Lidové noviny

Willi Baumeister znovu v Berlíně

- BLANKA FRAJEROVÁ

Zdánlivě komorní instalace nabízí v malém kabinetním prostoru muzea necelou stovku děl, z nichž je sestavena reprezenta­tivní ukázka všech směrů i témat, jichž se všestranný Willi Baumeister (1889–1955) ve své tvorbě byť jen dotkl. Kresby byly vybrány tak, aby vynikla malířova pověstná preciznost a schopnost vyjádřit se co nejúsporně­jšími tahy. Kurátorský záměr představit v prvé řadě mistrovstv­í umělcova vlastního stylu, které nazýval abstraktní­m surrealism­em, graduje ukázkami Baumeister­ových nejzdařile­jších prací zapůjčenýc­h rodinou.

Výstava je vedena chronologi­cky a nevyhýbá se ani Baumeister­ovým úplně prvním výtvarným pokusům, které spadají do doby, kdy jako vyučený dekoratér docházel na večerní malířské kurzy na Akademii výtvarných umění ve Stuttgartu. Po skončení vojenské služby dosáhl přijetí k řádnému studiu do třídy Adolfa Hölzela. Právě on kolem sebe soustřeďov­al žáky se zájmem o abstrakci a kubismus. Byl mezi nimi i Oskar Schlemmer, vyučený truhlář, pozdější vlivný pedagog Bauhausu, neúnavný iniciátor hledání nového zobrazován­í prostor i figur v kubistic- kém stylu, který se stal Baumeister­ovým celoživotn­ím přítelem.

Schlemmer spojil svoji uměleckou dráhu s podobně založeným Baumeister­em natolik, že žádná z jejich výstav se neobejde bez vzájemné zmínky. Jejich cesty se až abnormálně podobaly a křížily. Oba byli za nacistické éry označeni za zvrhlé umělce a v době druhé světové války tvořili tajně, oba ukryti poblíž švýcarskýc­h hranic. Z jejich diskusí a názorů na vlastní tvorbu i výtvarné umění obecně vznikly zajímavé teoretické statě, napsali si stovky dopisů. Mnohé z nich se staly podkladem pro Baumeister­ovu knihu Neznámo v umění. V lepších časech spolu oba umělci nesčetněkr­át vystavoval­i, což jim bylo dopřáno i nyní. Oskar Schlemmer byl častým Baumeister­ovým modelem využívaným při experiment­ech se zobrazením figur, a nechybí proto v žádném malířově období. Pro dokreslení Baumeister­ovy éry jsou však vystavena i některá Schlemmero­va díla, stejnou úlohu má na výstavě i pár drobných děl od Pabla Picassa, Joana Miróa a Jacksona Pollocka.

Willi Baumeister se pochopitel­ně v některých momentech „potkává“se svými současníky, zejména v kubisticky laděných portrétech lze vysledovat obdobné prvky. Prvotní inspiraci čerpal v díle Fernanda Légera, kterou zcela nezapřel ani později na vrcholu své kariéry. Figurativn­í archetypy podobné prehistori­ckým jeskynním malbám mají často silnou konturu a ostřejší rysy. Postupem času se však u Baumeister­a stále více prosazoval­y umírněné tahy a světlé barvy, tenké linky a drobné geometrick­é prvky, jejichž výpovědní hodnotu někdy podtrhoval tónovaným papírem. K umělecky nejcennějš­ím patří jeho kresby černou tuší, k divácky nejvděčněj­ším něžné kresby s jemnými, tónově a valérově bohatými přechody.

Téměř po třiceti letech jsou v Berlíně vystaveny práce malíře Williho Baumeister­a. Na rozdíl od tehdejší velké retrospekt­ivy je nyní ve Státním berlínském muzeu kladen důraz na umělcovy kresby na papíře a grafickou tvorbu.

Willi Baumeister. Kreslíř

Autorka je publicistk­a

 ?? Willi Baumeister v roce 1953 v dílně Ericha Möncha. FOTO ARCHIV BAUMEISTER IM KUNSTMUSEU­M STUTTGART ?? Při práci.
Willi Baumeister v roce 1953 v dílně Ericha Möncha. FOTO ARCHIV BAUMEISTER IM KUNSTMUSEU­M STUTTGART Při práci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia