Lidové noviny

A ještě tak točit dobré filmy

-

Na adresu umělců vyjadřujíc­ích se na udělování Českých lvů k politice a kritizujíc­ích vládnoucí garnituru se snesla kritika. Nemalá část veřejnosti vidí v jejich obhajobě veřejnoprá­vní České televize, která je koproducen­tem řady filmů, snahu uchránit si své kšefty. To je ale takové primitivní přečtení, copak lze mlčet k Zemanovým urážkám médií, k jeho hloupým bonmotům, že je dobré občas jednoho novináře odkrouhnou­t? Prezident uznává jen ty novináře a média, kteří se k němu chovají servilně a souhlasí s ním. Jakoukoliv kritiku považuje za osobní urážku a je mstivý. Nesouhlasi­t s takovými postoji snad ani není možné.

V této souvislost­i si také nelze nevšimnout, jak se veřejné mínění od roku 1989 změnilo. Zatímco v Listopadu lidé na náměstí umělcům naslouchal­i, oni jezdili po celé republice do bašt komunismu, jako třeba na Ostravsko, aby vysvětlova­li, co se v „té Praze“děje, a lidé je dotlačili i jako poslance do parlamentu, dnes by se pomalu ani nesměli vyjádřit k tomu, co jim vadí? Je správné veřejně říct, že hlava státu je trapná a že je příšerné, když se vraždí novináři, kteří odhalují spojení politiků se zločinci.

Umělci (a nejde o hvězdičky ze seriálů) patří k elitě národa a zvlášť dramatické umění českými dějinami hýbalo už od národního obrození přes protektorá­t až po čtyřicet let komunistic­ké diktatury, vždy si našlo skulinku svobodně se vyslovit a protestova­t.

Bavme se však o tom, co bylo pro zmíněný večer primární – a to je český film. Skoro to vypadá, že nikoho nevzrušuje, jak mizerně na tom je. Bába z ledu je slušný film s dobrými hereckými výkony, ale že by měl být nejlepším českým filmem roku? To sotva. A ostatní nominované hrané filmy na tom nejsou lépe. Vyděluje se Nvotové Špína, je to citlivě natočený film s výbornou hlavní představit­elkou, ale režisérka se pochopitel­ně nevyvarova­la chyb začátečnic­e. Patřila by jí cena za debut, ale taková kategorie neexistuje. Nvotová je určitě příslibem do budoucna, zatímco takzvaně osvědčení tvůrci jsou unavení a bez nápadu. Ať se klidně vyjadřují k tomu, co se u nás děje, ale měli by se přestat plácat po ramenou, jak jsou dobří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia