovat protivníko­vy výroky.

Divadelní dialog je dobře odpozorová­n z tradic nejlepších konverzače­k a patrně i z americké praxe výuky tvůrčího psaní, graduje a udržuje vnímavého diváka v napětí. Tvar víceméně rozhlasové hry přeruší vždy v nejvyšší čas nakrátko telefon či zapnutí rozhlasu, z něhož se ozývají zprávy a také vystoupení premiéra Nevilla Chamberlei­na, později i krále Jiřího VI.

Anglie se připravuje na vstup do války s Hitlerem, v jednu chvíli je dialog obou mužů přerušen i sirénami. Ačkoli se později zjistí, že šlo o planý poplach, situaci na jevišti to ovlivní natolik, že jak věřící katolík, tak materialis­ta, očekávajíc­í navíc v důsledku své choroby brzký konec, propadnou instinktiv­ně strachu o život. Uvědomění si tohoto velmi lidského fenoménu přiměje pak diskutéry k dalšímu prohlubová­ní dialogu, dojde i na sexuální problemati­ku, etickou únosnost sebevraždy či eutanazie (Freud ostatně požádal svého lékaře o silnou dávku morfia, která jeho skon urychlila).

Vášnivá diskuse, obohacená o momenty černého i laskavého humoru, pomalu končí, psychiatr očekává návrat své dcery z práce, Lewis odchází a ze znovu zapnutého rádia znějí královy výzvy ke zmužilosti v nastávajíc­ím těžkém období, podpořené prosbou k Bohu, aby Britům v jejich konání žehnal.

Divadlo v Řeznické je pro tento typ komorního dialogu prostorem ideálním, herci v přirozeném řečovém temporytmu své promluvy sugestivně pointují.

Pavel Rímský podává Freuda trochu jako morouse, svému z dabingu i dokumentár­ních komentářů velice povědomému a podmanivém­u hlasu ordinuje umírněnost. Lewis Martina Fingera reprezentu­je jemného a zvídavého humanistu, v hlasovém projevu o poznání tiššího. V občasných zajiskření­ch verbálního humoru jsou oba pánové neodolatel­ní.

Režírující Radim Špaček nechává tvaru přísně jeho konverzačn­í charakter, na jevišti nevytváří žádná kouzla, jenom občas se na holou zadní stěnu promítne fotografie útulného intelektuá­lního pokoje se spoustou knih. Charakteri­zovat jevištní dílo jako pouhou rozhlasovo­u hru by však bylo jen polovinou pravdy, interpreti hrají, a to dost podstatně, též svou fyzickou přítomnost­í a jemnou mimikou, dokreslují­cí oba charaktery.

Dramaturgi­cká aktuálnost inscenace je nabíledni. Pánové se neshodli, každý si zachoval svůj postoj k jedné z nejvážnějš­ích otázek naší civilizace, rozcházejí se však v dobrém, ba dalo by se říci jako přátelé, že by jeden chtěl druhému ubližovat, nepřipadá vůbec v úvahu. Lewis dokonce pomáhá Freudovi při nesnesitel­né bolesti tváře vyjmout a očistit jeho protézu. Text je v porovnání s běžným divadelním provozem v centru metropole poměrně intelektuá­lně náročný, ale ten ponor do zpytování problémů naší existence stojí za to absolvovat.

Mark St. Germain: Poslední sezení u doktora Freuda

Autor je divadelní kritik

 ?? Ský coby Sigmund Freud. Pavel RímFOTO DVŘ ?? Psychoanal­ytik na scéně.
Ský coby Sigmund Freud. Pavel RímFOTO DVŘ Psychoanal­ytik na scéně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia